Saturday, 19 December 2015

Toinen talvi Sudanissa

Tämä on toinen talvemme Khartumissa. Viime vuonna en ollut uskoa, että talvi koskaan tulisi Sudaniin ja kylmempi sää pääsikin suorastaan yllättämään minut. Tänä vuonna osasin jo kärsimättömänä odottaa sään viilenemistä. Siihen meni tänä vuonna vähän pitempään kuin viime vuonna, mutta tuli talvi onneksi lopulta Sudaniinkin.

Muutama yö sitten ulkolämpötila laski täällä Khartumissa 15 celsiusasteen pintaan. Sisällä on sentään toistaiseksi koko ajan ollut vähän yli 20 astetta, mutta sekin tuntuu aika kylmältä kun olemme täällä tottuneet parikymmentä astetta korkeampiin lämpötiloihin. Aamuisin on ollut niin kylmä, että olen vetänyt sukat jalkaan ja pitkähihaisen tai shaalin päälle. Iltapäivisin lämpötila on kivunnut lähelle kolmeakymmentä mutta koko ajan on kuumemmallakin säällä ilmassa selkeä talven tuntu. Auringonvalokaan ei tähän aikaan vuodesta koske niin kovasti silmiin kuin tavallista.

Nämä viileämmät viikot ovat sään puolesta olleet ihania ja oikein tervetulleita. Miehen ensimmäisenä joululomapäivänä viime viikolla kävimme taapero, mies ja minä jalkaisin aamiaisella läheisessä ravintolassa ja kävelimme kotiin tavallista pitemmän lenkin - lämpöä oli noin 18 celsiusastetta mikä tuntui ulkoravintolassa istuessa vähän vilakalta mutta kävellessä aivan mainiolta. Jos Khartumissa olisi aina tällainen sää tuntuisi elämä täällä hyvin paljon kevyemmältä!

Jokunen aamu sitten oli sen verran kylmä, että heitin koirienkin päälle peitot.
Onneksi sittemmin ei ole ollut ihan yhtä kylmää. 
Toisaalta kylmempi sää tuo tietysti omat hankaluutensakin. Koska taloja voidaan vain viilentää eikä lainkaan lämmittää on sisälläkin välillä oikeasti suorastaan kylmä. Kotimme paksut seinät varaavat lämpöä mutta myös kylmää ja niin tuntuu olevan myös monissa muissa taloissa. Taaperokerhon tapaamisessa yhden kerholaisen kotona viime viikolla oli niin kylmä, että lapset joutuivat pitämään kengät jalassaan ja hupparit päällä koko ajan. 

Minulla on täällä huonosti päällyspaitoja koska suurimman osan vuodesta niille ei ole käyttöä, joten olen pitänyt viime viikkoina päälläni paljon huiveja ja shaaleja ja päässyt suorastaan niitten makuun. On kätevää voida verhota hartioita sään mukaan enemmän tai vähemmän peittävästi villahuiviin. Olen muutenkin ihastunut villaan materiaalina oikeastaan vasta täällä Sudanissa. Kietoudun viileinä aamuina villahuiveihin ja nukun talviöinä ihanan turkkilaisen villahuopani alla. 

Pian pääsemme kokemaan vielä kylmempiä talvisia olosuhteita kun matkaamme täältä Eurooppaan. Minua oikeastaan vähän hirvittää kuinka kylmältä eurooppalainen kylmä tuntuukaan kun täälläkin olen ollut jo sen verran kylmissäni. 

11 comments:

 1. Eikö siellä lämmitetä taloja lainkaan?! Täälläkin on jo iltaisin ja öisin sen verran kylmä, että on pakko laittaa lämmitys päälle. Kun saimme oman kaivon, mies vaihtoi lämmitysjärjestelmän vedellä toimivaan ja tämä on kyllä ollut erinomainen ratkaisu - ei enää tarvitse lämmittää kaasulla/sähköllä. Kaasulämmitystä hieman pelkäsin ja sähkölämmitys tulee tosi kalliiksi. Mukavaa Euroopan lomaa - kyllä siihen kylmyyteen tottuu, kun on hetken ehtinyt totutella!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä Khartumissa on näitä vilakampia viikkoja kuitenkin vain niin muutama, ettei lämmityslaitteille ole todellista tarvetta. Kylmät yöt pärjää kyllä lämpimän pyjaman ja hyvän peiton kanssa, aamut sukilla ja pitkähihaisella, ja iltapäivisin on tosiaan kylmempinäkin päivinä reippaasti yli kaksikymmentä astetta lämmintä. Kunnolla kylmät yöt alkoivat tänä vuonna ehkä parisen viikkoa sitten ja näin vilakkana sää kestää vain jonnekin tammikuulle. Sitten alkaakin taas reippaasti lämmetä ja maaliskuussa on jo tuskaisen kuumaa.

