Monday, 30 January 2017

Takapakkia

Kun Obama aikoinaan valittiin presidentiksi tuntui, että maailma oli kääntänyt uuden sivun. Ajattelin silloin, että kyse oli jatkuvasta kehityksestä kohti kaikin puolin viisaampaa, suvaitsevampaa maailmaa, mutta ei. Trumpin presidenttiyden myötä ovat maailmankirjat kääntyneet taas monta sivua taaksepäin. 

On vaikea ymmärtää sitä, että kaikille ei Trumpin presidenttikauden alku näyttäydy dystopisena painajaisena. Ihmettelen, että muun muassa niinkin monet amerikkalaiset kristityt ovat edelleen sitä mieltä, että Trump on heidän asiallaan. Mitä kristittyä on siinä, että suljetaan ovi pakolaisilta? Tai rajoitetaan sellaisia valtionohjelmia jotka ovat olleet oljenkorsi kaikkein köyhimmille amerikkalaisille? 

Pari viikkoa sitten Obama viime töikseen määräsi, että Yhdysvaltain pakotteita Sudania kohtaan höllennettäisiin. Sudanin sanktiot ovat olleet voimassa jo parisenkymmentä vuotta eivätkä ole tuoneet toivottuja tuloksia vaan päinvastoin hankaloittaneet ennen kaikkea tavallisten sudanilaisten elämää. Uutinen pakotteiden poistamisesta antoi toivoa, mutta se oli lopulta aika lyhytaikaista. Muutama päivä sitten Yhdysvaltain presidentti kielsi Sudanin ja kuuden muun maan kansalaisilta pääsyn maahan seuraavien kolmen kuukauden ajan. Olen surullinen sudanilaisten puolesta, sillä he ansaitsisivat nykyistä enemmän vapautta, eivät suinkaan lisää rajoituksia elämäänsä. 

Me itse suunnittelimme reissua Yhdysvaltoihin kesäksi. Yhdysvaltain uuden presidentin ensimmäistä työviikkoa seurailtuani Kanada alkoi näyttää huomattavasti Yhdysvaltoja paremmalta vaihtoehdolta, ja nyt en enää tiedä onnistuisiko meidän ylipäätään halutessamme myöhemmin tänä vuonna matkustaa Yhdysvaltoihin. Mehän emme toki ole Sudanin kansalaisia vaan vain asumme täällä toistaiseksi, mutta matkustusrajoituksen yksityiskohdat vaikuttavat varsin epäselviltä, ja nähtäväksi jää mitä Trump seuraavaksi keksii.

18 comments:

 1. Minustakin tuntuu, että USA:n uuden presidentin aloitus on ollut vielä kauheampi kuin osattiin odottaa. Moni ehkä odotti, vastoin parempaa tietoaan, että hän rauhoittuisi sentään hiukan, kun varsinainen virka alkaa. Nyt näyttää siltä, että hän sai vain lisää tuulta purjeisiinsa. Kummallista myös, miten paljon presidentillä tuntuu olevan valtaa - eikö kukaan tosiaan voi vähän suitsia häntä - tosin hän tuntuu siivonneen kaikki muunmieliset pois. Mutta kaikki tahot joutuvat nyt improvisoimaan ja toivon ja uskon, että jarruttavat koneistot - juristit, järjestöt, virkamiehet - ovat jo pitkällä suunnitelmissaan... Eihän tällaista tilannetta ole oikein koskaan ennen ollut. Vaikuttaa (nyt ainakin) siltä, ettei teidänkään lomareissunne Yhdysvaltoihin onnistuisi. Käsittämätöntä! Täällä Maputossa kaikki tuntemani amerikkalaiset ovat pöyristyneitä, ja täälläkin oli amerikkalaisten naisten organisoima oma vaatimaton mielenilmauksensa sinä päivänä, jona naiset marssivat ympäri maailmaa. (Vaatimaton siksi, ettei täällä nyt oikeasti oikein löydy amerikkalaisia isoiksi kansanjoukoiksi asti, ei välttämättä muitakaan) Kuten toteat, nähtäväksi jää, mitä hän seuraavaksi keksii. Ilmeisesti ihan mitä tahansa on odotettavissa, ainakin tähänastisesta päätellen, ja se on karmivaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minunkin tuntemistani amerikkalaisista valtaosa on raivoissaan siitä mitä heidän kotimaassaan oikein tapahtuu. On ollut helpottavaa huomata, että hulluudelle on vastavoimansa niin esimerkiksi oikeuslaitoksessa kuin tavallisten kansalaisten toimissa, mutta on tosiaankin ollut myös pysäyttävää seurata kuinka paljon valtaa Yhdysvaltain presidentillä onkaan.

