Monday, 13 March 2017

Lomasuunnitelmia

Me matkustamme mielestäni tällä hetkellä vähän liiankin paljon. Toisaalta Sudanista tekee kyllä hyvää käydä välillä muilla mailla, ja oli miten oli, miehen työpaikka edellyttää, että poistumme maasta noin kolmen kuukauden välein hengähdystauolle.

Meidän loma-aikataulumme määräytyvät nykyään hyvin pitkälti koululaisten lomien mukaan. Lapsilla on koulusta lomaa kolmisen viikkoa jouluna, noin kaksi ja puoli kuukautta kesällä, ja viikon verran sekä keväällä että syksyllä. Joinakin syksyinä lomaviikkoja on jopa kaksi, jos Eid al Adha -pyhät osuvat jo alkusyksylle. Silloin Eid-pyhien lisäksi koululaisilla on myöhemmin syksyllä vielä toinen viikko lomaa.

Viime kesälomalla matkustimme muun muassa ihmettelemään lunta Alpeilla heinäkuussa. Kuljimme gondolihissillä Italiasta hetkeksi Sveitsin puolelle.


Matkakohteita valitsemme tällä hetkellä ensisijaisesti sen mukaan missä meillä asuu läheisiä ja ystäviä, mutta toisinaan tulee tehtyä reissuja myös sellaisiin kohteisiin jotka ovat kätevän matkan päässä, kuten Qatar, Yhdistyneet Arabiemiirikunnat tai Turkki. Tai sitten valitsemme matkakohteen jonkun muun käytännön syyn perusteella. Tämän vuoden kevätlomakohteeksi meille valikoitui Itävalta oikeastaan ihan vain siksi, että sinne oli tarjolla kohtuuhintaisia lentoja. Wienissä vietämme muutaman päivän Italian isovanhempien kanssa. Aiomme myös pyrähtää Wienistä pitkäksi viikonlopuksi ystävien luo Sofiaan, Bulgariaan.

Istanbul oli vielä pari vuotta sitten yksi suosikkikohteistamme jonne oli kätevä matkustaa täältä Khartumista sillä Turkish Airlines lentää Khartumista suoraan Istanbuliin.


Kesäksi olemme taas menossa pitemmäksi aikaa Suomeen. Alkukesäksi meillä on alustavasti suunnitteilla reissu Lappiin. Viime kesänä ehdimme vain Rovaniemen korkeudelle, tänä kesänä olisi toiveissa ajella ehkä jopa Pohjois-Norjaan saakka. Loppukesällä olimme aikeissa mennä Kanadaan ja sieltä Yhdysvaltain kautta Belizessä käymään, ensimmäistä kertaa muuton jälkeen. Trump kuitenkin muutti suunnitelmamme; emme halua käydä koettamassa onneamme Yhdysvaltojen rajalla, Yhdysvaltain Sudanin suurlähetystöstä hakemillamme viisumeilla. Aiommekin nyt sen sijaan kiertää Kanadaa vähän laajemmin. Toiveissa on, että belizeläinen kummipoikamme ja hänen äitinsä pääsevät lomailemaan kanssamme Kanadaan.

Olemme käyneet Kanadassa ennenkin, Ontariossa ja Quebecissä, kun esikoinen oli vuoden vanha, ja itse olen käynyt samoissa maisemissa jo aikaisemmin nuoruudessani. Tällä kertaa haluaisimme matkustaa Kanadassa vähän laajemmin. Haluamme yrittää Toronton lisäksi käydä ainakin Edmontonissa, Albertassa tapaamassa vanhaa ystävää. Minä olen myös jo kauan halunnut Vancouveriin ja toivon, että meidän onnistuisi poiketa lomalla myös sinne. Paluumatkalla Kanadasta kohti Suomea suunnittelemme lisäksi päivän-parin pysähdystä Islannissa. Matkavaraukset ovat tosin vielä tekemättä ja suunnitelmat ja aikataulu saattavat tästä vielä muuttuakin.

Niagaran putouksilla Kanadan puolella.


Syksyn lomasuunnitelmat ovat vielä ihan auki, mutta toivon meidän viettävän Suomessa minun vanhempieni luona joko Eid-viikon tai sitten varsinaisen syysloman. Ensi jouluksi meillä on nimittäin suunnitteilla reissu Australiaan. Se on yksi miehen ja minun lempikohteista, mutta lapset eivät ole siellä vielä koskaan käyneet. Kävimme Australiassa kahdestaan mies ja minä jokunen vuosi ennen ensimmäisen lapsen syntymää; vietimme viikon verran Sydneyssä ja ajelimme sieltä hiljakseen Brisbaneen missä pysähdyimme taas vähän pitemmän aikaa. Loma oli erinomaisen ihana ja onnistunut ja siitä asti olemme aika ajoin miettineet uutta matkaa. Ihan pienten lasten kanssa emme kuitenkaan ole viitsineet lähteä Australiaan asti. Ensi jouluna nuorimmainenkin on kuitenkin jo neljä ja tuntuu, että aika alkaa olla kypsä uudelle Australianlomalle. 

