Tuesday, 28 February 2017

Lisää arkisia yksityiskohtia Khartumista

Kun omaa arkea katsoo tarkemmin, alkaa huomata enemmänkin omalaatuisia yksityiskohtia:


Vesi

Vesifiltterisysteemimme on talon ulkopuolella ja siksi jatkuvasti hiekkapölyn peitossa.


Yksi niistä asioita joita maailmalla ikävöin on puhdas hanavesi. Pesemme täällä hanavedellä itsemme ja hampaammekin, ja jonkin verran käytämme hanavettä keitettynä ruuanlaitossa, mutta juomavetenä emme sitä kuitenkaan sellaisenaan käytä. Vettä täällä kyllä käsitellään ja meillä on lisäksi talossa vesifiltterisysteemi minkä pitäisi puhdistaa hanavedestä ainakin suuremmat epäpuhtaudet, mutta juomavedeksi hanavedestä ei minusta kuitenkaan ole. 

Khartumissa vesifiltterit tuntuvat olevan aika tavallisia, vähän vaatimattomammissakin talouksissa on usein ainakin pieni vesifiltteri keittiön hanan tuntumassa. Meidän suuri vesifiltterisysteemimme kattaa koko talouden. Vesifilttereistämme yksi pitää vaihtaa kerran parissa kuukaudessa, kaksi muuta kerran neljässä kuukaudessa. Tosin usein vaihtoväli venyy aika lailla pitemmäksi kun emme onnistu mistään löytämään vaihtofilttereitä.

Vasta kaksi tonkkaa tyhjillään - vielä ei ole kiire kauppaan vaihtamaan niitä täysiin.


Juomaveden ostamme kaupasta. Meillä on kaksi juomavesilaitetta - yksi alakerrassa keittiössä ja yksi yläkerrassa - ja yhteensä kahdeksan vesitonkkaa. Kun vesitonkista neljä seisoo ulko-oven vieressä tyhjillään on aika käydä vaihtamassa tyhjät tonkat täysiin. Yhden suosimamme Safia-merkkisen vesitonkan vaihtaminen täyteen maksaa tällä hetkellä noin 25 Sudanin puntaa, alle 2 euroa - ainakin jos kaupan eteen ajaa meidän suurella autollamme. Paikallisille saattaa hinta olla halvempi. 


Kärsivällisyyttä koetteleva internet

Internet toimii meillä usein niin hitaasti, että en monestikaan jaksa jäädä odottelemaan sivujen latautumista ja vain hyvin harvoin viitsin edes yrittää katsoa sosiaalisen median videolinkkejä tai kuunnella podcastejä. Hitaan yhteyden lisäksi meillä on data-aikaa vain rajoitetusti. Päivittäin voimme parhaimmillaan katsoa Netflixiä noin 24 minuuttia. Siinä on tietysti hyvätkin puolensa, sillä viihtyisimme varmaankin kaikki muuten Netflixin parissa liikaakin! Aion silti yrittää tässä lähikuukausina vaihtaa internetyhteytemme toimivampaan. 

Kummallista täkäläisessä internetissä on sekin, että aika ajoin joillekin sivuille ei ole pääsyä. Ensimmäiseen kahteen vuoteen en muista koskaan päätyneeni yhdellekään estetylle sivustolle, mutta nyt sellaisia on osunut kohdalle parikin muutaman viikon sisään. Ihan äskettäin kävin pitkästä aikaa lukemassa amerikkalaista mammablogia enkä ehtinyt ensimmäistä sivua pitemmälle, kun pääsy sivustolle oli yhtäkkiä estetty. En ole ihan varma miksi kyseinen mammablogi vaikutti sensuroijan silmissä kyseenalaiselta. Sillä on kyllä nokkela nimi joka saattaa antaa mielikuvan vähän toisenlaisesta sivustosta. 

Tähän asti kaikki ne estetyt sivustot joille olen päätynyt ovat ennen pitkää olleet luettavissa. Näin kävi myös mammablogin kohdalla. Kun kymmenisen minuuttia myöhemmin kävin koettamassa onneani, pääsin jälleen lukemaan sivustoa vapaasti. 