   Omasta tuttavapiiristäni löytyy näemmä myös niitä jotka äänestivät Trumpia. He ovat hartaita kristittyjä, tuttuja ja nykyisiä Facebook-ystäviä Belizen ajoilta. Heille tuntuu olevan ensisijaisen tärkeää se, että Trump vastustaa aborttia ja suhtautuu myönteisesti Israeliin. He tuntuvat elävän pitkälti omassa kuplassaan eivätkä ollenkaan tunnu ymmärtävän tai haluavan kuulla miltä Trumpin toimet näyttävät ja tuntuvat kuplan ulkopuolella. Amerikkalaiset vaikuttaisivat oman tuttavapiirini sisällä jakautuneen kahteen leiriin ja se itsessään on minusta huolestuttavaa.

   Delete
 2. Toivotaan, että se puolikas amerikkalaisista, joka on alusta asti vastustanut Trumpia, jaksaa pitää pintansa ja antaa kuulua, mitä mieltä se on. Onhan heillä melkein koko maailman tuki takanaan. Toivottavasti myös kongressin viisaat saavat äänensä kuuluviin. Trump suunnittelee kuulemma jo seuraavaa kauttaan, mutta minulla on aavistus, että tämäkin jää lyhyeksi...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi, näin toivotaan, että vastavoima Trumpille yhä vain tästä kasvaa ja ottaa siivet alleen. Ihan kauden alussahan tässä vasta mennään. En rohkene arvailla kuinka tilanne tästä edistyy, mutta sen voin sanoa, että täältä Sudanin näkökulmasta nämä matkustusrajoitukset vaikuttavat kyllä ihan päättömiltä. Istuin sudanilaisen tuttavan kanssa eilen koulun talleilla odottamassa lapsiamme ratsastustunnilta ja me molemmat kovasti ihmettelimme kuinka hänestä ja perheestään on yhtäkkiä muka tullut turvallisuusriski!

   Delete
 3. On tosiaankin ällistyttävää seurata noita tapahtumia. Ihan käsittämätöntä miten ihmiset ovat alun alkaenkaan voineet lähteä tukemaan tuollaista politiikkaa.

  Olimme Australiassa silloin kun tulos vaaleista lopullisesti selvisi. Söimme illallista tuona samana iltana seurueessa, jossa oli myös yhdysvaltalaisia ja osa heistä oli avoimesti hyvin musertuneita tuloksesta. Joku kuitenkin yllättäen vaikutti olevan tyytyväinen asian ratkettua noin.

  Itse olen yhä lähinnä lamaantunut ja tuijotan vain silmät lautasina uutisia. Mitä tämä kaikki oikeasti tarkoittaa!? Pitäisi varmaan jo herätä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minäkin seuraan menoa kuin mitäkin pahaa unta. Vaikea tätä kaikkea on uskoa todeksi. Vaikka tosiaankin tunnen niitäkin joille vaalitulos ja jopa nämä uusimmat käänteet tuntuvat olevan hyviä uutisia. Oman suvaitsevaisuuteni rajoja venytetään nyt taas kerran kun pitäisi yrittää hyväksyä nekin mielipiteet jotka kaikin tavoin sotivat omia arvojani ja oikeuskäsitystäni vastaan, ja osata suhtautua ihmisiin mielipiteiden takana.

   Meillä oli meneillään taaperokerhon tapaaminen täällä meidän kotonamme kun vaalitulos varmistui. Olimme kaikki puulla päähän lyötyjä, ryhmän ainut amerikkalainen mietteissään ja allapäin. Tämä taitaa olla niitä hetkiä jotka jäävät mieleen lopuksi ikää: missä olit silloin kun...

   Delete
 4. Pinnan alla tapahtuu, eivätkä naisten mielenosoitukset olleet ainoa juttu, joka tapahtuu. Tottakai on niitä, jotka julistavat vain facebookissa, mutta näen myös fiksuja ihmisiä, jotka vaikuttavat kongressiedustajiin ja lobbaavat järkevyyttä asioihin. Järjen täytyy voittaa jossain vaiheessa... mutta paljonko vahinkoa ehtii siihen mennessä tapahtua. Olen pahoillani sudanilaisten, ja muiden tilanteesta kärsivien puolesta, sekä maailmanrauhan puolesta.
  Jakautuminen on totta ja eniten minua ärsyttävät juuri nuo 'kristityt', jotka ulkokultaavat itsensä ja ihmisyyden. Toisena ärsyttää facebook-aktivisti, jotka kuvittelevat, että sosiaalisessa mediassa mellastaminen tuo aikaa muutosta. Mielipiteensä saa esittää, mutta asioihin täytyy vaikuttaa syvemmällä tasolla.
  Minua pelottaa elää Usassa juuri nyt. (Mutta pelotti myös Suomen kahtiajakautuminen ja populismin huima kannatus.)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minunkin amerikkalaisissa ystävissäni on onneksi heitäkin jotka aktiivisesti tekevät töitä saadakseen järkeä järjettömyyteen. En minäkään ymmärrä sellaista vouhkaamisen vuoksi vouhkaamista, se vain luo ympärilleen levottomuutta ja ahdistusta.

