Friday, 8 April 2016

Nestetasapainottelua

Alkaa tosiaan olla kuuma. Hyvinä päivinä lämpötila pysyttelee vielä sentään alle 40 asteen, mutta vähitellen ollaan väistämättä menossa kohti niitä viikkoja ja kuukausia kun vuorokauden alin lämpötila pyörii 30 asteen paikkeilla ja ylin nousee reippaasti yli 40 asteen.  

Viime keväänä en vielä oikein tiennyt kuinka tällaisessa helteessä olla ja elää. Otin paikallisista mallia ja huhkin puutarhassa vielä reippaasti yli 40 asteessa. Niinhän siinä sitten kävi, että tulin viime toukokuun loppupuolella sairaaksi: oli kiire, unohdin tankata nesteitä ajatuksella, useamman päivän nestevajaus teki tehtävänsä, ja elimistöni alkoi pahasti kuivua.

Auringolta pääsee onneksi pakoon varjoon, mieluiten tietysti palmujen alle! 


Onneksi lähdimme Suomeen heti toukokuun lopussa kun lasten kouluvuosi päättyi. Lentomatkalla Khartumista Helsinkiin olin aika huonossa kunnossa mutta vähitellen Suomessa lomalla viileämmässä säässä sain nestetasapainosta taas kiinni. Suomen viileä ja sateinen kesä teki minulle oikein hyvää.

Tänä keväänä olen vuoden viisaampi. Puutarhanhoidosta vastaavat nyt suosiolla puutarhuri ja autonkuljettaja, ja yritän muutenkin välttää liikaa tekemistä ja kiirettä. Nesteitä juon ajatuksella paljon.

Juomiseen täytyy päivittäin keskittyä ihan ajatuksella. Varsinaista janontunnetta en välttämättä aina ehdi edes huomata, mutta jos en tankkaa nesteitä säännöllisesti ja riittävästi jo muutamassa tunnissa sormet alkavat turvota, jalkoja alkaa krampata ja päätä särkeä. Viime viikolla ehdin jo kertaalleen huomata merkkejä vakavammasta nestehukasta, mutta sain onneksi tilanteen tasoitettua vielä saman päivän aikana. 

Tältä näyttää tällä hetkellä perjantaipullo parhaimmillaan - kivennäisvesi tehoaa nestehukkaan tavallista vettä tehokkaammin ja kivennäisvesistä San Pellegrino on suosikkini. San Pellegrinoa ei kuitenkaan täältä aina löydy ja jos löytyykin niin hinta on sen verran suolainen, etten tule sitä kovin usein ostaneeksi vaan tyydyn suosiolla turkkilaisiin kivennäisvesiin, jotka ovat nekin oikein hyviä ja sopivan kuplivia. 

Oman nestetasapainottelun lisäksi täytyy tietysti pitää huolta siitä, että myös lapset ja koirat saavat riittävästi juodakseen. Onneksi niin lapset kuin koiratkin tuntuvat ihan luontaisesti seuraavan vaistojaan ja pysähtyvät omasta aloitteestaan tasaisin väliajoin juomaan. Omaksi tehtäväkseni jää ennen kaikkea varmistaa, että vettä on aina runsaasti tarjolla. Tällä hetkellä täytyy kotoa lähtiessä varmistaa, että mukana on avaimet, rahaa, henkkarit, ja jokaiselle oma vesipullonsa. 


15 comments:

 1. Ei palele Teillä, lämmintä liiankin kanssa.
  Tottuukohan kylmemmästä maasta muuttanut tuohon lämpöön vuosien saatossa.
  Vaalea ihoisena joutuu olemaan tarkkana ettei iho pala, korkein suojakerroin auringonsuojavoiteessa.

  Juoda saa runsaasti, että nestetasapaino pysyy kunnossa.
  Vesien hinnoissa on isoja eroja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä tähän kuumuuteen olen jo itsekin siinä määrin tottunut, että tätä nykyä alle 40 asteen helle tuntuu ihan kohtuulliselta, 36-38 astetta on nykyään mielestäni vielä ihan leppoisan lämmintä! :) Toisaalta yli 40 asteen sää on tuskaisen kuumaa myös paikallisille, että ei kai siihen sillä tavalla lopulta koskaan voi tottua, että on reippaasti ruumiinlämpöä kuumempi sää.

   Minä en tavallisina päivinä laita lainkaan aurinkovoidetta koska pääasiassa pysyttelemme poissa auringosta. Uima-altaalle tai ratsastamaan täytyy tosiaan laittaa vahvinta suojakerrointa. Lapsemme ihailevat tummempi-ihoisia ystäviään jotka pärjäävät heitä paremmin auringossa.