Vuosia sitten Australiassa hyvässä seurassa.Vaikken halua elää elämääni lomasta toiseen, ja vaikka minusta tuntuukin, että matkustamme tällä hetkellä vähän liiankin paljon, on silti kieltämättä mukavaa kun on jotain mitä odottaa. Lomallelähtö tuntuu usein aikamoiselta koitokselta, ja palatessa vie aikansa asettua taas näihin täkäläisiin oloihin, mutta lomat itsessään kyllä virkistävät ja kirkastavat mieltä. Ja virkistykselle on juuri nyt tarvetta. Tuntuu, että viime viikot olen aika lailla vain selviytynyt päivästä toiseen. Onneksi kevätlomaa ei tarvitse enää pitkään odottaa.

12 comments:

 1. Suunnitelmanne kuulostavat kivoilta. Kanada, Islanti.. Ja Australia! Minäkin haluaisin kovasti Islantiin, mutta vielä ei ole tuo haave jostain syystä toteutunut. Suomessa asuessa lämpimämmät lomaseudut taisivat aina lopulta viedä voiton. Myös Vancouver on minun listallani.
  Australia jo toteutuikin, mutta sinne voisin lähteä vaikka heti uudestaan.

  Todella onnellista, että myös lapsenne tottuvat reissaamaan, sillä taatusti ymmärrys elämään ja sen eri ulottuvuuksiin on heillä ihan erilaista kuin aina vain samalla kylällä käpeksineillä.
  Iloa suunnitteluun!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mies nauttii lomien suunnittelusta ja keksi esimerkiksi sen, että Pohjois-Amerikasta palatessa voisimme kätevästi pysähtyä hetken Islannissa. Minä itse innostun suunnittelemaan lomia puuskittain enkä aina jaksaisi miettiä loma-asioita ollenkaan - olen välillä ihan hätää kärsimässä kun mies kesken loman saattaa alkaa suunnitella jo seuraavaa! Mutta vakavasti puhuen olen kyllä kiitollinen hänen matkustusinnostaan ja tilaisuuksista lomailla eri puolilla maailmaa. Matkailu virkistää ja avartaa ja herättää ajatuksia ja tunnelmia joista ei tosiaan taitaisi välttämättä saada muuten kiinni.

   Suomalaisissa äitiblogeissa kuohui joku aika sitten keskustelu siitä onko äitien sopivaa matkustaa ilman pieniä lapsiaan. Oikein tai väärin, se lienee jokaisen itse valittava, mutta itse vilpittömästi haluan matkustaa ja lomailla juurikin lastemme kanssa. Yhtä lailla kun on ihanaa lukea lapsille omia lapsuuden lempikirjoja on minusta upeaa voida näyttää lapsille omia lempipaikkojamme eri puolilla maailmaa - ja toisaalta toki myös nähdä koko perheen voimin ihan uusia paikkoja.

   Delete
  2. Hahaa! Meillä menee toi lomiin valmistautuminen tismalleen samoin. K. suunnittelee ja minä herään vasta paikan päällä tai ainakin viime tipassa. Oikeastaan tykkään lomailla ilman tarkkoja suunnitelmia, mutta ymmärrän kyllä, että siinä on omat riskinsä ja arvostan miehen etukäteispaneutumista ;).
   Ja toi, että meilläkin mies aloittaa seuraavan matkan suunnittelun jo ennen kotiinpaluuta! Se on kyllä mun mielestä jopa vähän ahdistavaa. Taidan olla muutenkin vähän sellainen monotaskaaja monissa asioissa.

   Delete
  3. Hyvin tutulta kuulostaa! Minäkin tutkin nykyään etukäteen minne ollaan menossa siltä pohjalta, että mistä meille löytyy paikan päällä gluteenitonta syötävää, mutta kun mies aloittaa tutkimustyön jo viikkoja etukäteen, minä alan etsiä tietoa usein vasta pari päivää ennen matkaa.

   Minustakaan ei ole kiva miettiä seuraavaa reissua kun edellinen ei ole vielä ohi. Asia ja hetki kerrallaan. Mutta toisaalta olen huomannut, että miestä lomapohdinnat rentouttavat joten yritän antaa hänen suunnitella jos siltä tuntuu.

   Delete
 2. Oi, teidän matkakohteenne kuulostavat ihan täydelliseltä. Unelmieni kohteita, varsinkin Islanti ja Kanada ( haluaisin käydä Prinssi Edvardin saarella). Toivottavasti joskus toteutuisivat.

  Toivottavasti Belizen läheisenne pääsevät Kanadaan myös. Mukavia kuvia tässä postauksessa muuten. Lomasuunnittelu on niin mukavaa, iloisia matkasuunitelmia teille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Prinssi Edvardin saari on ihana! Unohdin kokonaan, että olenhan itse asiassa käynyt sielläkinpäin Kanadaa, Nova Scotiassa ja Prinssi Edvardin saarella. Paljon on silti edelleen näkemättä Kanadasta, ja siellä on minusta aina mukava lomailla. Toivottavasti sinäkin pääset vielä sekä Kanadaan että Islantiin!

