Monday, 14 March 2016

Maaliskuun matematiikkaa

Jos maaliskuussa on jo +45 celsiusastetta, miten kuumaa mahtaa olla toukokuussa? Päästäänkö jossain vaiheessa yli 50 asteen kriittisen rajan? Miltä se mahtaa tuntua? Ajatuksenakin jo hengästyttää. 

Viime viikonloppuna ratsastin tunnin verran 40 asteen helteessä, paahtavassa auringonpaisteessa. Itse ratsastustunti ei ollut niin paha - laukatessa tuntui jopa pieni miellyttävä tuulenvire - mutta kesti pitkälle iltaan saada nestetasapainosta taas kiinni. Sekä lasten että minun on tarkoitus jatkaa ratsastustunteja pitkälle kevääseen, kouluvuoden loppuun saakka. Ratsastus on yksi täkäläisen elämäni valopilkuista joten haluan pitää siitä kiinni. Mutta mitenköhan se tässä säässä nyt taas luonnistuu?

Tänään ei onneksi ole ihan yhtä tuskaisen kuumaa kuin kuluneina päivinä. Viime yön aikana näyttää kaupungin ylle laskeutuneen haboob, hiekkamyrsky. Kaikki on kauttaaltaan pienen hiekkakerroksen peitossa ja ilma sumuinen. Kello yhdeksältä ollaan vain vähän yli 30 asteessa. 

*****

Jos vuoden parin ensimmäisen kuukauden aikana joutuu uusimaan kaksi vesipumppua, kuinka moni uusista pumpuista on ehjä vielä maaliskuussa? Tällä erää vastaus on yksi. Toinen uusista pumpuista näyttää lakanneen pumppaamasta vettä tänä aamuna, surisee vain tyhjää. Epäilen, että se on täynnä hiekkaa. 

Onneksi meillä oli takuupaperi tallella ja onneksi näyttää siltä, että takuu saattaa jopa toimia. Odottelemme juuri paikalle pumppuyhtiön edustajaa tutkimaan mikä pumpussa on vialla. 

Vesipumput ovat täällä verrattain kalliita, lähemmäs 2000 Sudanin puntaa eli noin 200 euroa. Pumppuja ilman ei vesi jaksa kulkea putkissa. Hiekkapölyinen ja kuuma sää tuntuu rikkovan vesipumppuja hyvinkin herkästi. Yhdeltä tutulta kuulin, että on ihan tavallista, että pumpun joutuu vaihtamaan uuteen muutaman kuukauden välein. Mekin olemme ehtineet puolentoista vuoden aikana vaihtamaan pari pumpuista jo useamman kerran. Toivon, että tänään ei jouduta ostamaan uutta. 

*****

Kun ensimmäiseen puoleentoista vuoteen meillä ei täällä Sudanissa ollut yhtään televisiokanavaa, kuinkakohan pärjäämme niiden yli 1100 kanavan kanssa joita meille satelliitin yhdistämisen myötä tässä kuussa yhtäkkiä ilmaantui? 

Suuri osa kanavista on arabiaksi tai joksikin muuksi meille melko vieraaksi kieleksi, mutta jokunen myös englanniksi tai ranskaksi. Tänne saisi kyllä enemmänkin englanninkielisiä kanavia jos satelliitin suuntaisi vähän toisin, mutta valitsimme ihan tarkoituksella nyt näin. Plussaa on se, että meillä näkyy nyt useampi arabiankielinen lastenkanava, muttei lainkaan englanninkielisiä lastenohjelmia. Lapset katselevat siis ihan ilokseen arabiankielisiä ohjelmia ja saavat samalla kuin huomaamatta tukea arabianopintoihinsa. 

Tähän asti olemme eläneet täällä täysin DVD:iden varassa. Meillä on ihan kiitettävä kokoelma elokuvia ja sarjoja suomeksi, italiaksi ja englanniksi, niin lapsille kuin aikuisillekin. Useammasta aikuisten sarjasta meillä on jaksoja koko setti. Gilmore Girls, West Wing ja Friends ovat omia suosikkejani joita katson mielikseni läpi uudestaan ja uudestaan. Kaikki yli 1100 satelliittikanavaa eivät vielä toistaiseksi ole vetäneet minua puoleensa samalla tapaa kuin DVD-kokoelma.

