Friday, 3 February 2017

Kylmä ja hiekkamyrskyinen viikko

Tämän talven pitempi kylmä jakso osui tälle viikolle. Olin ehtinyt jo menettää toivoni, että saisimme tänä talvena nauttia kylmemmästä säästä, mutta niin vain kävi, että viime perjantaina heräsimme tuuliseen ja mukavan vilpoiseen aamuun. Seisoin aamulla koirien kanssa pihalla ja hytisin. Myöhemmin perjantaiaamuna ratsastustunnilla tuuli niin kovasti, että niin hevoset kuin me ratsastajatkin räpyttelimme hiekkapölyä silmistämme aika lailla koko tunnin ajan. Kylmä sää saapui yhdessä hiekkapilvien kanssa: useamman kerran viime päivien aikana on taivas haalentunut hiekanvaaleaksi ja tuuli on vahvistunut. 

Minä olen nauttinut täysin sydämin siitä, että nyt hetken verran olen tarvinnut aamuisin ja iltaisin villashaalia ja öisin villapeittoa. Päivisin lämpötila on noussut kolmenkymmenen pintaan, ja siinä vaiheessa lyhythihainen paita on riittänyt suojaksi ihan mainiosti, mutta missään vaiheessa ei tällä viikolla ole ehtinyt tuntua tuskaisen kuumalta. 

Viime sunnuntaina lupasi säätiedotus täkäläisittäin
mukavan vilpoista säätä.

Ainut varsinainen epäkohta tässä säässä on se, että vedenlämmittimme ei jostain syystä jaksa toimia kunnolla ja se tarkoittaa tällä säällä hyvinkin kylmiä suihkuja. Minä inhoan kylmää vettä, mutta yritän pitää mielessä, että ihan pian on meillä täällä taas kuukausikaupalla mahdollisuus vain äärimmäisen kuumiin suihkuihin. Nimittäin siinä vaiheessa kun sää taas lämpenee, aurinko lämmittää vesisäiliöt ja putket kiehuvan kuumiksi eikä hanoista tulekaan enää lainkaan kylmää vettä. 

Ensi viikolla sää näyttääkin taas vähitellen lämpenevän, mutta näiden kylmien päivien jälkeen kestän taas vähän paremmin ajatuksen kuumasta keväästä. 

Taivas on läpi viikon ollut hiekkapilvien vuoksi tavallista hailakampi, mutta ihmeköynnöksen kukat yhtä kauniita ja näyttäviä kuin aina.

12 comments:

 1. Kiva, että on ollut viileämpää. En muista nyt kysyinkö noista hiekkamyrsky jo joskus aiemmin, mutta vastaus ainakin on nollaantunut. Voiko noiden hiekkamyrskyjen aikana olla ulkona? Tai tietääkö jostain milloin voi ja milloin ei. Tunnen oloni kyllä tosi typeräksi, kysyessäni tätä. Mutta nuo kiinnostaa.

  Toivottavasti vedenlämmitin tulee kuntoon.

  ReplyDelete
  Replies
  1. En ole mistään vielä löytänyt sellaista säätiedotusta tai vastaavaa joka varoittaisi tulevista hiekkamyrskyistä. Ne eivät siis esimerkiksi tuossa BBC:n säätiedotuksessa näy vaan aurinkoa luvattiin niillekin päiville jotka olivat oikeasti käytännössä aika hiekkapilvisiä.

   Oikein pahan hiekkamyrskyn aikana ei ulkona ole kiva olla mutta nämä kuluneen viikon myrskyt olivat lopulta aika lieviä, eivät ehkä virallisesti myrskyjä lainkaan. Pahimmillaan hiekkamyrskyssä hiekkaa ja kaikenlaista roskaa lentää vahvan tuulen mukana oikein kunnolla, pahassa myrskyssä hiekkapöly häiritsee näkyvyyttä siinä määrin, että esimerkiksi lentoja joudutaan perumaan. Nämä viime viikon myrskyt olivat enemmänkin ehkä hiekkasumua. Muutaman kerran on täällä osunut kohdalle sellainen oikein kunnon myrsky, että on mieluummin pysytelty sisätiloissa siihen asti, että tuuli on laantunut ja hiekkapöly laskeutunut. Näitä lievempiä myrskyjä - vai mitä lie ne sitten ovatkaan nimeltään - olemme toisaalta kokeneet jo lukemattomia.

   Delete
 2. Odotan taalla jo aika malttamattomasti kevaan alkua, taksi viikoksi on luvattu taas sadetta ja tama talven kosteus kylla menee luihin ja ytimiin. Kun seinat naissa vanhemmissa kerrostaloissa ovat ilman eristeita niin lammityskin pitaa ulkoseinat ja nurkat aina viileina ja kosteina. Vaikea sanoa kumpi on rasittavampaa kylma ja kostea talvikeli vai elokuun helteet kun ei enaa jaksaisi kuumuutta. Teille ne helteet ovat meita paljon hurjempia ja kunnon talvea ei taida ollakaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kostea kylmyys menee ihan kamalalla tavalla luihin, muistan sen Englanninvuosilta! Täällä on kuivaa niin kylmällä kuin kuumallakin säällä joten sinänsä kylmyydeltä on melko helppo suojautua vaatteilla ja peitoilla. Kylmän viikon aikana ehti kylmä tarttua lattioihin ja seiniin ja vielä eilen meillä oli sisällä ihan mukavan vilpoista vaikka ulkona alkoikin olla jo melko lämmin. Mutta ihan kohta kylmä on taas vain ihana muisto... Maaliskuussa on tavallisesti jo aika kamalan kuumaa, mutta onneksi keväälle on vielä yksi loma ja reissu suunnitteilla, vähän vilpoisempiin oloihin. Kylmä viikko antoi voimaa jaksaa sinne asti.

