Wednesday, 20 September 2017

Elämä voittaa

Olen vieläkin vähän tolaltani miehen sairastumisen vuoksi vaikka nyt on jo kahden täkäläisen lääkärin ja moninaisten laboratoriokokeiden toimesta todettu, että hän on toipumassa hyvää vauhtia. 

Olen moneen kertaan käynyt läpi sairauspäivien tapahtumia ja tunnelmia useamman ystävän, tuttavan ja vähän tuntemattomampienkin kanssa. Mieheni kanssa olemme vihdoin rohjenneet vertailla kokemuksia ja tuntemuksia niitten päivien osalta kun hän oli kovasti sairaana sairaalassa ja minä lasten kanssa Venetsiassa. 

Oikein synkällä hetkellä kanaalien kaupungissa minä ihmettelin minne ihmeessä menen jos mies ei selviäkään. Me olemme Sudanissa mieheni työn vuoksi, enkä olisi yhtään itsenäisempi täällä vaikka kävisin itsekin töissä: meidän kotimme on miehen toimiston nimissä, ja lasten koulukuviot niin ikään miehen työn varassa. Jos miehelle tapahtuisi jotakin meidän elämässämme muuttuisi kertaheitolla ihan kaikki. Se on aika pysäyttävä ajatus.

Suurimmat huolet ja murheet on nyt kuitenkin kai tältä erää pian puhuttu ja käsitelty pois mielestä ja elämä alkaa voittaa. En ole enää koko ajan huolissani miehestä ja hänen voinnistaan. Uskallan vähän kerrallaan taas luottaa tulevaisuuteen. Tällä viikolla minusta on pitkästä aikaa alkanut tuntua omalta itseltäni. Eilen jaksoin ensimmäistä kertaa miehen sairastumisen jälkeen keskittyä itseeni siinä määrin, että laitoin vähän meikkiä. 

Pitkä viikonloppu antaa lisää aikaa rauhoittua. Islamilainen uusi vuosi julistettiin eilen iltapäivällä torstaiksi ja sen myötä niin miehellä kuin lapsillakin on huominen päivä vapaata, ja sen päälle tavalliset viikonloppupäivät perjantai ja lauantai. Kolmepäiväinen viikonloppu tulee tarpeeseen. Ehdimme vapaapäivien aikana nähdä pitkästä aikaa ystäviä mutta viettää riittävästi aikaa myös kotona omalla porukalla. Odotan viikonloppua innolla, ja tulevaa täyttä viikkoakin vaihteeksi ihan hyvillä mielin. 

21 comments:

 1. Todella vaikeita asioita olet joutunut pohtimaan. Ja onpa hyvä, että sinulle on löytynyt sopiva keino purkaa ajatuksia. Mukavaa kuulla, että miehesi toipuu hyvin.Hyviä vapaapäiviä teille, tulevat kyllä varmasti todella tarpeeseen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On tuntunut tärkeältä voida puhua tapahtuneesta yhä uudestaan. Ystävät ja tuttavat ovat onneksi jaksaneet kärsivällisesti kuunnella ja kysellä ja omilla reaktioillaan tukea minun tunnelmiani. Nyt tuntuu, että olen saanut puhuttua asian mielestäni siinä määrin, että voin jutella jo muustakin.

   Oikein hyvillä mielin aloitimme täällä viikonlopun vieton. Vapaapäiviksi on sopivasti muttei liikaa suunnitelmia. Hyvää loppuviikkoa myös sinnepäin!

   Delete
 2. En yhtään ihmettele, että tuntui pelottavalta. Tottahan tuo on, minäkin olen välillä miettinyt juuri noita kysymyksiä. Jos puolisolle sattuisi jotain, tulisi ensinnäkin lähtö täältä aika äkkiä ja senkin jälkeen riittäisi ihmeteltävää toimeentulon kanssa. Kaikki on tosiaan yhden kortin varassa! Mutta sitä ei auta liikaa miettiä, tai tulee hulluksi. Hienoa, että voitte jo kaikki paremmin ja selvisitte säikähdyksellä! Paljon lämpimiä ajatuksia täältä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Lotta ajatuksista!

   Itse en huolehdi niinkään toimeentulosta vaan juuri siitä mahdollisesta äkkilähdöstä... Jos elämästä tipahtaisi pohja pois tuntuisi tärkeältä voida pitää kiinni mahdollisimman monista tutuista ja turvallisista arkisista asioista, mutta näissä olosuhteissa se ei vain olisi mahdollista.

   Mutta sitä ei tosiaan parane liikaa miettiä, sillä sille asialle en mitään voi. Jos haluaisin elää tältä osin turvatumpaa elämää, meidän täytyisi käytännössä laittaa koko elämä uusiksi - helppoa ei olisi sekään eikä mitenkään itsessään sinänsä vähentäisi elämän arvaamattomuutta. On vain elettävä ja luotettava siihen, että elämä kantaa!

   Delete
 3. Aika vakavia mietteitä ja ihan syystä.