   Toivotaan, että kummipoika ja hänen äitinsä onnistuvat tulemaan Kanadaan meitä tapaamaan. Ihan helppoa saati nopeaa ei ole hakea Belizestä viisumia Kanadaan, mutta toivon, että se onnistuu sopivassa aikataulussa.

   Hyvää viikonjatkoa sinnepäin!

   Delete
 3. Kuulostaa ihanilta suunnitelmilta. Nähdä maailmaa, näyttää sitä lapsille, päästä vähän hengähtämään ja vieläpä nähdä sukua ja ystäviä. Islanti oli haaveitani jo lapsena. Istanbul nyt on aina hyvä vaihtis 👍❤ Voimia arkeen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Islanti vaikuttaa mielenkiintoiselta paikalta ja olisi jo aikakin päästä siellä käymään edes lyhyesti! Kamalasti olisi kyllä mielenkiintoisia matkakohteita maailmassa. Täältä Khartoumista lähtevät kynnellekykenevät paljon lomille Seychelleille ja Zanzibariin, ja tietysti safareille eri puolille Afrikkaa. Nekin vaihtoehdot kiinnostaisivat. Mutta kaikkialle ei ehdi, ainakaan yhden vuoden aikana!

   Olen sairastelujen päälle tosi väsynyt mutta arjesta on vaikea kaivertaa kovin pitkiä pätkiä lepäilyyn. Toivotaan, että kevätloma on se virkistyspiikki mitä tunnen tällä hetkellä kaipaavani. Parempaa vointia sinnekinpäin!

   Delete
 4. Hyvää matkustusiloa ! Muistan kun lapset olivat pieniä ja ei ollut mahdollisuutta matkustaa kuinka katselin lentokoneita jotka laskeutuivat
  Arlandaan talomme ylitse, ja halusin tosiaan ulos ja ulkomaille. Pääsin
  kesäisin Suomeen mummolaan sentään, mutta kolmen lapsen kanssa ilman ukkoa, ei se paljon lomalta tuntunut.
  Nyt kun on pakko lentää sinne tänne niin on jo näin vanhana hankalaa matkustaa. Joten matkustakaa nuorena jos on mahdollisuus.
  Minun seuraava matka on tyttären luo Birminghamiin, pojan luo Kiirunaan,
  Maltalle häihin ja Marrakeshiin suomalaisten seniorien tapaamiseen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kannustavasta kommentista Pirjo! Ja terveisiä Sofiasta, Bulgariasta!

   Hyvältä kuulostavat sinun tulevat matkasi. Missään noista en ole itse koskaan käynyt, paitsi vissiin ihan lyhyesti kerran Birminghamissa.

   Delete
 5. Meilläkin lomien suunnittelun työnjako menee just noin! Olen ihan tyytyväinen kyllä että mies innokkaasti suunnittelee ja järkkäilee. Mulla ei niin väliä minkälainen majapaikka on ja olen tyytyväinen kunhan on lapsille ok, eikä ole tarvinnut pettyä. Kylläpä olette kattavasti maailmalla matkustaneet ja hyvän kuuloiset suunnitelmat tuleville lomille! Me lennetään usein Turkish Airlinesilla Istanbulin kautta, mm Suomeen on kätevimmät yhteydet. Pääsiäislomalla menen lasten kanssa Suomeen ilman miestä joka ei töiltään pääse. Kesällä kaikki mennään mm Italiaan Calabriaan häihin. Muita suunnitelmia ei olla lyöty lukkoon. Virkistävää lomaa teille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä mietitään yhdessä mennäänkö hotelliin vai AirBnb:hin mutta siitä eteenpäin mies tekee tavallisesti tutkimustyön ja varaukset. Tosin tällä kertaa minä kyllä löysin Wienin hotellimme. Omistajalla on kuulemma keliakia joten osaavat hyvin tehdä gluteenittoman aamiaisen ja toivottavasti muutenkin neuvoa missä on hyvä syödä!

   Me olemme viime aikoina suosineet Qatar Airwaysia ja Dohaa vaihtokenttänä. Matkaan tulee monesti vähän mutkaa mutta Dohassa on minusta sujuvampi vaihtaa konetta kuin Istanbulissa. Suomeen olisi suorempi matka Istanbulin kautta mutta nyt kun Qatarkin lentää Dohasta Helsinkiin pääsemme Suomeen samalla määrällä vaihtoja. Tällä kevätlomareissulla pääsimme koittamaan myös Austrian Airlinesia, ihan hyvältä vaikutti sekin ainakin tunnin matkalla Wienistä Sofiaan :)

   Minä matkustin ennen lasten kanssa yksin enemmän mutta nyt kolmen kanssa on ihan kiva, että matkassa on mukana toinenkin aikuinen.

   Delete

Kiitos kommentistasi!