Thursday, 15 December 2016

Kohti auringonlaskua

Kello viideltä talvi-iltapäivinä valo on täällä minusta parhaimmillaan. Tässä ollaan menossa Afrikkakatua koulun suunnasta kohti kotia.
Vähän lähempänä kotia, edelleen Afrikkakadulla. Oikealla edessäpäin on lentokenttä. Vasemmalla näkyy korkea keskeneräinen rakennus, valtapuolueen tuleva päämaja.
Matkalla kohti kotia ja auringonlaskua. Korkeat palmut jaksavat ilahduttaa minua aina ja kaikkialla.

15 comments:

 1. Sielläpä ei kovin paljon jalankulkijoita näy. Amsterdamilaisena yrtin bongata myös fillareita, mutta ei. No, ehkä nuo ovat enemmänkin valtaväyliä. Liikutaanko siellä enimmäkseen autoilla? Kuumuudessa ilmastoitu auto taitaa olla paras kulkuväline. Ainakin jos ilmastointi toimii..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä jalankulkijoitakin on, tosin täällä kävellään ehkä enemmänkin yhden bussireitin väliltä toiselle - harvemmin kävelemisen ilosta koska niin suuren osan vuotta ulkona on niin kuuma ettei ulkona ole mitenkään erityisen miellyttävää liikuskella.

   Pyöräilijöitä näkyy silloin tällöin mutta aika uhkarohkea täytyy minusta olla lähteäkseen pyörällä sekavan liikenteen keskelle! Moottoripyöriä käytetään enemmänkin, ja tuktukit ovat myös reippaassa käytössä - ja pitemmillä matkoilla bussit. Mutta kyllä miellyttävin tapa liikkua on varmasti ilmastoitu yksityisauto. Ne ovat kuitenkin kalliita hankkia ja myös ylläpitää nyt kun bensan hinta on runsaasti noussut. Vakuutuskin maksaa nykyään melkoisesti, huomasin kun juuri maksoimme taas auton vakuutuksesta vuodeksi eteenpäin.

   Delete
 2. Ihan samaa katselin ettei nay jalankulkijoita mutta tosiaan taitavat olla valtavaylia. Lampöiselta nayttaa, meille on nyt tullut viileat ilmat. Aamuisin on laitettu jo pipot ja hanskat ja toppatakit, aamulla seitseman aikaan oli muutama aste pakkasta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Valtaväylien varrella ja ylikin kävellään täällä kyllä paljonkin ja ihan suvereenisti mutta taisin vähän huomaamattanikin yrittää ottaa kuvia sellaisista paikoista missä ei kovin jalankulkijoita näkynyt. Kuvaaminen ei ole täällä ihan yksiselitteinen juttu - on paljon sellaista mitä ei saa kuvata kuten ihmiset uniformussa, poliisiasemat, sillat yms - ja toisaalta vähän huolehdin siitäkin, että jos joku on kuvistani tunnistettavissa ja onkin vaikka sopimattomissa vaatteissa täkäläisiin oloihin tms ja joutuu minun kuvieni vuoksi vielä vaikeuksiin... En tiedä miten realistinen huoli se lopulta on mutta täällä tulee aika paljon tasapainoteltua todellisten ja epärationaalisten huolten rajamailla!

   Minusta näistä kuvista näkyy kuinka vilakkaa täällä nyt on tavalliseen verrattuna. Mutta kylmyys on toki suhteellista: eilen oli harvinaisen kylmä päivä kun lämpötila lämpimimmillään nousi vain +27 asteeseen. Aamuisin on reippaasti alle 20 astetta enkä minä enää kovin pitkästi viihdy koirien kanssa pihalla ja nekin tulevat kyllä aika sukkelaan takaisin sisälle.

   Delete
 3. Katselen noita kadunreunan mustavalkoisia maalauksia. Täällä näkyy samanlaista väritystä kadunreunan maaleissa. Ovat kyllä monesti haalistuneet ja kuluneet. Näkyykö tuossa teiden varsilla mainoskylttejä? Täällä kehätie on täynnä valtavia mainos-billboardeja. Minkähänläisia mahtavat liikenneruuhkat olla siellä? Kiitos kuvakurkistuksesta Khartoumiin !

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä taitaa olla harvoja teitä täällä minkä reunat on noin selkeästi maalilla merkitty, mutta onkin siis tosiaan merkittävä valtaväylä joka kulkee muun muassa koko lentokentän pituuden.

   Täällä on minusta yllättävänkin paljon ulkomainoksia. Kun ottaa huomioon taloudellisen tilanteen ja monien paikallisten haasteet hankkia ihan peruselintarvikkeita vaikuttavat televisioiden tai kännyköiden valtavat ulkomainokset minusta räikeän epäkorrekteilta. Kelle ne on oikein tarkoitettu?

