Tuesday, 13 December 2016

Enemmän kuin tuhat sanaa

Tässä näkymässä kulminoituu minulle paljon joulukuisesta Khartumista: talvisen haalea taivas, unohdetut talon perustukset jollaisia täällä näkyy paljon, hiekkaa, roskaa, taustalla sekavasti parkkeerattuja autoja ja etäällä vasemmalla minareetti. (Kummalliset heijastukset kuvassa johtuvat siitä, että otin kuvan kiireessä auton ikkunan läpi.)

8 comments:

 1. Juuri tällaiset kuvat ovat mahdottoman kiinnostavia. Etenkin minulle, joka tiedän Sudanista niin kovin vähän. Toivoisin näkeväni näitä joskus lisää. Mietin itsekseni, että onkohan noiden rakennusprojektien aloittamiseen saatu jokin starttiraha tai veroetu joka on ollut tärkeämpi kuin homman loppuun saattaminen? Vai onko yleinen tilanne vain niin sekava, ettei esim. rakennustarpeita ole saatavilla? En odota saavani sinulta tyhjentävää vastausta, mutta ajatuksia kuva herätti. Niin erilainen todellisuus siellä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minullekin tämä näkymä herätti paljon ajatuksia ja kysymyksiäkin. Paljon on sellaista mitä en täällä tiedä taikka ymmärrä vaikka aika lailla koko ajan yritänkin saada ympäröivästä todellisuudesta parempaa otetta.

   Keskenjääneillä rakennelmilla on varmaankin monenlaisia tarinoita. Vähän aikaa sitten kuulin, että yksi tuttu on rakentanut taloaan täällä jo kohta kahdeksan vuotta, hiljakseen ja vähän kerrallaan. Se taitaa olla täällä melko tavallista. Keittiö oli tilattu Euroopasta jo aikaa sitten ja seisoi vuosia varastossa odottamassa asennusta paikalleen. Toisaalta kuulin myös tutuntutusta joka oli äskettäin joutunut jättämään talonrakennuksen kesken taloudellisen tilanteen vuoksi: koska kaikki hinnat ovat viime aikoina nousseet niin tuntuvasti rakennusmiehet tarvitsevat enemmän palkkaa pärjätäkseen ja lopulta rakentajien palkkakulut kasvoivat kestämättömän korkeiksi.

   Delete
 2. Totta, kuvat usein kertovat paljon enemmän kuin sanat. Tosin sanoja luen kovasti mielelläni myös. Joko teillä Loma pian alkaa? Lähdettekö reissuun?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minäkin pidän kyllä sanoistakin, ehkä kuviakin enemmän! Joulukuu on vain niin kiireistä aikaa, että kirjoittamiseen ei ole oikein löytynyt sopivaa hetkeä.

   Lomaa täytyy odotella vielä noin viikon verran. Suomeen olemme tulossa koko joululomaksi. Ihanaa! Vaikka vähän kyllä jännittää kuinkahan siellä kylmässä pärjäämme kun minusta on viime päivinä tuntunut +28 astetta aika vilakalta! :D

   Delete
 3. Ainakin Gambiassa, josta mieheni on kotoisin, rakennusprojektit etenevät hitaasti juuri taloudellisten kysymysten vuoksi. Talojen rakentaminen voi viedä vuosia, sillä niitä rakennetaan eteenpäin juuri varojen mukaan. Jos ei rahaa ole, einprojekti etene. Gambiassa myös tillet tehdää pääsääntöisesti ihan itse alusta asti, joten senkin takia rakentaminen on hidasta. Myös rahoitus ns. isoissa projekteissa voi loppua tai vaaan vararikko tulla vastaan. Projekteja ei välttämättä suunnitella yhtä hyvin ja perinpohjaisesti kuin Suomessa. Myös kakkien materiaalien ja työvoiman kustannukset noussseet ainakin Gambiassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Samanlaisia syitä tosiaan varmasti täälläkin. Tosin suurempia rakennelmia tehdään täällä tiilien sijaan myös erilaisista suuremmista elementeistä.

   Kuvassa näkyvät perustukset ovat suurehkoa rakennusta varten ja laajan torialueen tuntumassa joten luulen, että kyseessä ei ole mikään yksityinen asumus. Tiedä häntä mikä siihen oli aikoinaan suunnitteilla. Täällä on tosiaan aika paljon noita ihan alkutekijöissään olevia rakennelmia joista osa ei ole edistynyt siihen kahteen ja puoleen vuoteen mitä täällä olemme olleet; jotkut vaikuttavat kertakaikkiaan hylätyiltä. Ne osaltaan vaikuttavat mielikuvaani Khartumista: tuontyyppinen keskeneräisyys ei ole minusta erityisen kaunista, mutta herättää toisaalta kyllä ajatuksia.

   Delete
 4. Täällä Kairossakin löytyy noita keskeneräisiä rakennusten perustuksia ja korkeiksikin ehtineitä talojen alkuja, joista puuttuu sitten esimerkiksi seinät tai sitten seinät on paikoillaan mutta ikkunat puuttuu jne. Kuskilta joskus kyselin näistä ja hänen mukaansa se raha oli kai tärkein syy ja joskus sekin että on rakennettu väärin ja sitten on pitänyt koko projekti jättää kesken. Kiva muuten tosiaan nähdä kuvia sieltä, jos jaksat niin laita lisää joskus!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mieheni osasi kertoa, että yksi juttu mikä osaltaan täällä myös selittää noita keskeneräisiä rakennelmia on se, että Sudanin punnan arvo laskee koko ajan ja rahoilla halutaan siksi mahdollisimman sukkelaan tehdä jotain konkreettista, oli se sitten vaikka vain talon perustukset eikä juuri muuta.

   Kuvia tulee lisää pian, niitä olen ehtinyt ottaa muiden touhujen ohessa kun taas kirjoittamiselle ei ole oikein löytynyt viime aikoina sopivia hetkiä. Yritän kuvata täällä mahdollisimman huomaamatta. Autosta puhelimen kameralla se onnistuukin melko helposti. Jostain syystä minusta kuitenkin tuntuu vähän nololta räpsiä kuvia autonkuljettajan kyydissä, mutta mies on nyt jo töistä joululomalla ja toiminut mun kuskinani viime päivinä joten kuvaustilaisuuksia on ollut enemmän.

   Delete

Kiitos kommentistasi!