Thursday, 24 March 2016

Loman loppu

Dohan islamilaisen taiteen museo teki vaikutuksen. Museossa on esillä useammassa kerroksessa upeita koriste- ja käyttöesineitä ja myös muun muassa komeasti koristeltuja koraanin sivuja satojen vuosien, jopa reippaasti yli tuhannen vuoden takaa. Esillä oli löytöjä eri puolilta islamilaista maailmaa, Espanjasta ja Sisiliasta Syyriaan ja Intiaan. Museorakennus itsessään oli myös näkemisen arvoinen. 

Dohan islamilaisen taiteen museo.


Tiistaina kiertelimme perinteistä qatarilaista toria sillä välin kun meidän tietämättämme Brysselissä räjähti. Ihailimme komeita arabianhevosia, kurkimme sisään haukkakauppojen ikkunoista, harkitsimme paikallisen maton ostamista, maistelimme herkullisia tuoremehuja. Välillä ripotteli vettä mutta meistä se oli vain mukavaa. 

Meille asti ehti tieto Brysselin iskuista vasta iltapäivällä kun olimme jo ehtineet siirtyä torilta ostoskeskukseen. Vähän myöhemmin hotellissa internetin ja television ääressä aamun tapahtumat alkoivat vähän kerrallaan selvitä meillekin. 

Tosin uutiskuvista ja -jutuista huolimatta edelleen tuntuu vaikealta ymmärtää, että tutuilla kulmilla on todellakin räjähtänyt pommeja: aamumetrossa minkä aikoinaan otimme yhdessä miehen kanssa töihin, lentokentällä joka on edelleen meille molemmille yksi maailman kentistä tutuin, kaupungissa jonne miehen on taas määrä suunnata parin viikon päästä. 

Näköala islamilaisen taiteen museon edustalta.


Iskut eivät yhtäältä täysin yllättäneet mutta toisaalta jokaisen terrori-iskun jälkeen jään kyllä hämmentyneenä ihmettelemään sitä minkälaisessa maailmassa me oikein elämme. 

Vaan elämä jatkuu ja niin jatkui myös loma tiistain jälkeenkin. Olemme lomailleet oikein olan takaa, syöneet sushia ja lohta ja marjoja ja jos jonkinlaisia muita sellaisia herkkuja joita ei Khartumista helposti saa, käyneet ostoksilla ja elokuvissa, päivittäneet kännyköitä ja läppäreitä (mikä ei Sudanista sanktioiden vuoksi onnistu), nauttineet viileämmästä säästä ja siitäkin, että suihkusta tulee täällä kuuman veden lisäksi myös kylmää vettä. On ollut kiva lomailla mutta tyytyväisenä lähden kuitenkin myös taas huomenna Sudania kohti, omaan kotiin, koirien luo. 

6 comments:

 1. Hienoa etta paasette aina valilla tuulettumaan muihin maisemiin. Vahan yllatti tuo kohde, mina varmaan lahtisin Sudanista kevatlomalle mieluummin vaikka jonnekin Etela-Eurooppaan. Tietysti Dohassakin olisi janna kerran kayda. Ei nyt taida kylla enaa onnistua, kun otin vihdoin Israelin kansalaisuuden.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan hyvää tekee kyllä käydä aina välillä muissa maisemissa.

   Meitä kiinnostaa Lähi-itä ja matkakohteena Doha on myös kätevän lähellä Khartumia, suoran lennon päässä. Alunperinhän halusimme mennä kevätlomalle ystävien luokse Yhdysvaltoihin mutta jouduimme viisumimuutosten vuoksi siirtämään Amerikanlomaa toiseen ajankohtaan. Etelä-Eurooppaa emme oikeastaan juuri lomakohteena miettineetkään, Italiassahan olimmekin juuri joululomalla ja sielläpäin on tullut muutenkin jo vietettyä aikaa kun taas täälläpäin maailmaa on paljon meille ihan uusia ja mielenkiintoisia paikkoja.

