Friday, 26 May 2017

Lähtötunnelmissa

Aamuhämärässä tuntuu usein siltä kuin hereillä olisin vain minä, koirat, linnut, ja muezzinit jotka lähettävät ilmoille komeat rukouskutsut naapuruston minareeteista. Varhain aamulla ei vielä ole liian kuuma, mutta jo muutamaa tuntia myöhemmin pakahduttava kuumuus käy päälle heti kotiovella. Kuljen aamupäivisin loputtomasti kauppareissuilla, kolmevuotias haluaa kävellä eikä istua ostosrattaissa, en juuri koskaan löydä kauppojen hyllyistä kaikkea mitä olen hakemassa. Toisaalta autonkuljettaja odottaa poikkeuksetta kaupan ovella valmiina heti auttamaan minua ostoskassien kanssa, olen siitä joka kerta yhtä kiitollinen. Ja monesti pitkän ja väsyttävän päivän jälkeen kun illalla ulkoilutan koiria pihalla lipputangon nokassa katolla istuu haukka mietteissään. Kerran varhain aamulla näin kotikadulla kurjen, silloin tällöin pihapuussa tasapainottelee ihastuttava pitkäpyrstöinen pikkulintu, ja pensaiden kukkia tutkii toisinaan hetken kiireinen kolibri. 

Arvaan, että osaa näistä täkäläisen elämän elementeistä tulee jonain päivänä vielä ikävä. Ei sentään kesän aikana - kesäkuukaudet kuluvat nopeasti ja syksyllä olemme taas täällä - mutta sitten joskus tulevaisuudessa kun Sudan on vain muisto, yksi etappi matkallamme maailman ympäri.  

Vaikken sinänsä ikävöikään kesäloman aikana Sudaniin, minusta on silti aina vähän haikeaa ja vaikeaa lähteä pitkälle kesälomalle. Ulkomaalaisten keskuudessa täällä on hyvin tavallista, että lapset ja liikenevä vanhempi lomailevat kesän jossakin muualla, viileämmissä ja helpommissa olosuhteissa. Minä vain en meinaa millään tottua viettämään näin suurta osaa vuodesta poissa. Tuntuu aina yhtä kummalliselta tehdä lähtöä useammaksi kuukaudeksi. Koirat jäävät hyviin käsiin, mutta minun ehtii silti kahden kuukauden aikana tulla niitä kova ikävä. Joka kerta kun lähden lomalle mielen taustalla kolkuttaa huoli siitä, että jotain tapahtuu koirakavereille sillä aikaa kun olen poissa. Vaikealta tuntuu lähtöä tehdessä myös se, etten koskaan osaa oikein varmasti sanoa mitä kaikkea täältä kahden kuukauden ajaksi todella tarvitsen mukaani.

Loman lähestyessä mietityttää sekin mitä tuleva syksy tuo tullessaan. Tuntuu siltä, että täytyy tässä kesän kynnyksellä valmiiksi vähän valmistautua tulevaan, koska vanhasta muistista tiedän, että kesän aikana täkäläiseen todellisuuteen on etäältä vaikeampi asennoitua etukäteen. Tänä syksynä omassa elämässäni tapahtuu suuri muutos kuin nuorimmainen aloittaa koulun. Elämä muuttuu siltäkin osin, että jotkut tärkeät tutut ihmiset eivät enää syksyllä ole täällä. Vähän jännittää muuttaako joku muukin vielä kesän aikana suunnitelmia vai ovatko täällä uuden kouluvuoden alussa koolla kaikki ne ystävät ja tutut jotka oletan syksyllä kohtaavani. Eräänä syksynä oli suuri isku kun läheinen ystävä ei tullutkaan kesälomalta enää takaisin Sudaniin. Haluan yrittää valmistaa mieltäni sellaiseenkin mahdollisuuteen. 

Toisaalta haluan lomalla ihan ennen kaikkea yrittää antaa itselleni tilaisuuden olla hetken verran huoleton. Siitä asti kun olemme asuneet Sudanissa mieltäni ovat painaneet monet sellaiset asiat joihin minulla ei aikaisemmin ollut todellista kosketusta. Saapa nähdä osaanko jättää täkäläiset huolet tänne kesän ajaksi vai tulevatko ne mukana lomalle.

20 comments:

 1. Onnellista lomaa teille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Venla! Ihan vielä ei olla lähdössä mutta lähtötunnelmissa jo kuitenkin. Hyvää kesää sinulle!

   Delete
 2. Toivottavasti mieli malttaa hetken lomailla huolista ja suunnittelusta.
  Tiedän tuon(kin) haikeuden, vaikka olen siitä saanut maistaa vasta palasen.
  Ihanaa, elämyksellistä ja rentouttavaa lomaa koko porukalle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Tässä vielä valmistellaan lähtöä, mulla menee näihin siirtymiin aina oma aikansa... Toivotaan rentouttavaa ja hyvää kesää itse kullekin!

