Tuesday, 24 May 2016

Huh hellettä

Lämpömittari lasten koululla eilen puoli kolmen maissa iltapäivällä (mittarin kello on väärässä). Varjossa 48.9 celsiusastetta - auringossa mentiin arvatenkin yli 50 asteen.

18 comments:

 1. Hih, hieman eri tavalla me täällä nautimme kevätauringon lämmöstä lämpötilan ollessa hieman kahdenkymmenen päällä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tästä näkökulmasta jotenkin aina huvittaa ajatus suomalaisesta hellerajasta! Suomalainen 25 asteen hellepäivä kun olisi täällä harvinaisen kylmä päivä. Saa nähdä miltä se suomalainen kesä nyt taas näiden asteiden jälkeen tuntuu.

   Delete
 2. Tuossa lämmössä ei jaksa enää pahemmin liikkua.
  Toivottavasti ilmastointi toimii hyvin.

  Täällä on 25 + °C, tuntuu riittävältä. Jaksaa vielä hyvin kävellä. :)
  Torni tuulettimet voisi kyllä hakea jo varastosta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuumaa on, mutta lähemmäs 50 astetta tai päällekin ei lopulta tunnu minusta niin kovin erilaiselta kuin 40 astetta. Jaksan nykyisin aika hyvin kuumuutta 39 asteen paikkeille, mutta sen yli on minulle liikaa - oli sitten kyse asteesta tai kymmenestä.

   Tänään tuntui 46 astetta itse asiassa eilistä kuumemmalta. Taitaa olla enemmän ilmankosteutta ilmassa tänään tai jotain.

   Ilmastointi onneksi pelaa. Huomenna on meillä tosin taas arvatenkin sähkötön päivä; täytyy toivoa, että generaattori jaksaa toimia!

   Delete
 3. Toivottavasti lasten kesäloma alkaa pian ja pääsette lähtemään kohti pohjoista. Koirille se tosin taida helpotusta tuoda...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaksi päivää on enää lapsilla koulua jäljellä! Vain kaksi kello kuuden herätystä enää, ihanaa. Mutta ihan heti emme kyllä lähde kohti pohjoista vaan lomailemme ensin jonkun hetken ihan täällä kotosalla.

   Koiraparat eivät pääse hellettä pakoon, mutta onneksi ne Poppya lukuunottamatta jaksavat kuumuutta melko hyvin. Ja Poppykin oli itse asiassa eilen yhtäkkiä taas aika hyvässä vedossa, poukkoili pitkästä aikaa kahden muun kanssa eikä pysytellyt leikeistä sivussa niin kuin usein. Taisi olla helpotusta siitä, että kuuma päivä alkoi olla ohi! Itsekin huomasin eilen illalla virkistyväni kun päivä aste kerrallaan viileni kohti iltaa.

   Delete
 4. Voi, apua! Ei tuohon muuta osaa sanoa. Ei taida sinulla olla saunaa ikävä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä tämä saunasta menee, joo! Mutta vaikka onkin tuskaisen kuuma niin on tässä äärimmäisessä helteessä jotain riemastuttavaakin.

   Paitsi, että nyt juuri meni sähköt eikä generaattori taaskaan lähtenyt päälle... Että kohta taitaa olla vain tuskaisen kuumaa eikä niin kovin riemukasta!

   Delete
 5. Apua, kyllä on kuuma. Onko tuo 10% ilmankosteus vai mikä? Tsemppiä kaikille teille! Onkohan lattiatkin jo ihan kuumia? Joskus itse kuumuuden iskiessä liikaa päälle, heittäydyn viileälle kivilattialle makoilemaan, "viilentää" mukavasti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo 10% taitaa tosiaan olla ilmankosteus. Tähän aikaan vuodesta voisi jo vähän sadellakin, mutta aika kuivaa on ollut - toistaiseksi kohdalle on osunut vasta yksi öinen sade joka meni minulta ihan ohi.

   Jos ilmastointi ei toimi ovat lattialaatatkin täällä nopeasti aika kuumat. En tiedä onko kyse vain tämän talon materiaaleista vai ihan tästä armottomasta säästä. Kylminä talviviikkoina meillä seinät ja lattiat hohkaa kylmää, mun ajan vuodesta lämpöä. Mutta ilmastoinnilla saa kyllä ihan mukavasti viilennettyä kuumat laatat. Kun vaan sähköä riittää...

   Tämän iltapäivän sähkökatkos kesti lopulta pari tuntia josta muutaman viimeisen minuutin generaattori toimi, muttei tosin välittänyt virtaa missään vaiheessa talolle asti. Toivon todella, että huomisen koko päivän kestävän katkon ajan generaattori jaksaisi puksuttaa. Ei muulla niin väliä, mutta toimiva ilmastointi ja jääkaappi ja pakastin ovat kyllä ihan keskeisiä juttuja tässä säässä!

