Monday, 21 March 2016

Lomalla Dohassa

Jamaikalta ja Belizestä meitä ei lähetetty lepolomille. Se olisikin ollut aika huvittavaa kun ottaa huomioon, että sekä Jamaikalle että Belizeen matkustetaan muualta maailmasta juurikin lomailemaan. Sudanista me sen sijaan lähdemme muihin maisemiin hengähtämään tasaisin väliajoin miehen työnantajan määräyksestä. 

Pyrimme ajoittamaan lepolomat lasten koulun lomiin, niin tälläkin kertaa. Välillä matkaamme lomilla Eurooppaan asti, joskus jopa kauemmaksi, niin kuin viime keväänä Yhdysvaltoihin. Mutta toisaalta meitä kiinnostavat myös lähialueen maat, ja on ihan mukavakin välillä päästä matkustaessa vähän helpommalla. Toissa syksynä vietimme lepoloman Arabiemiraateissa. Tällä kertaa lepolomamatkamme suuntasi Dohaan, Qatariin, alle kolmen tunnin lentomatkan päähän Khartumista. 

Olemme lentäneet Dohan kautta jo useamman kerran ja lentokenttä onkin meille jo aika tuttu paikka. Hieno ja siisti kenttä antaa ihan kattavan kuvan siitä mitä sen ulkopuolella on odotettavissa: hyvin rakennettuja teitä, pilvenpiirtäjiä, viimeisteltyjä yksityiskohtia. Kaikkialla on puhdasta ja siistiä. Joka puolella tunnutaan rakentavan uusia ja entistäkin komeampia rakennuksia.

Asumme huoneistohotellissa kaupungin diplomaattialueella. Ikkunastamme aukeaa näkymä Persianlahdelle. Tosin ihan vain vettä ei ole edessä silmänkantamattomiin, vaan etualalla on The Pearl-Qatar, Qatarin helmi, keinotekoinen saarimuodostelma. 

Vilpoisempi sää täällä yllätti meidät. Ilma on kaunis, päivän ylin lämpötila näyttäisi tänään olevan 29 astetta mutta öisin mennään tällä viikolla ajoittain jopa alle 20 asteen. Khartumissa on viime aikoina ollut 40 astetta ja ylikin, enkä oikein muistanutkaan kuinka vilakalta alle 30 astetta voikaan siihen verrattuna tuntua! Olin pakannut mukaan lapsille vain lyhythihaisia enkä itsellenikään kuin yhden kerroksen verran päällepantavaa. 

Ensimmäinen kokonainen päivä Dohassa kuluikin vaateostoksilla: lapsille pitkähihaisia ja sukkia, minulle muun muassa villatakki. Asumme ihan City Center -nimisen ostoskeskuksen tuntumassa, mutta ostoksille suuntasimme kuitenkin kauemmaksi, noin puolen tunnin ajomatkan päähän Villaggio-ostoskeskukseen. Villaggion inspiraationa on toiminut Venetsia: ostoskeskuksen läpi kulkee kanaali jossa voi käydä ajelemassa gondolilla. Ostoskeskuksen sisällä on lukuisien kauppojen lisäksi myös muun muassa elokuvateatteri, pieni huvipuisto ja luistinrata. Me teimme ostoksia, söimme lounaan PF Chang’s -ketjuravintolassa (joka kaikkialla maailmassa tuntuu hallitsevan gluteenittomuuden) ja jätimme muut huvitukset tällä erää kokeilematta. 

Tänään on tarkoitus suunnata islamilaisen taiteen museoon. Olemme siihen jo vähän etukäteen tutustuneetkin. Dohan lentokentällä on nimittäin museon kauppa, josta olemme ostaneet ihania tuomisia sekä muille että itsellemme. Museo itsessään kiinnostaa kovasti mutta myönnän, että lähden mielelläni tarkastamaan myös museokaupan valikoiman. Hyvältä kuulostaa sekin, että museon kahvilasta ja ravintolasta kuuluu saavan gluteenitonta ruokaa. 