   Delete
 3. Mukavaa lomaa! Mekin lähdemme parin viikon päästä Suomeen kahdeksi kuukaudeksi ja meidän sudanilaiset naapurit taas lähtevät samaan aikaan kesälomalle Khartoumiin :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onpa hauskaa, että teillä on sudanilaisia naapureita! He ovat tulossa kotiin lomailemaan varsin kuumaan ajankohtaan.

   Hyvää matkaa ja mukavaa lomaa teillekin!

   Delete
 4. Mukavaa ja rentouttavaa lomaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kaima! Hyvää kesää sinulle!

   Delete
 5. Tuo "alan arvata mitä tulen täältä kaipaamaan" -tunne on ainutlaatuinen vain ulkomaan elämälle. Upeeta että pääset sellaisen siellä haastavammissakin olosuhteissa kokemaan. Ihanaa kun kesä on taas edessä, toivottavasti nähdään!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vähän itsekin hämmästyin kun oivalsin, että tännekin varmaankin vielä oikeasti ennen pitkää ikävöin. Tai ainakin taatusti vielä joskus kaipauksella mietin tämän elämän joitakin yksityiskohtia.

   Juuri tänään ajattelin, että täytyy laittaa sulle viestiä, että nähdään! Kunhan pääsen Suomeen asti niin ilmoittelen itsestäni.

   Delete
 6. Minäkin olen jo aika lailla lähtökuopissa, vaikka ennen koulun lukuvuoden päättymistä olisi vielä aika paljon tehtävää täälläkin, ja tietenkin pitäisi myös löytää hiukan tuliaisia (capulanakankaita jälleen, luulen, tai jotain niistä tehtyä). Kummallista, miten ennen lähtöä mieli alkaa todellakin kääntyä sinne päin. Minulle vain loma on hiukan liian lyhyt, toisin kuin sinulla. Koulun loma ei ole täällä edes kahta kuukautta, ja siitäkin vietämme osan Saksassa. Mies palaa tietysti töihin jo heinäkuussa ja minun ja poikien on palattava elokuun alussa. Olisin mielelläni Suomessa pidempään läheisten kanssa. Saksassakin koulun kesäloma oli melko lyhyt, mutta se ei niin haitannut, koska Saksasta käsin pystyi käymään tervehdyskäynneillä pitkin vuotta. Täältä ei oikein pysty, ja muinaiset "virkistyslomat" on käsittääkseni poistettu jo lama-aikana säästösyistä. Onhan se ihan ymmärrettävää, mutta viime aikoina on alkanut tuntua, että virkistysloma olisi sittenkin välillä ihan tarpeen, vaikka olemmekin jollain tasolla kotiutuneet. Taidan siis olla "virkistyksen" tarpeessa! Jokavuotisen kissanhoidon saimme tänä vuonna järjestettyä mukavasti niin, että meille tulee harjoittelupestiläinen asumaan ja hoitaa samalla lemmikin. Eläinten hoidossa on tosiaan aina oma järjestelynsä! Teillä on vielä useampi, tosin niillä on sitten seuraa toisistaan.
  Minä kaipaan lomalta mahdollisuutta puhua suomen kieltä. Loman tarvetta tai ei, olen viime aikoina ollut hiukan väsynyt siihenkin, että koko ajan pitää puhua niin monia kieliä. Haluaisin välillä olla vain ja puhua suomea, ja olla hakematta sanoja! Välillä en muista ihan yksinkertaisiakaan sanoja. Viikonloppuna en esimerkiksi millään muistanut, mitä rullaportaat ovat englanniksi (kun juttelin australialaisen ystävättäreni kanssa). Escalators, hän auttoi. Ruotsalaiselle ystävälle puhuin portugaliksi, kun yritin puhua ruotsia. On korkea aika saada maiseman vaihdos, vaikka kaikki onkin sinänsä ihan hyvin!
  Onneksi tiedän kokemuksesta, että nämä viimeiset viikot ennen kesälomaa menevät todella nopeasti, ja yleensä aika loppuu kesken!
  Varmasti minäkin tulen myöhemmin muistelemaan kaipauksella monia yksityiskohtia. Tiedän, että kun joskus elämässäni Suomessa raahaan räntäsateessa kauppakasseja, kaipaan aina hätiin kiirehtivää kuskia ihan kuten sinäkin. Mutta tulen varmasti kaipaamaan myös pienempiä yksityiskohtia ja sellaisiakin, joita ei nyt niin osaa nimetä.
  Kiva teksti sinulla jälleen kerran! Yksi niitä asioita, joihin olen tottunut, on juuri Edustusrouvan ihana blogi, joka tarjoaa niin paljon vertaistukea.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Lotta ihanasta kommentista. Vertaistuki on arvokasta puolin ja toisin!

   Olen tässä lähtöpuuhissani miettinyt, että osin kai nämä lomalle lähdöt ovat niin tunteita täynnä siksi, että lopullinen muutto ei kuitenkaan koskaan ole niin kovin kaukana mielestä. Lomalle lähdetään omasta kodista ja on tilaisuus ihan eri tavalla tarkkailla näitä omia olosuhteita tällaisenaan. Muuton edellä talo ensin tyhjentyy tavaroista ja viimeiset päivät ennen lähtöä elellään ilman huonekaluja tai mahdollisesti hotellissa tai ystävien kotona - se on kaikkinensa minusta aika kamalaa aikaa eikä siinä ole useinkaan mahdollisuutta keskittyä muuhun kuin ihan käytännön yksityiskohtiin.