Maitotuotteet

Vasemmalla juotavia jugurtteja, keskellä täyteläistä maustamatonta jugurttia, oikealla tuoretta maitoa. Maustamatonta jugurttia on sekä tässä juoksevammassa että lohkeavassa muodossa. Pitkään en osannut päättää kumpi on minun suosikkini, mutta olen nyt parin vuoden jälkeen enemmän mieltynyt tuohon juoksevampaan olomuotoon.


Sudanissa on useampia maidontuottajia. Me itse suosimme Capo-maitotuotteita, sillä ne ovat hyviä ja kaikin puolin laadukkaita. Kaikki maitotuotteet täällä näyttäisivät olevan täysmaidosta, tuottajasta riippumatta. Se sopii minulle sillä käytän muutenkin mieluiten täysmaitotuotteita sen vähän mitä käytän. Me käytämme täkäläisestä maitotuotteista erityisesti tuoretta maitoa ja erilaisia jugurtteja. Paikalliset juustot ovat minun makuuni liian suolaisia, mutta paikallisen fetan makuun olen kyllä päässyt.


Huoneenlämpökaappi

Lääkekaappimme on lapsilukolla kiinni, että lapset eivät pääse lääkkeisiin käsiksi.
Olemme saaneet helmikuussa nauttia miellyttävän viileistä säistä. Viime viikot olemme pärjänneet vain tuulettimilla ja nekin ovat olleet käytössä lähinnä öisin. Tällä viikolla näyttää sää kuitenkin taas tuntuvasti lämpenevän. Pian päästääneen taas jo lähelle 40 celsiusastetta ja huhti-toukokuussa reippaasti yli senkin. 

On aika hankalaa säilyttää näissä oloissa sellaisia lääkkeitä joita tulisi pitää huoneenlämmössä, huoneenlämpö kun nousee täällä kuumina kuukausina helposti lähelle 40 celsiusastetta ja ylikin. Ilmastointilaitteemme menevät rikki jos pidämme niitä päällä jatkuvasti yhdeksän kuukautta vuodesta, ja meillä on joka tapauksessa kylmimmilläänkin ilmastointi säädetty 28 celsiusasteeseen, mikä ei riitä sellaisille lääkkeille joita pitäisi säilyttää lähempänä 20 astetta.

Noin vuosi sitten löysimme ongelmaan ratkaisun: hankimme pienen viinikaapin jonka säädimme niin lämpimäksi kuin sen sai, eli noin 18-asteiseksi. Lämpötila on toki viileänpuoleinen, mutta menee kuitenkin huoneenlämmöstä. Ainakin paremmin kuin 40 astetta. 

10 comments:

 1. Puhdas hanavesi ja toimiva netti on nykyisin itselleni niin itsestäänselvyyksiä, että kun esim. mökkiolosuhteissa tai maailmalla niiden kanssa joutuu vähän säätämään, tuntuu se aika vaivalloiselta. Olen kuitenkin huomannut, että nopeasti aluksi hankaliltakin tuntuviin asioihin tottuu.
  Tuota viinikaappia olisi kyllä tarvinnut parina viime kesänä myös täällä Amsterdamissa. Siis lääkkeiden yms. säilytykseen ;). Viinit eivät olisi pitkään säilyneet ehkä sielläkään..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minulle on toimiva netti vielä sen verran kummallinen konsepti, että jaksan sitä esimerkiksi Suomessa ihailla ja ihmetellä! Ja toisaalta jos netti ei toimi lainkaan olen ensiharmistuksen jälkeen monesti oikeastaan helpottunut - jos ei ole mitään tärkeitä asioita netissä hoidettavana on ihan mukavaa olla hetken verran saavuttamattomissa. Ärsyttävintä on mielestäni se kun netti melkein toimii ja sitä ei malta olla yrittämättä käyttää.

   Puhdas hanavesi on toisaalta puolestaan meidän lapsille niin eksoottinen ilmiö, että useamman kerran täytyy toisenlaisissa olosuhteissa heille korostaa, että hanasta tosiaan voi juoda, ennen kuin uskovat :) Jamaikalla, Belizessä ja Sudanissa on kaikkialla ollut nämä samat olosuhteet, että hanavedellä voi kyllä melko huoletta pestä esimerkiksi hampaat, mutta sitä on parempi olla juomatta.

