Friday, 14 April 2017

Huh huhtikuuta

Sää on mahtava tasoittaja. Kukaan ei täällä pääse huhtikuun pakottavaa kuumuutta täysin pakoon. Ilmastointi toki auttaa, mutta ulos asti se ei sentään ulotu parhaimmassakaan taloudessa. Yhtä lailla nahkeita ja hikisiä ollaan siis ulkona liikkuessamme täällä nyt kaikki tyynni kun iltapäivisin heilutaan 45 celsiusasteessa ja ylikin, ja yölläkin on kylmimmilläänkin lähes 30 astetta lämmintä. 

Ainakaan meillä ei ilmastointikaan meinaa näillä säillä oikein jaksaa ja kova helle tuntuu siksi sisälläkin asti. Useampi ilmastointilaite kaipaisi huoltoa tai vähintäänkin sellaista kokonaisvaltaista puhdistusta johon omat rahkeemme ja välineemme eivät riitä. Mutta vaikka ilmastointilaitteet olisivatkin täydessä terässä eivät ne silti helposti pärjää näille lämpötiloille. Lastenhuoneessa ilmastointi oli yön säädettynä 28 asteeseen mutta varsinainen lämpötila siellä oli lämpömittarin mukaan kello puoli kahdeksalta aamulla kuitenkin 33 astetta. 

Puutarha jaksaa nurmikkoa lukuunottamatta kukoistaa helteestä huolimatta ja kukat tuoksuvat huumaavan hyviltä. Kylpyhuoneissa ei meillä ole ilmastointia lainkaan ja ne ovatkin kuin saunoja. Kylpyhuoneiden pienistä tuuletusikkunoista ei juuri ole apua kun ikkunan ulkopuolella kuuma ilma seisoo paikallaan. Kylpyhuoneessa nousee silmänräpäyksessä hiki pintaan eikä suihkun jälkeen tunnu hetkeäkään raikkaalta, semminkään kun hanasta tulee tähän aikaan vuodesta ainoastaan kuumaa tai vieläkin kuumempaa vettä.

Noin viikon kunnollisten yöunien jälkeen en ole enää uupunut, ihan tavallisen väsynyt vain. Täytyy kuitenkin yrittää olla valppaana, etten huomaamatta uuvu uudemman kerran. Väsyneimmilläni osasin pysähtyä ja keskittyä yhteen asiaan kerrallaan ja tarkkailin kaikin puolin itseäni ja ympäristöäni tarkkasilmäisemmin. Nyt kun en tunne oloani enää samalla tapaa hauraaksi ja huteraksi tulee kiireessä helposti tehtyä liikaa. Vasta tunteja myöhemmin huomaan, etten ole muistanut tankata vettä tai ylipäänsä moneen hetkeen lainkaan keskittyä siihen miltä minusta itsestäni tuntuu. Hermot ovat olleet muutaman päivän taas vähän kireämmällä. Yritän ajatuksella ottaa itselleni aikaa, ei ihan helppoa kun maanantaista asti olen ollut taas yksinhuoltajana. 

Tämä piikkilangan ja ihmeköynnöksen yhdistelmä porttimme päällä kiehtoo minua. Olen sitä kuvannut nyt useamman vuoden ajan eri kulmista odotellessani portilla lapsia koulubussilta.


Lapsilla on koulusta pääsiäissunnuntai vapaata, eli meillä vietetään nyt kolmipäiväistä viikonloppua. Miehen on määrä palata työmatkaltaan Brysselistä varhain huomenaamulla. Tänään nousi kaupungin ylle kuitenkin taas hiekkamyrsky. Toistaiseksi näkyvyys ei vielä ole ihan nollissa, mutta vähän huolettaa miten myrsky tästä vielä kehittyy. Yksi lento näyttäisi tällä hetkellä olevan kaikessa järjestyksessä matkalla Dohasta tännepäin eikä miehen öistä lentoakaan ole ainakaan toistaiseksi vielä peruttu. Mutta nähtäväksi jää olemmeko koko porukka huomenaamulla taas koossa saman katon alla vai joutuuko mies odottelemaan Dohassa täkäläisen sään selkeämistä.

4 comments:

 1. On teillä kuumaa, joten veden juominen on tosi tärkeää. Kaikkeen ihminen tottuu ajan kanssa ja osaa luovia eteenpäin. Kaikkea hyvää sinne ja hyvä että teilläkin pidempi viikonloppu näin pääsiäisen iloksi. Pidän peukkuja että hiekat lentää muualle ja pääsee mieskin kotiin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hiekkamyrsky toi tullessaan helpottavia vilpoisempia tuulia - mutta toisaalta aiheutti miehen lennon peruuntumisen. Hän on edelleen Dohassa, myöhemmin tänään käy yrittämässä uudelleen onneaan. Juuri nyt on ulkona vähän hiekkasumuista mutta melko kirkasta sentään. Toivotaan, ettei näkyvyys tuosta pahasti huonontuisi iltaa kohti.

   Hyvää pääsiäisviikonloppua sinnekinpäin!

   Delete
 2. Toivottavasti perheenne on jo koossa ja kaikki hyvin.
  Amsterdamissakin on kovin tuulista, mutta onneksi ei sentään hiekkaa.
  Leppoisaa pääsiäisviikonloppua Sudaniin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaikki hyvin täällä, mutta edelleen vietämme viikonloppua erillämme, mies Dohassa ja me muut kotona Khartumissa. Ihan leppoisasti on onneksi tämä päivä sujunut vaikka aika pitkälle viime yöhön seurailin pääseekö mies matkaan Dohasta tännepäin vai ei, ja nyt ihmetellään missä vaiheessa paluu tulee onnistumaan kun hiekkamyrskyinen sää tuntuu jatkuvan päivästä toiseen.

   Oikein hyvää pääsiäisviikonloppua tuuliseen Amsterdamiin täältä hiekan keskeltä!

   Delete

Kiitos kommentistasi!