   Tosi kurjaa, että sinua pelottaa siellä. Yksi eurooppalainen tuttu täällä sanoi eilen, että pelkää Trumpia huomattavasti enemmän kuin ketään täällä Sudanissa, ja samoissa mietteissä olen vähän itsekin. Tämä matkustuskielto tuntuu sitäkin ajatellen ihan älyttömältä.

   Ei voi kuin toivoa parempia aikoja! Ja meille kaikille voimia ja kykyä ollaksemme se muutos minkä haluamme nähdä.

   Delete
 5. Laitoimme juuri jenkkiviisumit hakuun, sillä emme enää ESTAlla USA:aan pääse,kun olemme "erehtyneet" käymään ihan tavallisella turistimatkalla Iranissa. Sama olisi edessä, jos olisimme vaan käyneetkin Sudanissa.Sigh ...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mehän jouduimme tuon viisumiprosessin käymään läpi jo viime vuonna, ja ihan yhtä päättömältä ja typerältä ja turhalta se tuntui vaikka asumme täällä. En todellakaan yhtään osannut odottaa, että Sudaniin muutto toisi tullessaan tällaisia ongelmia.

   Tässä vaiheessa tosin nuo omat viisumikuviomme tuntuvat hyvin pieneltä jutulta. Yhdysvaltain suurlähetystö Khartumissa ilmoitti pari päivää sitten, että sudanilaisten viisumihakemuksia ei enää käsitellä. Mies kävi tänään täällä hammaslääkärissä; paikallinen hammaslääkäri oli juuri käyttänyt suuria summia Yhdysvaltain viisumiin ja lentoihin mennäkseen Yhdysvaltoihin alan konferenssiin eikä nyt tietysti pääsekään menemään, eikä mistään saa myöskään rahojaan takaisin. On täysin kohtuutonta, että seitsemän maan lukemattomista ihan viattomista ihmisistä on tehty kertaheitolla epäilyksenalaisia.

   Delete
 6. Ennen amerikkalaiset ihmetteli itäblokkia ja nyt rakentavat itse muureja ja vakoilevat ihmisiä kuin Stasi aikanaan, aivan uskomatonta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä. Ei tiedä itkeäkö vaiko nauraa, niin käsittämätöntä on meno Valkoisessa talossa.

   Delete
 7. Amerikka ei ole hiljaa eikä tätä ole ihan purematta nielty vaan sylkäisty suoraan ulos. Kongressiedustajien puhelinlinjat ja sähköpostit ovat tukossa kansalaisten vaatiessa toimintaa ja muutosta. Yhä harvempi puhuu demokraateista ja republikaaneista, tai vasemmistosta ja oikeistosta, on lähinnä Trumpin puolesta ja Trumpia vastaan.

  En tiedä miltä tilanne näyttää niissä osavaltioissa joissa Trump sai kannatusta mutta rannikoiden osavaltiot ovat kuohuksissa ja vaativat äänekkäästi niin määräyksen kumoamista kuin Presidentin erottamistakin jopa osavaltiohallintoa myöden.

  https://tahdonasiat.blogspot.com/2017/01/uhmaikainen-aikuinen.html

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vastarinta näkyy ja kuuluu kyllä Yhdysvaltain ulkopuolelle saakka, ja Trump on kuulemma jo ensimmäisen viikon aikana menettänyt kansalaisten valtaosan tuen kun tavallisesti siihen menee presidentiltä noin tuhat päivää... Mutta tämä kaikki silti tapahtuu juuri nyt vastarinnasta huolimatta ja näyttäytyy ehkä vähän omanlaisenaan tänne Sudaniin missä nämä rajoitukset ovat nyt uusi reaaliteetti. Trump on kuulemma puuskahtanut, että eiväthän rajavirkailijat ole toistaiseksi pidättäneet rajalla kuin alle 200 matkalaista. Ikäänkuin tämä tilanne koskettaisi vain niitä jotka joutuivat tahtomattaan tilanteen keskelle kun määräys tuli yllättäen voimaan kesken heidän matkansa. Monia matkalaisiahan ei ole päästetty muilta mailta koneeseen ollenkaan ja osan matkat olivat tuonnempana tai vasta suunnitteilla.

   Juttelin pari päivää sitten koulun tallilla tutun paikallisen äidin kanssa joka kertoi, että he olivat suunnitelleet kesälle reissua Yhdysvaltoihin, mutta eivät tiedä miten suunnitelmien nyt käy. Hän oli yhtä hämmentynyt kuin minä, yhdessä puistelimme päitämme.