   Mutta niin vain kaikkeen tosiaan tottuu, puolin ja toisin.

   Delete
 2. Oli mielenkiintoista lukea aiempana olevaa ja tätä tekstiä noista arjentoiminnoista. Olen itse opiskellut Englannissa kolme kuukautta ja sinä aikanakin oli mielenkiintoista todeta näitä erilaisuuksia. Lontoossakin oli erilaisia systeemiä. Aluksi asuin Hackneyssä, jossa sähkö ja kaasu tuli ilman mitään kummalluuksia, mutta Islingtonissa käytiin ostamassa sekä kaasua että sähköä etukäteen. Kerran kävi niin, että aamulla olin laittamassa aamupalaa ja kaasu loppui "puf" ja piti lähteä lähikauppaan lataamaan sellaista usb-tikun näköistä härveliä, että sai aamupuuron keitettyä.
  Noista aikaisemmin olleista sairauksista, niin ymmärrän, että siellä on ihan oikeasti oltava huolissaan kuumeista ja vatsataudeista, kun koskaan ei tiedä mitä ne todella ovat.
  Toi viinikaappi on todella hyvä idea säilyttää lääkkeitä tarpeeksi viileässä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva kuulla sinusta pitkästä aikaa, CurryKaneli!

   Enpä tiennyt, että Lontoossakin on alueita joissa sähköä ja kaasua täytyy ostaa etukäteen! Se on kyllä aika hankala systeemi, vaikka toisaalta olen miettinyt, että tavallaan tunnen olevani enemmän tilanteen hallinnassa kun maksan erilaisista palveluista etukäteen.

   Olen tosi helpottunut kun lasten kuumetauti paljastui ihan vain tavalliseksi flunssaksi. Nyt kun lapset ovat parantuneet ja itsekin alan olla melko hyvässä voinnissa täytyy vain yrittää rauhoittua huoli- ja valppaustilasta normaalin arjen viettoon.

   Delete
 3. Teillä on siellä niin erilaiset oltavat kuin Englannissa tai Suomessa, että todella mielenkiintoista lukea. Toivon näitä tulee lisää :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva, että nämä arjen yksityiskohdat kiinnostavat! Täytyy yrittää katsella edelleen omaa elämää sillä silmällä, että mikä siinä eroaa länsimaisesta todellisuudesta. Näitä juttuja on sinänsä kyllä kiva miettiä ja kirjoittaa.

   Delete
 4. Ne meidän arjen omituisuudet tai erilaisuudet ovat lähinnä omituisuuksia ja erilaisuuksia. Juomavesi valuu kuitenkin hanasta ja lääkkeet voi säilyttää huoneenlämmössä lääkekaapissa. Kaikenkaikkiaan elämä on aika yllätyksetöntä ja tavallista.

  https://tahdonasiat.blogspot.com/2017/02/arkisia-omalaatuisuuksia.html

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei Yksis, kävinkin jo lukemassa teidän arjesta, vaikken saanutkaan kommenttia raapustettua! Erilaisista arkisista kummallisuuksista on kyllä kiva lukea.

   Tässä vaiheessa kun ollaan asuttu täällä kaksi ja puoli vuotta nämä omankin arjen yksityiskohdat tuntuvat varsin tavallisilta ja yllätyksettömiltä. Alkuun teki kyllä mieli kiskoa hiuksia päästä kun yritin ymmärtää kuinka esimerkiksi tuo filtterisysteemi toimii ja mistä ihmeestä vaihtofilttereita hankitaan, mutta nyt sekin on ihan arkipäivää.