Aikomuksena on ottaa lepolomalla rauhallisesti, päivä kerrallaan. Huomisesta kuuluu tulevan sadepäivä joten se taitaa kulua taas ostoksilla jossain kaupungin monista ostoskeskuksista. Täältä saa paljon sellaista mistä Khartumissa voi vain uneksia ja kotiin on tarkoitus viedä ainakin gluteenittomia ruoka-aineita ja herkkuja mutta myös erilaisia käyttötavaroita ja lisää vaatteitakin. Paikallisista nähtävyyksistä ainakin perinteinen tori, Souq Waqif, on meillä myös vielä lomaviikon ohjelmassa. 

12 comments:

 1. Onpa mukavaa lukea teidän lomakuulumisia. Ihanaa, rentouttavaa lepolomaa teille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Venla! Loma on sujunut mukavasti, tosin toki uutiset maailmalta ovat antaneet lomapäiviin oman sävynsä.

   Delete
 2. Mukavaa lomaa, luulen etta tuollainen nollausloma on paikallaan jos olot ovat haasteelliset kuten teillä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen vähän kahden vaiheilla siitä mitä näistä lepolomista oikein ajattelen. Yhtäältä nollaukselle on tosiaan kyllä tarvetta, eikä pahaksi ole myöskään tilaisuus käydä ostamassa ruoka-aineita ja tarvetavaroita kotiinvietäväksi. Mutta toisaalta tuntuu väsyttävältäkin lähteä omasta elämästä tällä tavalla vähän väliä tauolle. Isommat lapset ovat nauttineet elokuvateattereista ja muista huvituksista, ja me vanhemmat olemme ottaneet ilon irti esimerkiksi paikallisista ruokakaupoista, mutta perheen pienin ei tunnu oikein ymmärtävän mitä me täällä Dohassa olemme tekemässä ja ikävöi kotiin.

   Delete
 3. Hyvaa lomaa! Ma yritin zoomailla kartasta, etta mihin te olisitte menossa vinkin mukaan, mutta mun kartassa tais olla etaisyydet vahan pielessa :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Enpähän tiennyt minäkään noita etäisyyksiä ennen kuin ihan tarkistin, enkä ole muutenkaan erityisen hyvä näissä maantieteellisissä kysymyksissä. Olisin kuvitellut Qatarin olevan lähempänäkin Sudania! Mutta aika nopeasti tuo yli 2000 kilometriä lentokoneella ylitettiin.

   Delete
 4. Kiva lukea lomakuulumisianne! Ja juu, kyllä se 30 astetta voi tuntua hyvinkin vilakalta, vaikka sitä ei täältä Suomen olosuhteista kovin helposti uskoisikaan. ;-)

  Mukavaa loman jatkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä on lämpimimmillään menty tällä viikolla vissiinkin 28-29 asteessa. Yhtenä päivänä suorastaan sateli ja ajoittain on puhaltanut raikas tuulikin. Ilma on ollut oikein ihana. Villatakille ja sukille on tullut käyttöä!

   Delete
 5. Kuulostaapa ihanan rennolta :) Hiukan naurattaa tuo viileys -täällä kun on tuo 30 astetta niin tuntuu että sulaa :D Mutta lämpö ja kuumuus on niin erilaista eri paikoissa. Nauttikaa, nauttikaa, nauttikaa!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rentous ja lämpö on molemmat niin suhteellisia käsitteitä! :) Vaikka ollaankin otettu rennosti ja hissukseen välillä on silti tuntunut melkein kestämättömän väsyttävältä ajatukselta hätyyttää lapset hotellista liikkelle, milloin mihinkin itsellekin tuntemattomaan kohteeseen... Mutta onneksi perillä on kaikki olleet samaa mieltä, että näkemisen arvoisia juttuja: taidemuseo, perinteinen tori, ostarit ja leffat.

   Delete
 6. Hyvää lomaa teille! Toivottavasti se lataa akkuja!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Ansku! Musta tuntuu, että vasta kotona saan oikein kunnolla kiinni siitä miten antoisa loma lopulta oli. Mutta kyllä luulen, että akut on taas ladattu loppukouluvuoden varoiksi.

   Delete

Kiitos kommentistasi!