   Täällä on melko ruuhkaista aamuin ja illoin mutta kuulemani mukaan ei mitään verrattuna vaikkapa juuri Kairoon. Aika hyvin tiet minusta täällä vetävät eikä sellaista ruuhkaepätoivoa ehdi syntyä juuri koskaan - tai ei ainakaan minulle joka olen aina vain matkustaja!

   Delete
  2. Huomasin eilen liikenteessä, että on joidenkin muidenkin teiden varret maalattu valko- tai kelta-mustaraidallisiksi, mutta monessa paikassa maalipinnat tuskin erottuvat hiekkapölykerroksen alta.

   Delete
 4. Nämä kuvat ovat kyllä niin mielenkiintoisia ja noh, kuvaavia. Sitä aina piirtää mielessään kuvia eri maailman kolkista kunnes näkee todellisuuden tai kuvia. Pitäisi itsekin ottaa enemmän kaupunkikuvaa ihan liikenteestä ja liikkeellä ollessa, usein ajattelen ettei kuvissa olisi mitään kuvattavan "arvoista", mutta kun näen kuvia muualta niin huomaan niiden olevan todella mielenkiintoisia, paljon katsottavaa joka kuvassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minuakin kiinnostaa kovasti ihan tavalliset näkymät ja juurikin sellaiset ei-niin-kauniit kuvakulmat joista saa erilaista kuvaa siitä miltä eri puolilla maailmaa oikeasti näyttää.

   Delete
 5. Oikein hyviä joulunajan päiviä teille ja ihanaa lomaa. Toivottavasti tarkennettu. Kiitos blogikirjoituksista ❤

  ReplyDelete
  Replies
  1. Perillä ollaan! Aika kummalliselta tuntuu olla yhtenä päivänä Khartumin todellisuudessa ja heti seuraavana täällä ihan toisenlaisissa olosuhteissa. Mutta hyvältä silti ennen kaikkea. Ja hyvin tarkenemme toistaiseksi kun täällä etelässä ollaan suorastaan ihan plussan puolella.

   Kiitos itsellesi kun niin ahkerasti jaksat vuodesta toiseen kommentoida! Oikein hyvää joulunaikaa myös teillepäin!

   Delete
 6. Todella kiinnostavia nämä ihan tavalliset katukuvat! Valo on lämmin, mutta kadun yleisilme kylmä, koska kävelijöitä ei näy. Se mikä pysäyttää on taivaan määrä: minusta tuntuu että täällä meidän seudullamme rakennetaan tiheämpiä ja pimeämpiä katuja .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Khartumissa on pitkään näemmä rakennettu pääasiassa aika matalia taloja, mutta nyt ihan viime vuosina on alkanut kadunvarsille nousta korkeampiakin kerrostaloja. Minä en osaa niitä katsoa ihmettelemättä miten suuriin korkeisiin taloihin riittää sähköä - hisseihin ja ihan noin ylipäätään.

   Kunhan palataan taas Suomesta täytyy yrittää ottaa lisää katukuvia. Valo muuttuu kevään ja kesän myötä toisenlaiseksi ja sen myötä näkymätkin muuttuvat jonkun verran.

   Delete
 7. Olen samaa mieltä monen kommentoijan kanssa, että tavalliset katukuvat ja arkijutut on tosi mielenkiintoisia, vaikka niitä tehdessä usein tuntuukin että onko tässä nyt mitään ihmeellistä. Iltapäivän valo on kyllä yleensä kaunis ja toki myös aamun. Täällä aamulla ja illalal on ihan pipo- ja hanskakeli ja kotona villapaita on ihan jees villasukista puhumattakaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itseänikin kiinnostaa paljonkin ihan tavalliset arkiset asiat mutta niitä ei tosiaan aina tule itse niin kertoneeksi ja kuvanneeksi. Siinäkin on oma tekemisensä, että onnistuu kertomaan omasta arjestaan kertomatta toisaalta itsestään liikaa. Itse ainakin tasapainottelen sen kanssa. Siinä mielessä katukuvat ovat helpompi juttu!

   Tuollainen villasukkasää on aika ihana. Mielenkiinnolla odottelen minkälainen sää Khartumissa meitä odottaa. Pari vuotta sitten tammikuussa oli joululomalta palatessa sikäläisittäin ihan älyttömän kylmä, viime vuonna ei niinkään. Sää nähdä miten tänä vuonna. Ihan mieluusti nauttisin muutaman viikon verran sudanilaisesta talvesta kun jokusen kuukauden päästä on kuitenkin taas kamalan kuuma.

   Delete

Kiitos kommentistasi!