   Delete
 5. Kiitos taas kivoista yksityiskohdista. Tuo viinikaappi on kyllä mainio idea. Minulla on muutamia lääkevoiteita, jotka olen unohtanut täällä komeroon, ja mietin, onko niiden tervehdyttävistä ominaisuuksista mitään jäljellä nyt, kun ne ovat käristyneet mukavassa 40 asteen huoneenlämmössä yhden tai kaksi trooppista kesää... Joissakin voiteissa toisaalta lukee, ettei niitä saa pitää liian kylmässäkään, joten ihannelämpötilaa ei vain löydy. Joskus, kun nousee alakerrasta yläkertaan, tuntuu siltä kuin kipuaisi saunan lauteille!
  Luulen, että täälläkin monilla on vesifiltteri. Minä en ole jaksanut perehtyä siihen systeemiin, vaan ostan kaiken juomaveden isoissa kanistereissa. Se oli työlästä siihen asti, kunnes keksin (ehkä sinun blogisi innoittamana!), että voin ulkoistaa homman autonkuljettajalle. Nyt, kun hän hakee viikottain vedet, se ei voisi olla vaivattomampaa, eikä filtterien kanssa askartelu enää kannattaisi. Käytän hampaidenharjaukseen kyllä hanavettä ja joskus, kun en jaksa hakea kanisteria, kulautan sillä mahdolliset vitamiinipillerit ja päänsärkylääkkeet. En usko, että se on välttämättä erityisen vaarallista, mutta se on vain niin pahan makuista ettei sitä tee mieli juoda, ja kuumana vuodenaikana se on myös epäilyttävän lämmintä (hanasta ei vain saa kylmää vettä ei sitten millään,mutta teillä taitaa olla sama juttu). Ei siis oikeastaan ole vaaraa, että kukaan sitä erityisemmin joisi. Pullovesi on tietysti suhteellisen kallista, joten minua on valistettu, että sitä ostavat vain "rikkaat ulkomaalaiset", moni muu käyttää filtteröityä vettä, joka tulee halvemmaksi, ja paikalliset tietysti sitten sitä vettä mihin heillä on varaa. Hiukan aina surettaa, millainen ylellisyys puhdas vesi maailmassa on. Nythän myös Maputon alueella on koleraa, osin juuri huonon vesitilanteen aiheuttaman huonon hygienian takia. Itse en ole siitä huolissani, koska koleraepidemia on tarkasti rajatuilla alueilla siellä, missä on seisovia vesiä ja ehkä vain yksi (likainen) vessa useita koteja kohden, mutta surettaa muiden puolesta. Kodinhoitajani juuri sanoi, että nyt pitää pestä käsiä paljon. Pesen aina käsiä paljon, mutta itse olisin halunnur sanoa hänelle, että niin, kyllähän niitä käsiä pitää pestä, mutta kun pitäisi myös olla sitä vettä millä pestä! Sitä ei monilla nyt ole. Samaan aikaan, kun Maputoon rakennetaan loistoasuntoja rikkaille, toiset elävät näin, vailla alkeellisiakaan perus"mukavuuksia". Minä en vain tunnu pääsevän sen tosiasian yli. Minusta olisi hienoa, jos esimerkiksi jokainen loistoasuntoyhtiön rakennuttaja velvoitettaisiin rakentamaan yhdelle köyhälle asuinalueelle myös vessa tai pari. Heillähän on materiaalit ja osaaminen, ja kaikki hyötyisivät. No niin, eksyin taas vähän asian viereen, mutta... tuohon veteen vain kiteytyy niin monta asiaa. Mahtavaa muuten, että siellä on paikallisia maitotuotterita! Minusta maailman kummallisuus kiteytyy muun muassa siihen, että tänne Afrikan eteläiseen nurkkaan rahdataan maitoa Portugalista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinhän se on, että me asumme monen paikallisen huolen ulottumattomissa. Minua koleraepidemiat silti mietityttävät ennen kaikkea vihannesten ja hedelmien osalta - keskustorit, kuten se tori joka epidemian aikaan suljettiin, välittävät tuoretavaraa myös kauppoihin ja ruuat kulkevat monien käsien kautta.

   Onpa hullua, että sinne rahdataan maitoa Portugalista asti. Muunkielinen lähempänä tuotettu maito ei vissiinkään olisi yhtä hyvää! Tännekin tuodaan kyllä paljon ruoka-aineita kaukaakin mutta maitotuotteita on sentään onneksi omasta takaa. Siitä osaan kyllä olla kiitollinen. Belizessäkin oli omasta takaa muun muassa maidontuotantoa mutta aika ajoin silti vaikeuksia löytää tuoretta maitoa kaupasta.

   Delete

Kiitos kommentistasi!