   Delete
 6. Herran jestas noita lukemia! Mä en ihan pysy perillä ilmanhaltijoiden liikkeistä täällä. Ensin oli neljääkymppiä ja yli ja sitten yhtäkkiä kymmenen astetta vähemmän kunnes taas ylemmäs ja alemmas jne. Täkäläinen +35 on ihan kestettävä mutta kun menee sen yli, niin alkaa tuntua tukalalta, puhumattakaan kun meni yli +40! Silloin muuten lapsen koulussa eivät menneet ulos pihalle eli olisiko se +40 joku raja sitten... Onko teilläkin? Luulen että näiden lämpötilojen jälkeen tulen Suomen kesälomalla pukeutumaan johonkin toppatakkiin tai vastaavaan :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meidän lasten koulussa on ulkoiluraja +45 astetta. Uimatunnit pidetään joka tapauksessa mutta muut ulkourheilut on peruttu ja välitunnit pidetään sisällä jos lämpötila nousee yli 45 asteen.

   Täällä on yli 40 astetta aika lailla päivittäin varhaisesta keväästä pitkälle syksyyn, eli sitä ei pidetä vielä kovin pahana säänä. Kaikki on niin suhteellista.

   Me tarvitaan varmaankin ainakin pitkähihaisia Suomessa läpi kesän... Sinänsä kyllä omalta osaltani toivonkin, ettei tulisi nyt mitään erityishellekesää kun näitä erityishelteitä on tässä nyt taas koettu ihan koko vuoden tarpeiksi!

   Delete
 7. Hurjaa! En osaa edes kuvitella, mitä sellaisessa lämmössä jaksaisi tehdä. Ja miten pärjäävät ne, joilla ei ole ilmastointia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ulkona jaksaa kyllä liikkua sinänsä ihan normaalisti - kun saa suurimman osan ajasta hengähtää ilmastoiduissa tiloissa. Hyvin raskasta täytyy niillä joilla ei mitään pakopaikkaa ole kuumuudesta. Monet siirtyvät kuumiksi kuukausiksi nukkumaan ulos, mutta kun yölläkään lämpötila ei laske alle 30 asteen, ei ulkonakaan mitään erityisen raikasta ole.

   Delete
 8. Apua, mikä kuumuus siellä. Miten tuon kanssa ihan oikeasti kestää olla? Voiko ulkona olla yhtään? TÄällä joskus elokuussa menee lähelle neljääkymmentä varjossa ja se tuntuu jo ihan kaamealta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä on suuren osan vuodesta niin kuumaa, että emme juurikaan vietä aikaa ulkona täällä ylipäänsä. Sinänsä siis aika lailla samaan tapaan jaksaa kyllä ulkoa liikkua lähemmäs 50 asteen säässäkin: koiria viemme ulos vain pihalle asti mutta olen siellä niiden kanssa ilman kummempia ongelmia; lapsia koulussa hakiessa kuljen usein aika lailla koko koulun kampuksen läpi eikä se sen pahemmalta tunnu 50 asteessa kuin 40:ssäkään. Ja kai tähän jotenkin tottuu. Jokunen viikko sitten tuntui lähemmäs 45 asteen säässä siltä, että oli vaikea saada henkeä kunnolla, mutta nyt en ole sellaista enää vähään aikaan huomannut. Tuskaisen kuumaa siis on toki, mutta ei lopulta kuitenkaan niin kamalaa kuin voisi kuvitella.

   Ratsastustunnit ovat nyt ohi koska kouluvuosi on lopullaan ja varmaan ihan hyvä niin. Tosi paljon täytyisi juoda, että pystyisi kunnolla urheilemaan ulkona tässä säässä!

   Delete
 9. Huh hellettä. Ei ole mukavaa tuokaan, mutta toivon kyllä, että tämä kesä olisi viime kesäistä lämpöisempi. Eipä montaa lämmintä päivää ollut. Toisaalta lämpöäkin parempia asioita ovat valo ja värit. TÄällä on nyt mielestäni kaikkein kauneimmillaan kesä. Vielä niin helakan vihreää, ja kukkia jo kovasti. Eilen huomasin, että viinimarjoissakin ovat jo raakileet. Ihanaa. Ja oikein mukavaa loman alkua teille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tähän asti kaikkialla missä olen asunut on ollut niitä jotka kuumimmallakin säällä kehuvat nauttivansa. Täällä ei sellaisia ihmisiä ole tullut vastaan, kaikkiovat kaikki saaneet tarpeekseen, tällaisessa kuumuudessa on raskasta elää. Suomalainen kesä ei kuumimmillaankaan tule näitä tunnelmia lähelle, että toivotaan teidän kaikkien puolesta kaunista kesää Suomeen - me kyllä kestämme aurinkoisetkin päivät vaikkei niille meillä niin tilausta olekaan :)

   Delete

Kiitos kommentistasi!