Friday, 11 August 2017

Kehnoja yhteyksiä ja kiellettyjä sivustoja

Loman aikana ehdin taas tottua moneen juttuun. Mustikoihin ja vadelmiin, avokadoihin, puhtaaseen ulkoilmaan, toimivaan internetiin - ihan vain muutamia mainitakseni. Toisaalta Khartumin todellisuudesta on kolmessa vuodessa tullut siinä määrin tuttu, että täkäläisiin kuvioihin on ollut tällä kertaa melkoisen helppo palata. Monet täkäläiset reaaliteetit ovat kyllä ehtineet jo taas tässä viimeisen viikon mittaan vähän ärsyttää, mutta eivät kuitenkaan yllättää. Ennalta-arvattavuus tekee hankalammastakin arjesta elettävää.

Osasin esimerkiksi jo vanhastaan odottaa, että internet toimisi miten sattuu, eikä se siksi tullut mitenkään yllätyksenä. Asioiden hoitamista ei täällä voi jättää internetin varaan tai ainakaan viime tippaan, sillä yhteys pätkii jatkuvasti. Netflixiä ei voi katsoa kuin sen parikymmentä minuuttia päivässä koska data-aikaa on vain rajallinen määrä per päivä. 

Puoli vuorokautta toimi internet näin kehnosti tässä muutama päivä sitten: sivut latautuivat vain puolitiehen jos ollenkaan ja sähköposteja en saanut tarkistettua lainkaan.
Huonon yhteyden lisäksi täällä Sudanissa netin käyttöä rajoittavat myös yhtäältä valtio ja toisaalta Yhdysvaltain sanktiot. Aika ajoin osun sellaiselle sivustolle, jonka käyttö on valtion taholta estetty. Onneksi tätä tapahtuu minulle melko harvoin. En selvästikään hakeudu kovin mielenkiintoisille sivustoille. 

Kielletyt sivustot tunnistaa tällaisesta ruudusta.Yhdysvaltain sanktiot puolestaan estävät muun muassa Amazonin ja Airbnb:n käytön Sudanissa. Amazonin sivustoa voin kyllä vapaasti katsella mutta tilauksia ei täältä onnistu tekemään, ei vaikka laittaisin vastaanottajan osoitteeksi Sudanin sijaan esimerkiksi Suomen. Airbnb-sivustolle ei taida päästä täältä lainkaan. Yhdysvallat harkitsee parhaillaan Sudanin sanktioiden poistamista. Lopullisen päätöksen tekemiseen otettiin heinäkuussa kolme kuukautta lisäaikaa. Periaatteessa sanktioita kevennettiin tämän vuoden tammikuussa, mutta käytännössä ne näkyvät edelleenkin esimerkiksi Airbnb:n sivuilla. 

Airbnb pahoittelee, ettei sivustoa voi käyttää Sudanista. Olemme muuten aikamoisessa seurassa.


Tällainenkin testi jäi joku kuukausi sitten tekemättä, koska Sudanista käsin sitä ei voinut tehdä.

12 comments:

 1. Oh noes! Tuohon ei taida Freedomet auttaa? Mä olen niin nettiaddikti (enkä nyt ylpeä siitä) ja riippuvainen töiden ja opintojen takia toimivasta yhteydestä, että tuskailen täällä jo välillä vain hidasta yhteyttä. Iltaisin, kun talon asukkaista useampi on koneella, alkaa homma tökkiä pahemman kerran, onneksi aamupäivisin kun tarvitsen toimivaa yhteyttä niin täällä ei taida olla niin paljoa kuormitusta. Suomessa on melkoista hemmottelua nopeat, edulliset ja luotettavat yhteydet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä katkoo myös wifi iltaisin ja viikonloppuisin kun käyttäjiä on enemmän. Puhelimen nettiyhteys toimii vähän paremmin mutta ei sekään ihan aina. Olen kyllä toisaalta oikeastaan ihan tyytyväinen siihen, että me ollaan tässä kuluneiden vuosien aikana jo useammassa maassa totuttu ennemminkin huonosti kuin hyvin toimivaan internettiin - osataan siksi olla tarvittaessa helposti ilman nettiä useampi päiväkin. Näillä yhteyksillä ei addiktoitumisesta ole vaaraa! Kamalaa kyllä olisi jos täytyisi yrittää töitä hoitaa näillä yhteyksillä...

   Delete
 2. Hei Kata,'
  ja tervetuloa takaisin Sudaniin. Oli hyvä lukea sinun päivitystä. Itse olen myös huomannut ettei Airbnb:tä voi käyttää siellä. Muuten olisin voinut
  vuokrata meidän asuntoa sitä kautta. Harmi. Ehkä nämä sanktiot loppuvat jonakin kauniina päivänä. Hyvää jatkoa sinne, koita pärjätä siellä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi toivotaan, että sanktiot pian purettaisiin. En kyllä yhtään tiedä miten todennäköiseltä se nyt taas näyttää.

   Vähän aina ärsyttää kun osuu sellaiselle sivustolle mikä ei syystä tai toisesta avaudu, mutta se on nykyään jo niin tuttua, että kovin en jaksa enää hermostua.

   Kiitos terkuista! Kerro kun olet taas tulossa tännepäin käymään.