   Toivotaan, että sielläpäin kevät pian alkaa!

   Delete
 3. Hei,
  kyllä muistan erään hiekkamyrskyn hyvin kauan sitten. Herättiin aamulla siihen että joka paikka oli täynnä hiekkaa ja ihmisten silmät avautuivat kaiken hiekan alta, oltiin kuin avaruudesta. Hiukset, korvat, silmät hiekassa.

  Ystäväni Marjaana on Riadissa Saudeissa nyt. Siellä oli mennyt aamulla miinuksen puolelle !!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuulostaa aika kamalalta muistolta, mutta kuvaavalta myös! Meillä talo on onneksi sillä tapaa tiivis, että ihan vähällä ei hiekkaa pääse kovasti sisälle. Mutta kunnon hiekkamyrskyjen jäljiltä piha on kyllä hiekkakerroksen peitossa. Sellaisia myrskyjä ei viime viikolle osunut, hiekkaa oli monena päivänä ohuelti ilmassa mutta se ei päätynyt maahan, vaan lensi ties minne.

   Taitaa olla aika tavatonta Riadissa tuollainen oikein kylmä sää? Täällä eivät ihmiset meinaa uskoa kun kerromme minkälaisissa asteissa Suomessa joululomalla oleskelimme!

   Delete
  2. Unohdin kirjoittaa että siihen aikaan nukuttiin aina pihalla ja
   herättiin kukonlauluun. Voi niitä aikoja, ei ollut ilmastointia eikä paljon autojakaan, aasit köpöttivät talon muurien ohi. Meillä oli puutarha ja palmuja ja sitruunapuita. Nyt niistä ei ole jälkeäkään kun joka paikka on rakennettu täyteen.

   Delete
  3. Ajattelinkin, että nukuitte ehkä niihin aikoihin ulkona. Paljon täällä siirrytään edelleen kuumalla säällä ulos nukkumaan mutta kaikki joilla on ilmastointiin varaa taitavat kyllä siihen nykyään investoida.

   Täällä on varmasti ollut kaikin puolin hyvin erilaista silloin kun autoja ja rakennuksia ei ollut vielä näin paljon kuin nyt!

   Delete
 4. Ihana että saitte sinnekin vähän viileyttä. Tänne odotellaan todellakin kevättä ja lämpöä. Nyt ei ole ollut pariin yöhön pakkasta, mutta sen sijaan tuli sateet. No, eiköhän tämä tästä joku päivä muutu taas liian kuumaksi ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä hyvää kyytiä sää taas jo lämpenee mutta sisällä on sentään vielä melko mukava lämpötila kun seinät ja lattia ehtivät mukavasti viiletä. Minä niin inhoan sitä oikein kuumaa säätä. Ihan kamalan kylmästäkään en erityisesti pidä, mutta kuumaa inhoan kyllä vieläkin enemmän. Koomista sinänsä, että olemme nyt jo yli kymmenen vuotta asuneet hyvinkin kuumissa maissa!

   Toivotaan sinne teillepäin pikaista kevään alkua!

   Delete
 5. Siellä näkyy olevan suunnilleen kymmenen astetta täkäläisiä lämpötiloja lämpimämpää. Olisiko näin kautta vuoden.. Täällä on aamuisin ja iltaisin viileää, mutta päivisin saattaa nousta parinkympin tienoille. Yöllä on joskus niin kylmä, että pitää pitää napsauttaa patteri päälle. Siellä ei taida niille olla käyttöä ollenkaan. Kevään kukkia odotan puihin, mutta tuskaista kuumuutta en yhtään. Hieno tuo ihmeköynnös!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuulostaapa ihanalta, että saa laittaa patterin päälle! En tiedä täällä ketään jolla olisi patteri, eikä niille tänä vuonna olisi ollut käyttöäkään. Pari vuotta sitten talvella oli muutama tosi kylmä yö, mutta siis tosiaan vain muutama. Melkein aina täällä on kuuma tai sitten ihan älyttömän kuuma.

   Meillä kukkii puutarha läpi vuoden, eli vuodenaikojen välillä ei silläkään tapaa ole eroa. Tähän aikaan vuodesta on vähemmällä vaivalla vihreämpää kuin ei ole niin hirveän kuumaa ettei puutarhaa tarvitse joka päivä kastella; kesäkuumalla puutarhanhoito on aika lailla päivittäistä taistelua. Kesälle osuu täkäläinen sadekausi, mutta se ei täällä tarkoita kovin kummoisia sateita vaan sitä, että ylipäänsä sataa ollenkaan.

   Delete

Kiitos kommentistasi!