   Delete
 2. Läkähdyttää ihan lukea näitä postauksia, joissa kerrot kuumuudesta. Meillä kevät takkuaa ja tänään oli niin viileä, että käsineille olisi ollut käyttöä. Siitäkin huolimatta minullakin on aina vesipullo laukussa! Ei välttämättä yhtä tärkeä kuin sinulla siellä. Mukavaa viikonloppua ja jos haluat voin pistää täältä oikein märkiä sadepilviä sinne teille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä vesipullo on ajoittain suorastaan elintärkeä, mutta kyllähän se on tosiaan hyvä pitää vettä mukana ihan kaikkialla kaiken varalta.

   Mielelläni ottaisin tänne märkiä sadepilviä, kiitos! Taitaisivat vain kuivua ennen kuin ehtivät tänne asti, matkalla yli Saharan... Vakavasti puhuen, sateita ei täällä parane odottaa kuin vasta ehkä toukokuussa. Varsinaiset sadekuukaudet taitavat olla heinä-elokuu, vaikka viime vuonna sateet tulivat epätavallisen myöhään, vasta syksymmällä. Joka tapauksessa täällä Khartumissa sataa hyvin vähän, eli kovin kummoisista sateista ei täällä kannata edes unelmoida. Siksi meille sopii hyvin vähän sateisempikin kesä Suomessa! Mutta teidän paikallisten vuoksi toivomme tietysti aurinkoista säätä sinnepäin.

   Delete
 3. Huhhuh. Hyvä, että osaat nyt delegoida hommat suosiolla. Minä en ole kokenut tuollaista lämpötilaa kuin kerran elämässäni ( viime kesänä Italiassa) ja meillä oli sentään loma eikä tarvinnut jaksaa tehdä mitään normaaleja arkipuuhia (ja meillä tuo tietysti oli vain lyhyt pyräys kuumassa). Se oli ensimmäinen kerta, kun lapsenikin sanoi, että nyt on kyllä kuuma. Hän on hyvin palelevainen ja nauttii yleensä suuresti lämmöstä matkoilla. Minä toivon sieltä lämpöä tänne ja lähetän täältä raikkautta sinne.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi on noita auttajia! Puutarhuri käy apuna kerran viikossa ja autonkuljettaja on läpi viikon auttamassa minua arjen askareissa niin etten väsähdä kuumuuteen. Yritän tietysti itse tehdä puolestaan parhaani näiden auttajieni hyväksi. Tarjoilen vettä vähän väliä ja yritän sekä itseni että autonkuljettajan vuoksi hoitaa mahdollisimman paljon asioita aamupäivällä jolloin ei ole vielä niin kuuma suhata autolla pitkin kaupunkia.

   Me yritämme tuoda täältä lämpöä tullessamme viimeistään sitten alkukesästä kun siirrymme lomailemaan Suomeen. Sillä välin otan kiitollisena vastaan raikkaat tuulet ja sadepilvet :) Kun ne vain jaksaisivat tänne asti!

   Ilmastointikin kuivattaa, joten yritämme käyttää sitä harkitusti. Istumme tässä juuri nyt koko perhe kahden kattotuulettimen alla ja yritämme olla läkähtymättä. Kohta lähdetään vanhemman tytön jalkapalloharjoituksiin, ne pidetään ilmastoidussa urheiluhallissa missä on yhtä aikaa helpottavan viileää mutta toisaalta vettä täytyy vetää tehokkaan ilmastoinnin vuoksi kuitenkin kaksin käsin.

   Delete
 4. Nyt ollaan täälläkin neljässäkympissä ja huh että on kuuma! Vettä saa olla juomassa koko ajan ja ulkona ei oikein halua olla. Silti musta täällä kuumuus on tuntunut erilaiselta kuin vaikka viime kesänä lomalla Etelä-Ranskassa. Ilmankosteusko on erilainen vai mistäköhän on kyse. Vielä säätiedotuksen mukaan kuitenkin vaihtelua on odotettavissa ja ensi viikolla taas "vain" kolmisenkymmentä astetta. Onpa hurjan kuuloista miten nestehukka voi tosiaan sairastuttaa, mutta hyvä että kokemusta jo on sen hillinnästä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ainakin täällä kuumuus on todella kuivaa, ja eroaa siksi valtavasti esimerkiksi Jamaikan tai Belizen huomattavasti kosteammista olosuhteista. Sitä sanotaan, että kuivaa kuumuutta on helpompi kestää, mutta sanoisin, että kun mennään yli 40 asteen on melko samantekevää onko kuumuus kuivaa vai kosteaa siinä mielessä, että joka tapauksessa on tuskaisen kuumaa!