  Muuten juutalaista uutta vuotta vietetään myös nyt torstaina ja perjantaina.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvää uutta vuotta siis teillekinpäin! Yritin eilen kysellä kuinka täällä tämä islamilainen uusi vuosi näkyy, mutta se ei oikein selvinnyt. Toivon, että päivää juhlitaan täällä lähinnä kotosalla ihan vain siksi, että liikennettä olisi silloin vähemmän!

   Delete
 4. Replies
  1. Kyllä. Hetki ja päivä kerrallaan. Tänään tuntuu ensimmäistä kertaa pitkästä aikaa aidosti levolliselta. Toivotaan, että tunnelma säilyy!

   Delete
 5. Se että on ulkomailla ja jos toinen sairastuu noinkin ikävästi, vakavasti herättää kyllä kaikkea mahdollisia ajatuksia.Onneksi olette voiton puolella kaikki. Kaikkea hyvää teille sinne!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuli tosiaan käytyä läpi aikamoinen tunneskaala ja siinä sivussa mietittyä kaikenlaista.

   Onneksi ollaan tosiaan nyt voiton puolella! Kiitos kauniista sanoista.

   Delete
 6. Voimia Kata!! Hurjia olet ja olette joutuneet kokemaan! Ihana kuulla, että olet saanut puhua ja puhua. Se on monesti todella hyvä keino päästä eteenpäin. Kaikkea parasta teille ja ihanaa lomaa!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tosi tärkeää on ollut puhumalla käsitellä asiaa pois mielestä. Ja onpahan se rauhoittanut monia tuttuja täälläkin: aika moni nimittäin luuli, että mies oli saanut malarian täältä Khartumista ja se tietysti herätti täälläasuvissa kaikenlaisia ajatuksia ja huolia. Mieshän tosiaan sai tartunnan työmatkalla Blue Nile -osavaltiossa missä malaria on hyvinkin tavallinen vaiva, kun taas keskustan alueella Khartumissa melko harvinainen sairaus.

   Pitkä viikonloppu sujui oikein hyvin ja nyt mennään taas jo hyvää vauhtia uuteen viikkoon. Aamulla olin koululla tapaamisessa ja kohta lähden kaupan kautta takaisin koululle hakemaan nuorimmaista. Illalla on näemmä edessä eläinlääkärireissu. Me ihmiset olemme nyt kaikki onneksi hyvässä vedossa mutta koirat puolestaan sairastavat...

   Kaikkea hyvää myös sinnepäin, Izmirin syksyyn!

   Delete
 7. Kyllä tuollainen kokemus pysäyttää. Toivottavasti saatte levättyä, multa on mennyt ohi koko islamilainen uusivuosi, ei taida nakya täällä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eipä tuo islamilainen uusi vuosi täälläkään oikein missään näkynyt muualla kuin tuossa ylimääräisessä vapaapäivässä. Näkyy kyllä olevan vapaapäivä myös muun muassa Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa.

   Oli tosiaan pysäyttävä kokemus tuo malaria! Kaikessa kauheudessaan antoi kovasti ajattelemisen aihetta mutta myös reippaasti perspektiiviä. Kirkastui se mikä oikeasti on tärkeää.

   Delete
 8. Lähetin monia lämpimiä ajatuksia sinne teidän suuntaan aamulla, kun kuulin Yhdysvaltojen jättäneen Sudanin maahantulokieltolistan ulkopuolelle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, joo, se oli yllättävä mutta iloinen uutinen! Erään täkäläisen ulkomaalaisen ystäväni kotimaa Venezuela oli tosin sitten toisaalta noussut listalle... Mutta hienoa, että sudanilaiset voivat taas nyt ihan normaalisti hakea Yhdysvaltoihin viisumeita.

   Delete
 9. Olen ollut matkoilla, ja luin vasta nyt tuon juttusi miehesi sairastumisesta. Kaamea tapaus, kun pelkoa ei ainakaan vähennä se, että tietää lääkäripalvelujen olevan vähän niin ja näin. Hyvä kuulla, että kaikki on nyt kuitenkin parempaan päin. Onneksi sinä olet sisukas, viisas ja vahva nainen, joka pystyy pitämään kaiken kasassa tiukan paikan tullenkin. Voimia ja rakkautta! <3 (Näin muuten sinusta viime yönä unta, ja tuntuu kuin olisin tavannut sinut juuri oikeassakin elämässä. :-D)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Paljon kiitoksia Satu ihanasta kommentista! Oli kyllä aikamoinen tapaus tuo malaria kaikkinensa. Ja niin vain taas tänä aamuna se nousi täällä meillä viikonloppuaamuna puheeksi, ihan vielä emme siis näemmä mies ja minä ole tapahtumia puhuneet ihan puhki ja pois mielestä.

   Onpa hauskaa, että kävin sun unessa! Tunnut itsekin näin vuosien blogituttavuuden jälkeen kovin tutulta ja olenpa tainnut muuten itsekin joskus kohdata sut unessa, kun nyt asiaa ajattelen :)

   Delete

Kiitos kommentistasi!