*****

Enää kolme kouluaamua ja sitten alkaakin jo kevätloma! Sen sijaan, että olisimme kevätlomaksi matkustaneet 10 000 kilometriä luoteeseen, Washington DC:hin, niin kuin alunperin oli toiveissa ja suunnitteilla, lennämmekin vain vähän yli 2000 kilometriä koilliseen. Kuka arvaa minne olemme menossa?

28 comments:

 1. Olikohan meillä tuo sama myrsky!! Eilen illalla ja yöllä oli ihan hurjan kova tuuli ja pölyä ja roskia lensi ilmassa ja sitten lopulta ukkonen ja sade!

  Onpas siellä jo kuuma! Täällä vielä alle kolmekympin. Toivottavasti ratastustunnit onnistuvat jatkossakin, vaikka varmaan on haastavaa kuumuuden kanssa. Mitenköhän hevoset jaksavat sitä?

  Mihinkään ihmeeseen olette menossa..Turkkiin?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi ukkonen ja sade! Se kuulostaa ihanalta. Meillä kuulemma vain tuuli kovin ja hiekka lensi. Edellisen kerran täällä satoi muistaakseni alkusyksystä ja seuraavaa sadetta ei kannata odottaakaan ennen kuin ehkä joskus touko-kesäkuun vaihteessa. Jo nyt on ikävä sadetta!

   Minä menin pitkästä aikaa eilen illalla hyvin varhain nukkumaan ja nukuin läpi koko myrskyn. Aamulla ihmettelin hiekan peittämää maata ja harmaata taivasta. Vähän kerrallaan palaset loksahtelivat paikoilleen.

   Kyselin eilen lasten tallipäivän yhteydessä ratsastuksenopettajalta mitä hevoset kuumasta ajattelevat - hän sanoi, ettei ole juuri huomannut niiden käytöksessä eroa hyvin kuumallakaan säällä. Tallin hevosista kaikki paitsi yksi pieni poni ovat paikallisia mikä ehkä auttaa lämmönsiedossa; ne ovat jo sukupolvien ajan eläneet näissä äärimmäisissä olosuhteissa. Ja niitä toisaalta myös kohdellaan oikein hyvin. Tunnin jälkeen pesimme hevoset hyvin ja päästimme ne lepäilemään aitaukseen.

   Tällä kertaa emme ole menossa Turkkiin vaan meille ihan uuteen paikkaan missä emme ole lentokenttää lukuunottamatta käyneet. Keksiiköhän kukaan? :)

   Delete
 2. Teillä näyttää olevan kevätloma samaan aikaan kuin täällä :). Mies juuri muistutteli, että muistakaa aina tarkistaa kun käytätte pesukoneita, että säiliössä on riittävästi vettä - vesipumput kun on kalliita. Vesi siis nostetaan ensin kaivosta katolla olevaan säiliöön, josta se tulee putkistoon ja ajoittain pitää muistaa lisätä säiliöön vettä. Meillä on onneksi kestänyt yksi ja ainoa vesipumppu jo kolmisen vuotta rikkoutumatta. Mukavaa lomaa, vaikken nyt uskallakaan arvata minne olette menossa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Paljastui, että meillä oli mennyt rikki pumpun automaattitoiminto, joka puolestaan oli jotenkin rikkonut yhden pumpun keskeisistä osista. Samasta syystä oli tainnut muuten mennä rikki edellinenkin pumppu... Pumpun rikkinäinen osa on nyt vaihdettu. Toistaiseksi aiomme yrittää käyttää pumppua manuaalisesti ja uusia automaattiosan joskus myöhemmin jos siihen tuntuu olevan tarvetta.