   Uudessa maassa on suuri stressinaihe aina se kuka ottaa koirat hoitaakseen. Meillä koirissa ei ole niinkään ongelma määrä kuin laatu... Meidän koirat ovat aika vaativia seuralaisia kaikkine erikoisominaisuuksineen. Olen hyvin kiitollinen siitä, että meillä on niille täällä nykyään niin mainio hoitaja joka ymmärtää niiden kummallisuuksien päälle ja suhtautuu niihin niin lämpimästi.

   Minä en niin kaipaa suomen kieltä, mutta olen iloinen, että lapset pääsevät sitä taas harjoittelemaan oikein ajatuksella. Tänä vuonna olen ihan liikaa unohtunut puhumaan lapsille englantia - aina kun huomaan vaihdan kyllä suomeen, ja uskon, että suomessa se luonnistuu huomattavasti paremmin kun ympärillä puhutaan myös suomea. Ennen kaikkea odotan, että pääsen Suomessa olemaan perheen ja ystävien kanssa, ja tuntemaan itseni vapaammaksi. Täällä elämäni tuntuu niin monella tapaa rajoitetulta.

   Hyviä viimeisiä arkiviikkoja ja oikein hyvää kesälomaa!

   Delete
 7. Mukavaa lomaa teille, nauttikaa Suomen kesasta, toivottavasti siella hieman edes lammöt lisaantyy vaikka tuskin mitaan helteita kaipaattekaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Vähän saisivat kyllä ilmat meidänkin puolesta täällälämmetä vaikka mitään helteitä emme kaipailekaan. Eilen kuljin ulkona toppatakissa ja samaan vaatetukseen oli päätynyt moni muukin. En muista, että koskaan ennen olisin Etelä-Suomessa tarvinnut kesäkuussa talvitakkia! Mutta muuten on loma alkanut oikein leppoisissa merkeissä.

   Delete
  2. Toppatakissa on täytynyt täällä Jyväskylässäkin ulkoilla:( pari vuotta sitten myös juhannuksena olimme kokkoa katsomassa toppatakissa. Fb:ssä Piha ja Puutarha-ryhmässä ihmiset ovat laittaneet kuvia lumisista puutarhoista. Ei merkkiäkään keväästä esim Kuusamossa :( Mukava kuulla, että olette Suomessa nyt.toivottavasti matka sujui hyvin.

   Delete
  3. Nyt saatiin jättää talvitakit kaappiin mutta sadetakille näyttää olevan tarvetta! On aika vilakkaa kyllä edelleen ja esimerkiksi puutarhamansikat pihassa näyttävät olevan aika lailla jäljessä edellisiin kesiin verraten.

   Matka Suomeen sujui hyvin, mutta oli kyllä aika väsyttävä: meillä oli 8 tunnin pysähdys Dohassa. Takaisinmenomatkasta saattaa tulla vieläkin mutkikkaampi jos Saudi-Arabia edelleen estää Qatarin koneita lentämästä ilmatilassaan siinä vaiheessa kun ollaan palailemassa Sudaniin. Kolmen tunnin lentomatkasta Dohasta Khartumiin tulee sitä myötä ainakin kaksi kertaa pidempi... Mutta katsotaan miten tilanne edistyy. Toistaiseksi nautiskellaan lomasta ja näistä vähän vilpoisemmista ja sateisemmista säistäkin ihan täysin sydämin.

   Delete
 8. Hyvaa lomanodostusta ja nautinnollista lomaa! Jos olette kohta menossa Suomeen, siella ei ainakaan tule kuuma just nyt :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kolmisenkymmentä astetta laski meillä lämpötila kun siirryimme Sudanista Suomeen. Mutta eiköhän sää täällä ennen pitkää tästä vielä lämpene.

   Kiitoksia lomatoivotuksista! Mukavasti on loma alkanut ja paljon olemme jo ehtineet muutamassa päivässä asioitakin hoitaa.

   Delete
 9. Olen pitkään ja suurella mielenkiinnolla seurannut blogiasi, joten ehkä nyt voin jättää kommentinkin. :) Avartavaa, todella kiinnostavaa ja aitoa tekstiä. Tulee vahvasti mieleen omat ulkomaan vuodet, vaikka ihan Euroopan rajojen sisäpuolella pysyttiinkin. Kiitos, kun jaat tarinaasi. :) Viettäkää virkistävä loma Suomessa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos ihanasta kommentista!

   Blogi on jäänyt tässä loman myötä vähän hunningolle, olen lepäillyt ja kirjoitellut vaihteeksi ihan muita juttuja, mutta nyt tänne alkaa olla jo ikävä! Suomen näkökulmasta tuntuu vain jotenkin vaikealta kirjoittaa, olen täällä nykyään jotenkin sillä tavalla päästäni pyörällä etten oikein tiedä miten saada jutun päästä kiinni.

   Hyvää kesän jatkoa sinulle!

   Delete

Kiitos kommentistasi!