   Delete
 2. Varmasti upea tuo museo! Ja noiden aarteiden näkeinen taitaa juuri nyt, näinä maailman aikoina, olla erityisen mielenkiintoista, kun kuulemme kovin erilaista islamin "muka"-sanomaa oudoissa kohteissa ja kammottavilla tavoilla. Minullekin se metropysäkki oli tuttu. Jäin siinä aina matkallani merimieskirkon kahvilaan ja aktiviteetteihin lasten kanssa (tai yksin).
  Minäkin odotan saavani ensi viikolla noita mainitsemiasi herkkuja. Teemme pienen automatkan Etelä-Afrikkaan. Nuo "hengähdyslomat" on säästösyistä tietysti lopetettu Suomen ministeriössä jo kauan sitten, mutta onneksi tästä pääsee autolla rajan yli melko helposti. Kaikki oikein jo odotammekin matkaa, mahdollisuutta päästä kauppoihin, syömään ja ylipäänsä rentoutumaan vähän toisella tavalla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oli minusta erityisen koskettavaa nähdä islamilaisen taiteen museossa erilaisia esineitä Syyriasta. Syyria on niin hyvin paljon muutakin kuin sota ja pakolaiset! Ja mielenkiintoista oli myös tutkia vanhoja tiede-esineitä ja koraanin sivuja kaukaa menneisyydestä. On minusta lohduttoman surullista miten monen ajatukset ja mielikuvat islaminuskosta ja koko tästä maailmankolkasta perustuvat väärään tietoon ja ennakkoluuloihin ja kamaliin uskonnon nimissä tehtyihin iskuihin jotka omassa mielessäni eivät edusta islamia.

   En oikein tiedä mitä näistä meidän lepolomista ajatella. Meillä lomia on käytössä kaikissa vaikeammissa maissa, joihin lukeutuu kyllä toisaalta sellaisiakin paikkoja joiden vaikeuden itse ehkä vähän kyseenalaistaisin; ja toisaalta en myöskään ole ihan vakuuttunut siitä, että mekään tarvitsemme ainakaan ihan näin monta lepolomaa vuodessa. Mutta kyllä hengähtämiselle on toisaalta kuitenkin tarvettakin - puhumattakaan herkkujen tankkaamisesta ja hamstraamisesta. Oikein hyvää reissua teillekin!

   Delete
 3. Komea on museorakennus! Sellainen pelkistetyn tyylikäs, jollainen on minun makuuni. :-)

  Kuulostaa siltä, että lomanne on ollut oikein onnistunut! Toivottavasti myös kotiinpaluu sujuu hyvin. Mukavaa pääsiäisen aikaa! Juhlitteko pääsiäistä muuten jotenkin?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Museorakennus oli tosi tyylikäs. Yritin ottaa sisältäkin kuvia mutta vielä ulkokuviakin huonommalla menestyksellä! Sisällä museossa oli jännästi sekaisin aika erilaisiakin elementtejä joista koostui mielestäni upea kokonaisuus, historia ja nykyhetki hienosti yhdistettynä. Kaikkinensa tosi näyttävä paikka, niin ulkoisesti kuin museoesineidenkin osalta.

   Kotiinpaluu sujui ihan hyvin, lento kesti vain vähän yli 3 tuntia ja pitkästä aikaa saavuimme päiväsaikaan takaisin kotiin Khartumiin, mutta väsymys voitti kyllä silti meidät. Onneksi loma jatkuu vielä muutaman päivän.

   Tajusin vasta viime viikolla, että pääsiäinen osuu tähän saumaan. Täällä pääsiäisen ajankohta menee aika helposti sekaisin koska näillä nurkilla huomioidaan lähinnä koptien pääsiäinen ja se on käsittääkseni vasta vähän myöhemmin. Pidän kyllä pääsiäisestä ja tavallisesti olen ainakin järjestänyt lapsille pääsiäismunanetsinnän. Sellainen on taas suunnitteilla mutta saapa nähdä ehtiikö se nyt tälle pääsiäiselle vai ehkä vasta koptien pääsiäiselle...

   Hyvää pääsiäistä sinnepäin! Sulla on hienot koristelutkin hankittuna :)

   Delete

Kiitos kommentistasi!