   Tämä nyt rikkoontunut pumppu on meillä se mikä nostaa veden alakerran säiliöstä katolle. Meillä on siis kaksi suurta vesisäiliötä. Jos katolla oleva säiliö on tyhjä meillä ei ole vettä - ei vaikka alakerran säiliö olisi täysi. Talon ulkopuolella on toinen pumppu joka pumppaa vettä kaupungin putkista meidän taloomme. Ja meillä on vielä kolmaskin pumppu pumppaamassa vettä matkallaan pitkin talon putkia. Suuressa talossa on hyvin monimutkainen putkisto!

   En tainnut antaa kovin kattavia vinkkejä tuohon lomakysymykseen :) Kerron kyllä vastauksen ennen pitkää.

   Delete
  2. Meillekin ostettiin vuosi sitten sellainen sininen iso säiliö katolle jotta vesi ei loppuisi kesken kaiken. Lupasivat että siellä on kolmen päivän vesivarasto jos on vesikatko. Vaan suihku ei kunnolla toiminut viime joulukuussa kuitenkaan, se paine jotenkin ei ollut kohdallaan. Paina nappulaa keittiössä ja juokse suihkuun äkkiä, että tämmöistä leikkiä !

   Delete
  3. Ai niin se lomakohde; ehkä Thaimaa ? Zansibar ?

   Delete
  4. Piti vielä noista arabialaisista lastenkanavista sanoa, että meilläkin niistä tykätään tosi paljon ja lapset katsoivat jo Suomessakin lähes kaikki ohjelmat juurikin arabiankielisinä. Ohjelmatarjonta on yllättävän hyvä - oli kiva nähdä vaikkapa omasta lapsuudesta tuttu Maija Mehiläinen arabiankielisenä! Lasten suosikkeja on Al Jazeera Atfal ja Baraem. Täällä katson itse jonkinverran Saksan telkkaria, kun tykkäsin kovasti Saksassa asuessamme saksalaisista kanavista. Kummasti, vaikka Suomessakin meillä oli satelliitti, kuitenkin tuli silti katsottua Suomen kanavia. Tosi vähän kuitenkin telkkaria katson, kun ei oikein tahdo olla aikaa. Taidan nykyisin katsoa telkkaria vain pari kertaa kuussa :). Taidan sittenkin kokeilla arvata matkakohdettanne... Ehkä olette menossa Iraniin?

   Delete
  5. Pirjo meillä on juurikin sellainen iso sininen kolmen päivän säiliö sekä katolla että katutasolla. Voi itku, ettei teidän vesi toiminut kunnolla! Meillä pahimmassa tapauksessa vaan katkeaa vesi kokonaan mutta onneksi muuten toimii melko hyvin.

   Laura meillä näkyy myös tuo Baraem. Toistaiseksihan lapset eivät kovin paljon vielä ohjelmista ymmärrä kun arabianopintoja on alla vasta sen verran vähän. Mutta ei ainakaan haitaksi ole yrittää kuunnella ja ymmärtää.

   Ei ole vielä mennyt arvaukset nappiin! Iraniin matkustasimme tosi mielellämme mutta suurlähetystö täällä on nykyään suljettu ja toisaalta matka Iraniin lisäisi taas hankaluuksia mennä Yhdysvaltoihin jatkossa eli taitaa nyt toistaiseksi jäädä vain unelmaksi. Zanzibaria olemme myös jonkun kerran harkinneet matkakohteeksi mutta tällä kertaa emme ole menossa siihen suuntaan.

   Delete
 3. Voi että tulee muistoja Mombasasta mieleen. Siellä ei hiekka rikkonut pumppuja, mutta silti meillä oli vähän väliä myös pumppu rikki, siihen vaihdettiin osia, ostettiin uusia jne... Joka viikko piti könytä katolle katsomaan onko tankeissa vettä. Koko sen siellä asumisen ajan vesi oli puheissa ja valvovan silmän alla. Sitä oppi silloin arvostamaan eikä se todellakaan ollut edes meille "hyväosaisille" itsestäänselvyys. Mutta kummasti sekin unohtuu mielestä, kun veden kanssa ei ole ongelmia. Muistan kun muutimme takaisin Suomeen niin olimme kyllä muutaman kuukauden ihan haltioissamme siitä että kraanavettä voi juoda ja erityisesti siitä, että vedenpaine riitti ja lämpötilaa sai säädettyä.