   Delete
 3. Olipas hyvä muistutus taas siitä kuinka tavallinen arki on täällä Suomessa luksusta. Ei kai sitä oikein todella osaa arvostaa mitään ennen kuin menettää asian. Tsemppiä lomalta-asettumiseen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nämä Sudanin vuodet ovat antaneet erinomaisen tilaisuuden oppia aktiivisesti arvostamaan ihan perusjuttuja kuten sähköä, juoksevaa vettä ja toimivaa internettiä. Viimeisimpänä oppina on ollut ymmärtää kuinka huiman upeaa on kun viemärivedet eivät tulvi kadulle... Muistan tästä eteenpäin olla siitä aina kiitollinen - täällä tilanne on juuri nyt päällä, toivon mukaan kyllä pian hallinnassa. Kirjoittelen aiheesta varmaan vielä enemmänkin kun ehdin.

   Tänään alkoi varsinainen arki, kaikin puolin mallikkaasti. Nyt päätä särkee helpotuksesta!

   Delete
 4. Turkissakin osa sivuista on blokattu valtion toimesta mutta muuten ei ole ongelmia. Luulisin etta tuossa on myös puolensa vaikka varmasti monesti arsyttaa, jaa aikaa kaikelle muulle kun tyhjia hetkia ei voi tayttaa netin parissa. Olen itse viimeisen vuoden aikana pyrkinyt siihen etten kirjaudu tuosta vaan nettiin kun on aikaa silla se on kylla ikava kylla ihan liian helppoa. Olen nykyisin useammin tavoittamattomissa enka hermoile jos kavereiden paivitykset ja skype yhteydenotot menevat monta paivaa ohi korvien. Toivotaan etta sanktiot puretaan, mita itse ajattelet muuten niiden puremisesta?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minäkään en pidä yhtään pahana jos en ole heti vastaamassa viesteihin. Kyllä ehtii myöhemminkin. Hämmästelin lomalla niin Suomessa kuin Kanadassakin sitä kuinka monet istuvat yhdessä ravintolassa omia puhelimiaan tuijottaen...

   Toivon todella, että sanktiot purettaisiin! Ne eivät minun näkemykseni mukaan ole tehneet juuri muuta kuin hankaloittaneet tavallisten ihmisten elämää täällä. Ne joihin sanktioiden kuuluisi vaikuttaa osaavat ja voivat ongelmitta kiertää sanktiot ja niiden haittavaikutukset.

   Delete
 5. Mielenkiintoista, vaikka ei varmaan mitenkään mukavaa. Olen itse sen verran kärsimätön netin käyttäjä, että minulla olisi varmasti vaikeuksia, jos yhteys pätkisi tai jos en pääsisi niille sivuille, joille haluan. Toisaalta muistelen Intiasta, että eihän sielläkään aina kaikki toiminut halutulla tavalla, ja tilanteeseen oli vain sopeudettava - ellei halunnut olla jatkuvasti pahalla päällä. :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minua ottaa aika ajoin internet täällä päästä, mutta ei lopulta kyllä kovinkaan usein. Jos netti ei toimi mutta haluan kuitenkin istua koneella voin aina luonnostella blogijuttuja varastoon odottamaan (kirjoitan joka tapauksessa kaikki jutut ensin tekstinkäsittelyohjelman tiedostoon enkä koskaan suoraan nettiin) tai vaikka järjestellä valokuvia. Tai sitten voin suosiolla ruveta muihin hommiin, lukea vaikka kirjaa. On toki kiva jos internet toimii silloin kun haluan, mutta toisaalta olen tosiaan oikeastaan kiitollinen siitä, että pärjään ihan hyvin ilmankin. Se tuntuu nykymaailmassa olevan aika harvinainen taitolaji! :)

   Delete
 6. Täällä netti toimii puhelimessa ja koneella melko jees, mutta pätkii toki ajoittain :) Tällä hetkellä mua kyllä meinaa rasittaa meidän rajoitukset wikipediaan ja booking.comiin. Ei sikäli, että wikipedia nyt se paras tiedonlähde olisi,mutta näppärä sieltä olisi joskus jotain äkkiä tarkistaa. Tällä erää facebook , twitter ja youtube taas toimii moitteettomasti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aika jännä, että teillä Wikipediaa ja Booking.comia rajoitetaan! Meillä ainakin ensimmäinen toimii käsittääkseni ihan hyvin, jälkimmäistä en ole kyllä täältäkäsin tainnut koittaakaan käyttää, kun teemme tavallisesti hotelli yms -varaukset muuta kautta.

   Täälläkään ei ainakaan toistaiseksi ole rajoitettu Facebookia, Twitteriä tai Youtubeä, tosin Youtuben ihan kaikki videot ei näy meillä - joskus harvoin osuu kohdalle sellainenkin pätkä jota en täällä saa pyörimään. Youtuben rajoitukset ei kuitenkaan johdu paikallisista viranomaisista vaan ennemminkin sanktioista. Whatsapp toimii myös onneksi täällä moitteettomasti, sitä käytetään täällä laajasti kommunikaatioon ja sen karttapalvelu on tosi kätevä täällä missä osoitteita ei ole juurikaan käytössä.

   Delete

Kiitos kommentistasi!