Monday, 18 January 2016

Ihmeköynnöksemme

Ihmeköynnös pihallamme jaksaa kukkia kesät talvet, läpi kuivien ja vieläkin kuivempien kausien. Se tuo elämääni väriä ja iloa joka päivä täällä Khartumissa.

10 comments:

 1. Onpa kaunis! Mikähän sen nimi on - vai kutsutaanko noin sitkeästi kukkivaa köynnöstä yleisestikin ihan ihmeköynnökseksi?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Englanniksi tämä pensas on nimeltään bougainvillea, suomeksi käsittääkseni tosiaan ihmeköynnös, mikä kyllä kuvaakin sitä oikein hyvin. Naapurin pihalla Belizessä kasvoi aikoinaan samanlainen ja sekin oli minulle tärkeä. Surin kun Belizen naapuri karsi pihallemme rönsyilleen pensaan harvemmaksi. Olen iloinen, että täällä meillä on ihan oma ihmeköynnöksemme!

   Delete
 2. Bougainvillea on kyllä kaunis ja jaksaa kukkia loputtomiin. Viime talvi oli Kusadasissa niin kylmä, että kaikki bougainvilleat kuoli, seinää koristi ruskea piikkinen ranka. Leikattiin kuolleet oksat pois (käsivarret ja jalat verillä), mutta siitä se jo loppukesästä oli kasvanut niin, että tänä kesänä toivon mukaan taas saadaan nauttia kukkivasta pensaasta. En vaihtaisi bougainvilleaa piikkeineenkään pois;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pensaan piikit on tosiaan aika hurjia! Mies sai ennen joulua päähänsä pitkän haavan kun käveli aavistuksen liian läheltä pensasta. Onneksi oli lopulta kyse vain pintaraapaisusta, mutta hetken kyllä mietin täytyykö miehen lähteä tikattavaksi.

   On kyllä sitkeä kasvi, tuntuu selviävän hyvinkin monenlaisista olosuhteista!

   Delete
 3. Heippa pitkästä aikaa. Ikävä on jo ollut tänne blogosfääriin. Ihmeköynnös on niin kaunis. Panamassa tätä näkee paljon. Mombasassa meidän etupihan muurin päällä kasvoi bougainville ihan valtoimenaan. Lähes aina kukkivana. Tähän liittyy hauska tarinakin, kun olimme muuttaneet Mombasan kotiimme oli puutarhurimme heti leikkaamassa ihmeköynnöstä juuri sen kukkiessa kauneimmillaan. Syöksyin ulos ja huusin, että lopeta heti, mitä sinä teet? Puutarhuri ei osannut olla pahoillaan vaan katsoi minua ihmeissään. Jätti työn siihen ja jo parin viikon päästä aita kukki uudestaan. Minä opin, että kukat voi kukkia useammin kuin kerran vuodessa.

  Voikaa hyvin ja hyvää alkanutta vuotta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä täällä ihmeköynnös valehtelematta näyttäisi kukkivan ihan jatkuvasti. Joskus on vähän vähemmän kukintoja mutta koko ajan kuitenkin jonkun verran. Joskus tuntuu niin kuin köynnös vain innostuisi kuivuudesta! Kasvi rehottaa niin korkealla, ettei puutarhuri pääse sitä edes kovin karsimaan eli täällä ei tarvitse huolehtia, että se koskaan kokonaan katoaisi.

   Täälläkin ihmeköynnöstä näkee paljon, Belizessäkin aika lailla. Minulle tämä on jotenkin tosi tärkeä kasvi, eikä vähiten siksi, että tuo mieleeni myös Belizen.

   Olipa kiva kuulla susta pitkästä aikaa! Kaikkea hyvää teille uuteen vuoteen.

   Delete
 4. Meidän ulko-ovella kasvaa samanvärinen ihmeköynnös.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihmeköynnöksestä juuri tämän värisenä on tullut jotenkin kotoisa ja tärkeä minulle - myös Belizessä naapurin pihalla kasvoi juurikin samanvärinen pensas. On jotenkin lohduttavaa ajatella, että näitä löytyy vähän ympäri maailmaa!

   Delete
 5. Kaunis! Jostain syystä pidän myös kovasti tuosta englanninkielisestä nimestä bougainvillea, kuulostaa niin upealta, vaikka ihmeköynnöksessäkään ei mitään vikaa ole. Olen jo haaveillut kasveista ja kukista varsinaiseen kotiimme, tuovat niin iloa ja väriä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bougainvillea on minustakin vaikuttavankuuloinen sana! Pidän siitä tosiasiassa sanana ihmeköynnöstä enemmän ja bougainvilleana kasvia mielessäni ajattelenkin. Tässä blogissani olen kuitenkin pyrkinyt käyttämään tiukasti vain suomea; kommentteja kirjoitan ylipäänsä vähän huolettomammin mutta itse tekstejä tarkemmin myös kielenkäytön osalta. Osasyy blogin aloittamiseen oli harjoittaa suomen kieltä ja se on sitä paitsi juuri sellaista arjen tohinaan sopivaa ajatusjumppaa miettiä miten välttää anglisismeja ja sellaisia lainasanoja joille löytyy suomenkielinenkin vastine :)

   Kasvit tuovat todellakin iloa ja väriä suurkaupungin humuun! Meidän puutarha kärsii kuivuudesta ja koirien kaivausprojekteista, mutta onneksi ihmeköynnös sentään jaksaa päivästä ja viikosta toiseen! Haluaisin yrittää laittaa puutarhaan enemmänkin täkäläiset olot kestäviä kasveja mutta koskaan ei tunnu löytyvän asian miettimiseen ja hoitamiseen sopivaa hetkeä!

   Delete

Kiitos kommentistasi!