   En viime keväänä ollenkaan alkuun ymmärtänyt mikä minua vaivasi ja vasta vähän kerrallaan selvisi, että kyse oli juuri nestehukasta. Ei tullut mieleenkään, etten kestäisi kuumaa: olenhan asunut trooppisissa oloissa jo monta vuotta tulematta kuumuudesta sairaaksi!

   Osa ongelmaa täällä onkin itse asiassa vissiinkin se, että ensimmäistä kertaa elämässä joudun ihan hurjan kuumuuden lisäksi kestämään myös ilmastointia mikä sekin kuivattaa. Jamaikalla ja Belizessä pyrimme käyttämään enemmän tuulettimia ja vain ihan satunnaisesti ilmastointia, kun taas täällä ei nukkumisesta tässä vaiheessa vuotta tule oikein mitään ilman ilmastointia, ja kyllä päivälläkin on pakko välillä taittaa kuumuutta laittamalla ilmastointi päälle.

   Otin joka tapauksessa viime kevään kokemuksesta opiksi ja suhtaudun nyt nesteytyksen tosiaan hyvinkin vakavasti. Juominenkaan ei yksinään riitä vaan täytyy olla tarkkana myös suolatasapainosta.

   Mitenkään yksin en nestetasapainon kanssa täällä kamppaile vaan se on aika suosittu puheenaihe tällä hetkellä. Tänään tytön jalkapalloharjoitusten aikana vaihdoin yhden tutun äidin kanssa aiheesta ajatuksia ja vinkkejä.

   Tsemppiä sinnekin helteeseen! Kivennäisvettä jääkaappiin, tai kookosvettä jos sitä on siellä tarjolla - niillä saa neste- ja suolatasapainon hyvin hallintaan. Täällä ei kookosvettä juuri löydy mutta tuota kivennäisvettä onneksi kyllä.

   Delete
 5. Heippa, voi kuumuus ja tuska ja siihen sopeutuminen. Panamassa on aina kuuma myös, itse asiassa luin juuri lehdestä, että tämä huhtikuu on vuoden kuumin (40*), koska sateet antavat odotuttaa, taivas on lähes pilvetön koko ajan eikä juurikaan tuule. Sateisemman kauden olisi pitänyt jo alkaa, nyt sen sanotaan alkavan vasta kesäkuussa. Ilma on kuivempi, mutta silti kostea, ehkä just hyvän kostea. Ei semmoinen välitön hiki-ilma, kun ilmastoidusta tilasta siirtyy pois. Kummasti sitä vaan alkaa omia tapojaan muuttaa. Minäkin lähden lenkille nykyään jo viimeistään aamukuudelta, se on ainut hieman "viileämpi" ajankohta.

  Pakko kyllä hehkuttaa Panaman ilmastointilaitteita. Meillä on kotona keskusilmastointi ja se on kyllä ihan mahtava, energiaystävällisempi eikä kuivata ilmaa niin rajusti vaikka täällä se ei niin haittaa kun ilmankosteus on aina suht korkea. Meidän ilmastointi on säädetty 27 asteeseen ja se tuntuu viileältä täällä.

  Nesteytys on tärkeää, melkein aina kumman olon iskiessä tajuaa juoneensa liian vähän. Minulla on paha tapa juoda vain vettä, en tykkää kuplista ja koska täällä vesijohtovesi on juotavaa, juomme sitä niin unohtuu aina ne mineraalit/kivennäiset. En oikein tykkää mehuistakaan.Kahvi, vesi ja viini vaan menee, mutta yritän syödä banaania päivittäin ja hedelmiä. Kookos olisi niin jees. Pitääkin tehdä sen suhteen ryhtiliike, välillä niitä aina kannetaan sisälle jos ulkona tulee vastaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Me pyritään pitämään ilmastointia päällä vain osan aikaa ja osassa huoneita ja se on säädetty 28-30-asteeseen, joka sekin tuntuu kyllä ajoittain aika vilakalta! Koko taloon en ilmastointia oikeastaan edes kaipaa vaikka keskusilmastointi sinänsä kätevä onkin - erilliset ilmastointilaitteet on sinänsä ihan toimiva ratkaisu kun pyrimme pitämään vain osan huoneista osan ajasta ilmastoituina. Esimerkiksi alakerrassa emme käytä ilmastointia juuri lainkaan keittiötä lukuunottamatta.

   Toissapäivänä oli kuumimmillaan 46 astetta, eilen ja tänäänkin oli ihan riittävän kuumaa, mutta nyt on kaupungin päälle taas levittynyt hiekkapilvi ja huomiseksi luvataan sen myötä vissiin vähän viileämpää säätä. Täytyy nauttia ihan kaikista päivistä jotka eivät ole tuskaisen kuumia, vaikka täytyisi sitten hengitellä hiekkaa!