  Tsemppiä pumppujen ja hiekan kanssa! Oletko kokeillut ikinä semmoisia suolopusseja, joiden avulla nestetasapainosta huolehtiminen on hiukan helpompaa ja olo pysyy parempana? En muista miksi niitä oikeasti kutsutaan, Mombasassa niitä sai apteekista ostettua.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eipä ollutkaan meillä lopulta hiekka mikä pumpun rikkoi vaan pumpun automaattitoiminnan vika oli vain juuri hiekkamyrskyn aikaan sattunut rikkomaan pumpun. Nyt on viallinen osa vaihdettu uuteen, saa nähdä miten kauan tätä lystiä eli vettä taas nyt riittää.

   On tosiaan aika klassisia ongelmia vissiin nämä vesipumppuongelmat täälläpäin maailmaa. Mä en edes hämmästynyt tai ahdistunut tänään kun kuulin pumpun taas hajonneen. Se on jotenkin niin odotettavissa ettei enää juuri hetkauta. Sinänsä ihan hyvää kehitystä tämäkin!

   Täytyy hankkia noita suolapusseja heikkojen päivien varalle, olin ne ihan unohtanut, hyvä kun muistutit!

   Delete
  2. Niin ja unohtui arvaus. En kyllä yhtään hahmota miten kaukana 2000km teiltä on. Afrikka on niin suuri manner. Veikkaan Dubaita. Niin ja tuli vielä kielistä mieleen, että olisi tosi mielenkiintoista kuulla mitä kaikkea ja miten teillä puhutaan. Mitä lapset puhuu keskenään, vanhempien kanssa jne.. Ja miten he suhtautuvat kieliin, vaihtuuko ne vaan lennosta ja mitä sinä vanhempana kaikesta ajattelet?

   Delete
  3. Ei olla Dubaihin tällä kertaa menossa, yksi loma on siellä vietetty ja se oli toistaiseksi ihan riittävästi. En ole muuten mäkään luonnostani yhtään selvillä näistä etäisyyksistä, vaan jouduin ihan tarkistamaan, että minkälaisesta matkasta on kyse. Olisin itse asiassa jotenkin luullut tämän meidän lomakohteen olevan vähän lähempänä meitä kuin mitä se onkaan.

   Noista kielijutuista voisin yrittää kirjoittaa taas vaihteeksi vähän enemmänkin. Lyhyt vastaus on se, että meidän perheen kielet on aikamoista sekamelskaa johon minä suhtaudun aika rennosti ja sillä periaatteella, että kyllä tästä hyvä tulee.

   Delete
 4. Minä muistelen jostain tekstistäsi joskus lukeneeni, että toivoisit pääseväsi matkalle Israeliin. Ehkä menette sinne?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Israel ei ole matkakohteiden listalla ainakaan niin kauan kuin asumme täällä Sudanissa koska maiden keskinäisten välien vuoksi matka sinne vaikeuttaisi paluuta tänne. Voi tätä meidän maailmaa!

   Delete
 5. Tutkiskelin karttaa ja veikkaukseni osuus Jordaniaan. Pitkäaikaisena lukijana muistelen, että olet kirjoittanut joskus Jordaniasta. Oliko niin , että olette siellä jo käyneet vai sattuiko niin, että suunnittelemanne Jordanian matka peruuntui?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jordania kiinnostaa, oikein muistat! Emme ole siellä vielä käyneet ja itse asiassa ihan harkitsimme sitä yhtenä mahdollisena kevätlomakohteena mutta päädyimme lopulta toiseen maahan.

   Delete
 6. Kuwait, Bahrain ja Qatar osuisi aika hyvin kuvaukseen 2000 km koilliseen, mä veikkaan siis jotain niistä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvin veikattu! Noista yhteen olemme tosiaankin matkustamassa.

   Delete
  2. Sitten vastaukseni on Qatar. Sinne näyttää Skyscannerin mukaan olevan suoria lentoja Khartumista. :)

   Delete
  3. Hyvin yhdistelty vinkeistä oikea vastaus :)

   Dohaan, Qatariin olemme tosiaan suuntaamassa lomalle. Lennämme sitä kautta nykyään paljonkin ja Dohan lentokenttä onkin tullut jo hyvinkin tutuksi. Mutta nyt lähdetään vihdoin kenttää pitemmälle.

