Friday, 4 March 2016

Hyväosaisen vastuu

Ennen kuin muutimme Belgiasta kauemmas maailmalle mies kertoi kollegastaan joka oli parhaillaan töissä jossainpäin Afrikkaa ja jolla oli suuri talo, kotiapulainen, vartijoita ja puutarhuri. Kollegalla oli näiden työntekijöidensä myötä useampi perhekunta elätettävänään, harva se päivä joku pyytämässä milloin mitäkin. Minusta kuulosti painajaismaiselta ajatukselta ottaa vastuuta niin monista ihmisistä ja heidän moninaisista ongelmistaan. 

Olen näiden kaukomaavuosien aikana huomannut vastuun työntekijöistä kuitenkin tuntuvan ihan toiselta kuin mitä etukäteen odotin. Olen kiitollinen siitä, että niin entiset kuin nykyiset työntekijämme rohkenevat pyytää meiltä apua. Olen iloinen kun pystyn heitä tai heidän perheenjäseniään auttamaan tavalla tai toisella. Olen onnellinen jos voimme ihan vähintäänkin antaa toivoa siitä, että on olemassa joku jonka puoleen hätätilanteessa kääntyä.

Meillä oli aikoinaan kansainvälisen lastensuojelujärjestön kautta etiopialainen kummilapsi. Oli mukava voida olla hänen perheensä tukena taloudellisesti, mutta sen kummempaa suhdetta ei minulle poikaan kirjeidenkään välityksellä oikein kehittynyt. Hänen tilanteensa tuntui kaukaiselta enkä saanut siitä oikein otetta. 

On erilaista kun vastassa on tuttu ihminen. Sydän kurkussa tällä viikolla huolehdin siitä saammeko yhdelle vartijoistamme järjestettyä lisää sairauslomaa ja sopivalla hetkellä kyydin lääkäriasemalle. Oli suuri onni voida kasvokkain kertoa tutuksi tulleelle vartijalle, että sairausloma järjestyi ja että autonkuljettajamme vie hänet lääkäriasemalle. Oli hämmentävää mutta hienoa kuulla vartijan vilpittömät kiitokset, lukea helpotus hänen kasvoiltaan.

Hyväosaisuuden mukana tulee paljon vastuuta, sitä ei näissä oloissa pääse koskaan unohtamaan. Mutta vastuunkantaminen tuntuu ihan vain hyvältä, ei lainkaan painajaismaiselta. Onneksi me olemme täällä, onneksi voimme olla avuksi. 

10 comments:

 1. Arvostan asennettasi ja hyvää sydäntäsi, Kata.

  Parempaa vointia vartijallenne!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos S <3

   Huolissamme olemme vartijasta, mutta toivotaan parasta, että hänen vointinsa paranisi!

   Delete
 2. <3 Han varmasti osaa arvostaa apuanne silla on ehka kohdannut paljon niitakin, joilta ei apua heru. Mukavaa viikonloppua teille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä paikalliset pyrkivät pitämään huolta omistaan, mutta sairastunut vartija on alkujaan muualta ja siksi vähän erilaisessa asemassa. Muukalaisuus yhdistää meitä ja hän on ollut meille avuksi työnsä puolesta ja muutenkin. Tuntuu hyvältä voida tehdä jotain hänen hyväkseen. Olen kiitollinen siitä, että hän tuli pyytäneeksi meiltä apua.

   Oikein hyvää viikonloppua Izmiriin! Täällä tuli kevät ja saman tien vissiin heti kesäkin, 36 astetta näyttäisi olevan tällä hetkellä.

   Delete
 3. Replies
  1. Oikein ihanaa viikonloppua myös sinne pallon toiselle puolelle!

   Delete
 4. Minustakin ajatus työntekijöistä tuntui aikoinaan todella kaukaiselta ajatukselta ja mielikuvat oli jotain ihan muuta kuin mitä se sitten oli. Nyt olen taas joidenkin vuosien tauon jälkeen samassa tilanteessa ja tauko on saanut aikaan jonkunlaisen etäisyyden työntekijän "normaalilta" tuntumiseen. On kuitenkin tietysti hieno juttu jos voi osaltaan olla mahdollistamassa parempaa elämänlaatua edes parille ihmiselle. Mutta kyllä se silti sitä tasapainottelua mulla vielä on esim sen kanssa, että itse on niin erilaisessa asemassa ja miten sen kestää, että itse on siinä "kuninkaalliselta" tuntuvassa asemassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mustakin tuntuu kyllä aina vain vähän erikoiselta, että meillä on näitä työntekijöitä. Ei siihen ehkä suomalaisista lähtökohdista oikein koskaan totu? Mutta me ollaan yritetty kääntää hyväosaisuutemme voimaksi; mies on siinä oikein hyvä ja mäkin alan oppia. Alkuun täällä Sudanissa mulle oli yksi vaikeimmista asioista se, ettei kukaan alkuun vielä tiennyt, että meidän varaan voi luottaa. Nyt kun ollaan ehditty olla täällä jo jonkun aikaa ja tultu ympäristön ihmisille ja työntekijöille tutuiksi pääsen epäsäännöllisen säännöllisesti tekemään jotain pientä tai isompaakin jonkun avuksi. Tällä viikolla saatoin auttaa muun muassa sairasta vartijaa. Näissä oloissa tuntuu vaikealta ja nololtakin olla näin äärimmäisen onnekas mutta vähän vähemmän vaikealta ja nololta aina kun voin jotenkin antaa omasta hyvästä onnesta eteenpäin.

   Delete
 5. Minun on hyvin helppo uskoa, että olet apuna silloin, kun tarve on. Hyvä suhtautuminen työntekijöihinne on lämmittänyt mieltäni monia kertoja.

  Voi, kun tännekin jo kevät tulisi, onneksi nyt on se aika, kun saa sentään taimikasvatuksen aloittaa. Mutta toisaalta hyvä, että täällä on nyt ollut kunnon talvikelit, saavat hiihtokeskukset jne. asiakkaita, kun talvilomaviikot ovat meneillään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä olisi saanut tämä kevät kestää hetken pitempään. Hurahti hetkessä kesäksi ja nyt alkaa jo olla aika tukalaa. Eilen olimme kaikki kiitollisia kun oli "vain" 36 astetta. Perspektiivi on täällä lähtökohtaisesti aika hukassa mitä tulee säähän.

   Olisipa kiva täälläkin ruveta vähän puutarhahommiin. Meidän täytyisi yrittää saada taas pihanurmi kasvamaan, se ehti kokonaan kuivua tässä pois. Mutta nyt ovat toisaalta pian taas edessä ne oikein kuivat ja kuumat kuukaudet, en tiedä maksaako vaivaa ruveta nurmea kasvattamaan...

   Hyvää viikonlopun jatkoa!

   Delete

Kiitos kommentistasi!