   Mä en pysty tällä hetkellä oikein juomaan ihan vettä vain, siitä tulee hetkessä huono olo. Vähintäänkin vähän mehua täytyy sekoittaa mukaan, tai sitten täytyy ainakin veden kanssa syödä jotain. Tänään en ole ehtinyt juoda tarpeeksi ja nyt päätä särkee... Täytyykin taas mennä vissiin juomaan!

   Delete
  2. Apua mitä lukemia! Meehän juomaan vaan, heh. Meillä taas ei ole ilmastointia keittiössä, mikä on vielä suljettu tilakin. Keskusilmastointi toimii vaan alakerran isossa olohuone/ruokailutila osiossa, mutta siellä ne pääosin kotona valveilla ollessa ollaan. Keittiössä aina hiki valuu, kun kokkailee. Uunikaan ei mene täysin kiinni, niin lämpötilat käy välillä hyvinkin korkealla. Keittiö on vielä niin pieni, että tuuletinta ei voi käyttää jos kaasuliesi on päällä, koska sitten se liekki väpättää ja on ihan epätasainen. (hahaa, tulihan taas avauduttua näistä omista kummallisuuksista vaikka ovatkin jo ihan normijuttuja meille)

   Paljon kuitenkin tsemppiä kuumuuteen! Suomen kesää ja raikkautta odotellen.

   Delete
  3. Näitä arjen kummallisuuksia riittää varmasti itse kunkin arjessa, heh! Meillä on keittiössä ilmastointi eikä ollenkaan tuulettimia, liesituulettimia lukuunottamatta (niitä onkin kyllä sitten jostain syystä kaksin kappalein). Viime vuonna pidimme keittiön ilmastointia jatkuvasti päällä, että "huoneenlämmössä" säilytettäville lääkkeille olisi joku paikka missä ne ei menisi vanhaksi. Eihän siitä mitään tullut, ilmastointilaite hajosi jatkuvaan käyttöön... Saatiin se korjattua mutta nykyään laitan vain päiviksi keittiön ilmastoinnin päälle ja illalla käännän sen taas pois päältä yön ajaksi. Käytännössä talossamme ei siis tällä hetkellä ole yhtään pysyvästi "huoneenlämpöistä" tilaa, tai siis jokaisen huoneen lämpö nousee vuorokauden mittaan jossain vaiheessa reippaasti yli 30.

   Tilattiin nyt sitten joku aika sitten pieni säädettävä viinikaappi, ei suinkaan viiniä vaan niitä huoneenlämmössä säilytettäviä lääkkeitä varten. Edelleen odotellaan, että koska se saadaan perille asti.

   Tsemppiä myös sinne! Toivotaan, että teille tuo pian sateet helpotuksen!

   Delete
  4. Hahahaa, ihanaa hihitellä täällä näille kummastuksille! Aamukahvin kanssa.

   Delete
 6. Tsemppia nestetankaukseen! Kovia on teilla asteet, huhhuh! Olen saanut kerran Vietnamissa sen verran pahan nestevajauksen etta jouduin sairaalaan kun en saanut enaa sita itse hallintaan vaan oksensin kaiken nesteen ulos. Sen jalkeen olen yrittanyt muistaa olla tarkkana veden juomisen kanssa, ma juon myös aamuin illoin paljon teeta, yrttiteeta ja kesalla mulla on aina sitruunavetta jaakaapissa kun alkaa pelkka vesi tökkia. Turkissa juodaan myös paljon kivennaisvetta, meillakin kuluu sita paivittain ympari vuoden.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei oikein voi kuin nauraa kun näkee, että lämpötila on noussut reippaasti yli 40 asteen. Se on vain niin käsittämätöntä, että tällaista kuumuutta tosiaan on olemassa. Lasten koululla ulkoleikit ja ulkourheilut kuten tennis perutaan jos on yli 44-45 astetta. Uimatunnit tosin kyllä pidetään lämpötilasta riippumatta. Kerroin viime viikon helteissä lapsille, että meillä koulussa aikoinaan välitunnit piti olla sisällä vain hyvin kylmällä säällä (olisko se ollut yli -25?) mutta koskaan ei ollut liian kuuma. On se erikoista miten erilaisia äärimmäisyyksiä löytyy samalta planeetalta!

   On pelottavaa miten kipeäksi nestehukka voi tehdä. Aika lailla koko ajan täytyy täällä näillä säillä kuulostella omaa oloa. Tänä aamuna on taas vaihteeksi vähän huono olo. Puoli litraa vettä join heti herättyä, mutta se ei tunnu riittävän. Täytyy vissiin laittaa aamuteetä.

   Delete

Kiitos kommentistasi!