   Koululla on pidetty hätäkokouksia aiheesta niin työntekijöiden kuin oppilaiden kesken ja ihan liikutuin eilen kun luin lasten koulun rehtorin kirjelmän aiheesta. Erityisesti lukioikäisiä matkustusrajoitukset koskettavat läheisesti koska täältä lähtee joka vuosi paljon vastavalmistuneita lukiolaisia yliopistoon Yhdysvaltoihin. Lukiotasolla opiskelijat ovat lastemme koulussa pääasiassa sudanilaisia. Kun kukaan ei voi olla varma siitä minkälaiseksi tilanne 90 päivän jälkeen muotoutuu on lukiolaisten vaikea tietää miltä tulevaisuus heidän osaltaan nyt näyttää.

   Paljon on onneksi niitä amerikkalaisia jotka puhuvat ja toimivat Trumpia vastaan mutta nyt näkyy käytännössä se miten paljon valtaa on Yhdysvaltain presidentillä. Tänä aamuna heräsin uutiseen, että Trump oli erottanut oikeusministerin koska tämä vastusti matkustusrajoitteita.

   Delete
  2. Mä asun Kata itse osavaltiossa joka on haastanut Trumpin oikeuteen, täällä teknologiayritysten kehdossa. Meillä tiedostetaan kipeästi miten valtavaa ryhmää ihmisiä tää typerä säädös koskettaa ja kuinka naurettavaa on sulkea rajat ihmisiltä joilla on jo viisumi tai pysyvä oleskelulupa. Yhtään terroristitekoa ei ole tehty pakolaisten voimin ja rajojen sulkeminen hädässä olevilta on sairasta.

   Delete
  3. Hyvä Washington! Se oli kyllä iloinen uutinen huonojen lomassa. Toivotaan, että haaste vähintäänkin rauhoittaisi presidenttiä...

   Pakolaiset eivät tosiaan ole käsittääkseni Yhdysvalloissa tuntuvasti rähinöineet, ja ihan käsittämätöntä ja vastuutonta on sulkea heiltä terrorismin nimissä ovi - tai mistään muustakaan syystä. Kuulemma myöskään yksikään sudanilainen ei ole ollut osallisina terroriteoissa Amerikan mantereella, jos netissä kiertäviin tilastoihin on luottamista. Tai ylipäänsä juuri kukaan näistä seitsemästä maasta joiden kansalaisille on annettu matkustuskielto. Ja Saudi Arabia ei toisaalta ole rajoitettujen maiden listalla. Argh.

   Mutta siis uskon ja tiedän kyllä, että teitä täyspäisiä on siellä maa täynnänsä ja yhtä lailla toivotte järkeä hulluun tilanteeseen kuin me täällä. Tsemppiä sille puolelle maailmaa! Me ollaan nyt ruvettu suosiolla suunnittelemaan kesäksi reissua Yhdysvaltojen sijaan Kanadaan. Harmillista on se, että nyt ei päästä sitten myöskään Belizeen kun sinne on niin hankala mennä kulkematta USA:n kautta. Keskimmäisemme ikävöi edelleen kovasti Belizeen ja erityisesti hänen vuokseen halusimme sinne yrittää vihdoin mennä kyläilemään. No, toisella kertaa sitten.

   Delete
 8. Pelottavinta naissa viime aikojen liikkeissa on musta kansan jakautuminen vahvasti kahtia, on nahty jo seuraukset siita jakautumisesta taallakin. Hyva johtaja pyrkisi yhdistamaan kansaa eika lyömaan kapuloita valiin oman vallanpönkittamiseksi, harmi etta niita hyvia johtajia alkaa olemaan vaan vahassa :(

  ReplyDelete
  Replies
  1. Huomattavaa ja huolestuttavaa on tosiaan tuo kansan kahtiajakaantuminen. Tuntuu, että hyvinkin monessa maassa eivät eri ihmisryhmien ajatukset ollenkaan kohtaa ja vaikea on ymmärtää miten koskaan voisikaan löytyä mitään yhteistä kieltä ihmisten välille jotka katsovat maailmaa niin ristiriitaisen eri tavoin.

   Hyvälle johtajalle olisi varmasti tilausta mutta en kyllä tiedä kuka ihme voisi tällä hetkellä yhdistää esimerkiksi kaikki amerikkalaiset. Obama, joka minun mielestäni johdatti Yhdysvaltoja oikeaan suuntaan, on monien Trumpin kannattajien mielestä kuin mikäkin hirviö. Toisaalta se mikä minusta ja lukemattomista amerikkalaisista on ihmisarvoa ja -oikeuksia polkeva määräys on Trumpin kannattajien mielestä ihan asiaa. Tärkeää olisi nähdä ihminen valintojen ja ajatusten takana mutta kyllä se aika vaikeaa ainakin minulle on!

   Delete

Kiitos kommentistasi!