   Delete
  4. Hyvää lomaa Qatariin. Poikani on lentänyt Dohan kautta Khartoumiin ja tykkäsi koska tulee perille päiväsaikaan. Turkish tulee aina keskellä yötä Khartoumiin 3 aikaan aamulla ja se ei ole kivaa. Vaikka ollaan lähellä lentokenttää niin tiet tuntuvat aavemaisilta siihen aikaan yöstä.

   Delete
  5. Kiitos! Qatar lentää itse asiassa useamman lennon päivässä Khartumiin ja ainakin yksi heidänkin lennostaan saapuu ja lähtee yöllä. Me olemme tällä kertaa menossa mennen tullen päivälennoilla. Yölähdöt ja -saapumiset väsyttävät!

   Delete
 7. Tulkaa Turkkiin mutta luulen etta talla kertaa suuntaatte johonkin muualle :) Meilla on taalla ahdistavaa nyt muutenkin :( Meilla katsotaan telkkaria tosi vahan, mulla oli ennen suomi tv netin kautta mutta nykyisin ei ole kun en katsonut sita juuri koskaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan vakavissamme harkitsimme Izmiriä! Mutta päädyttiin sitten kuitenkin tähän helppoon suoran lennon vaihtoehtoon.

   Voin kuvitella, että siellä tunnelmat on maassa. Uutiset Turkista masentaa kyllä laajemmaltikin. Uutiset tällä hetkellä masentaa ihan ylipäänsä. Meidän televisiokanavien parasta antia olisivat itse asiassa juuri uutiskanavat - pari Al Jazeeran kanavaa, BBC, ja niin edelleen. Samoja kanavia minkä uutisia netinkin kautta seuraan. Mutta jotenkin en vaan kestä katsoa uutisia nyt. Nettiuutisia pystyy jotenkin paremmin hallitsemaan.

   Eipähän tule minultakaan siis tällä hetkellä juuri katsotuksi televisiota. DVD:itä kyllä jonkin verran.

   Delete
 8. Ihanaa lomaa! En olisi osannut arvata, mihin olette menossa, mutta onneksi se selvisi täältä kommenteista!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Toivotaan, että loma sujuu hyvin. Ihan uuteen paikkaan kun ollaan menossa ei ihan tiedä mitä odottaa, mutta hyvin uteliaana odotan mitä tuleman pitää.

   Delete
 9. Huh! 45 astetta jo nyt? Se kuulostaa hirvittävältä, puhumattakaan 1100 kanavasta, jotka saisivat meidän lapset sekaisin. Minä en edes tiennyt, että niin monta kanavaa voi yhdessä tuutissa saada kotiin. Matkaatteko lomalle Lähi-itään? Ihanaa lomaa, vaikkette nyt Amerikkaan pääsekään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Noita 45 asteen päiviä seurasi tosiaan hiekkamyrsky ja nyt onkin muutaman päivän ollut hiekkapölyistä ja vähän vähemmän helteistä, kuitenkin edelleen lähemmäs 40 astetta. Dohaan, Qatariin olemme menossa lomailemaan ja siellä pitäisi olla hieman vilpoisempaa, ehkä jopa vähän sateista. Ihanaa!

   Minäkään en tiennyt, että kerralla voi saada noin kamalasti kanavia! Satelliittiyhteyden ihmeellisyyksiä. Lapsille kanavista on vain neljä-viisi ja meille arabiankielentaidottomille aikuisille suurinpiirtein saman verran. Yli 1100 kanavasta jää meiltä siis suosiolla katsomatta noin 1090 :) Eikä itse asiassa viime päivinä ole tullut katsottua edes noita kymmentä. Mutta ihan hyvähän ne on olla olemassa. On mahdollisuus katsoa uutisia ja ehkäpä vielä joku päivä vaikka joku leffakin.

   Delete

Kiitos kommentistasi!