   Mutta nyt käydään välissä palelemassa Euroopassa, toivotaan, että olet oikeassa ja pian totumme sikäläiseen ilmanalaan!

   Delete
  2. Miten voisi lähettää kuvia Khartoumista ?

   Delete
  3. Tänne blogiin ei voi muut lisätä kuvia kuin minä. Mutta sähköpostitse voit minulle näyttää toki kuvia.

   Delete
 2. Älä huoli Kata! Ainakin meillä Etelä-Ranskassa on vuodenaikaan nähden vieläkin hirvittävän lämmin. Juuri tulin kaupungilta, lämpömittari näytti apteekin ovessa 16 astetta. Ihmiset ovat siitä suorastaan vähän kiukkuisia, kaikki toivoisivat jo viileämpiä kelejä. Täällä meillä onneksi on lämmityslaitteet sisällä, mutta ne toimivat miten sattuu. Villasukat ovat tulleet Ranskan talvessa kovaan käyttöön eivätkä lapset kulje talvella koskaan kotona ilman tossuja. Kivilattiat ovat hurjan kylmät! Mies nauraa käyttävänsä Reino-tossujakin nyt enemmän kuin koskaan Suomessa, missä nyt periaatteessa pitäisi olla aika paljon kylmempi kuin täällä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä Torinossakin taitaa olla vuodenaikaan nähden lauhkeaa - aikaisemmin tänään oli 8 astetta lämmintä - mutta minusta on kyllä silti kylmä! Köllötämme koko perhe juuri Airbnb-kämppämme sohvalla kahden peiton alla katselemassa piirrettyjä. Aamusta asti olemme olleet liikenteessä ja illalla on edessä lisää ohjelmaa - välissä täytyy vähän huilata. Lainasin äsken mieheltä villasukat kun jalkoja paleli peitoista huolimatta. Tohveleille olisi käyttöä täälläkin!

   Mutta kylmää lukuunottamatta on kyllä kiva olla täällä Italiassa.

   Delete
 3. Meilläkin oli tällä viikolla Jyväskylässä +8. Tuntui taas tänne niin kovin lämpöiseltä. Mutta olisin kyllä mielummin ottanut sen -8 ja paljon lunta. Vaan minkäpä näille keleille tekee. Toivottavasti teidän reissu sujuu mukavasti siellä ihanassa Italiassa.

  Venla

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meille on tämä vähän lämpimämpi talvi tuntunut sopivalta - näilläkin lämpöasteilla on meillä ajoittain ollut aika kylmä! Juuri nyt istun Roomassa ikkunan ääressä ja annan auringon lämmittää ikkunalasin läpi - tässä istuessa on vaihteeksi melkein kuuma.

   Oikein hyvin sujuu loma, vaikka reissaaminen alkaa vähän kyllä jo väsyttääkin. Vietimme vähän alle viikon miehen kotikaupungissa Torinossa ja nyt ollaan vierailemassa Roomassa.

   Hyvää vuoden loppua sinne! Jospa säät tästä lähtisivät viilenemään kunnollista talvea kohti.

   Delete
  2. Voin uskoa :) Kiitos, samoin teille. Ja toivottavasti tarkenette Suomessa.

   Delete
 4. Heippa,
  kolme viikkoa Khartoumissa meni melko viileässä säässä. Asuntomme oli kylmä sisältä pitkälle iltapäivään asti. Mutta kerrankin ei tarvinnut hikoilla.
  Joka keskiviikko kello 11 tapasin Coffimorning Ladies Ozon kahvilassa. Oli todella mukavaa tavata hollantilaisia, ruotsalaisia, eestiläinen naisia jotka ovat naimisissa sudanilaisten kanssa ja olleet sudanissa 30-40 vuotta ! Häissä olin ystäväni Marjaanan kanssa Suomesta, ja sekä Jirtig juhlissa jossa morsian tanssii naisille, vain sulhanen on mukana tanssimassa. Ja ei saa käyttää mobilia eikä kuvata morsianta joka on vähissä vaatteissa.
  Matka takaisin Tukholmaan pysähtyi 9 tunniksi Istanbulissa, jossa oli kaos lumipyryn takia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva, että teidän matka sujui hyvin!

   Tähän aikaan vuodesta on Khartumissa tosiaan ihan selkeästi vilakkaa. Mutta nopeasti sää taas alkaa lämmetä. Maaliskuussa alkaa jo olla vuodenvaihteen vilpoisempia asteita ikävä!

   Mielenkiintoisia varmasti nuo paikalliset häät. Meidän naapurustossa oli ennen joululomalle lähtöämme häät joita juhlittiin yli viikon ajan muutaman päivän välein.

   Delete

Kiitos kommentistasi!