Saturday, 14 October 2017

Khartumin kauneutta etsimässä: Aurinko

Khartum ei ole kaunis kaupunki. Viime viikkoina silmiini on kuitenkin sattumalta osunut paljon aivan äärimmäisen kauniita kuvia Khartumista: sopivista kuvakulmista otettuja otoksia joista on leikattu tai suorastaan käsitelty pois roskakasat ja kaikki muu ruma. Minua retusoidut kuvat ärsyttävät epärehellisyydessään. Mutta ne ovat inspiroineet minua etsimään Khartumista todellista kauneutta, sellaista mikä näyttää kaupungin sellaisena kuin se kaikessa karuudessaan on. 

Aurinko on täällä vahvasti läsnä aika lailla joka päivä aamusta iltaan asti. Täkäläinen päivänpaiste on kova ja armoton, mutta auringonnousun ja -laskun aikaan kaupunki kylpee pehmeämmässä valossa. En tiedä onko kaikkein taiteen sääntöjen mukaan luvallista ottaa auringosta suoraan kuvia - Khartumin aurinko häikäisee valokuvissakin - mutta kauneuden etsimisen nimessä en kuitenkaan ole voinut vastustaa kiusausta. Käytössäni on vain puhelimen kamera eli kuvat ovat mitä ovat, mutta toivon mukaan antavat edes vähän kuvaa siitä kuinka kaunista voi hetkittäin olla rumassakin kaupungissa. 

Auringonnousu Burrin kaupunginosassa.

Auringonlasku Madanikadulla.

8 comments:

 1. Kauneutta löytyy joka paikassa, niitä hetkiä ja tilanteita vain on niin vaikea monesti vangita.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Khartum on minusta ihan harvinaisen ruma kaupunki - Sininen ja Valkoinen Niili ovat komeita ja täällä on muutamia vaikuttavannäköisiä rakennuksia, mutta omien tavallisten kulkureittieni varrelta on vaikea löytää mitään kaunista. Haluan kuitenkin yrittää nyt oikein ajatuksella huomioida kaikki mahdolliset kauniit paikat ja hetket!

   Delete
 2. Jotenkin levollinen tunnelma noissa kuvissasi. Voisin kuvitella rukouskutsujen äänet etenkin tuohon alempaan kuvaan.

  Olisipa muuten aivan mahtavaa, jos saisi äänimaailman ympättyä valokuviin. Ja tuoksut. Ja lämmön. Hmm. Elokuvakaan ei välittäisi tuota kaikkea toivomaani. Siksikin matkustaminen on niin kiintoisaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Varhaiset aamut ovat täällä melko levollisia, kun aurinko vielä nousee ja liikenne ei vielä kehittynyt ruuhkaksi asti. Iltahämärässä ei ole ihan niin levollista liikkua kuin varhain aamulla, mutta ei ruuhka iltaisinkaan onneksi ihan pahimmillaankaan ole.

   Olisi tosiaan mahtavaa voida välittää eteenpäin myös täkäläistä äänimaailmaa, tuoksuja ja kuumuutta! Otin itse asiassa tässä juuri äskettäin nauhalle pihalla lintujen kovaäänistä jutustelua: on hurja miten täällä kaupungin keskellä ei lintujen laululta ajoittain kuule juuri muita kaupungin ääniä.

   Delete
 3. Minusta kaikkein kauneimmat kuvat Sudanissa saa hymyilevistä ihmisistä.
  Valkeat hampaat loistavat tummassa ihossa ja hymy on leveää ja kaunista. On harmi että on vaikeata kuvata naispuolisia ihmisiä muslimimaassa kun he ovat niin kauniita. Naiskauneus on loistavaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. En halua blogiin juuri laittaa ihmisten kuvia, sen enempää tuttujen kuin tuntemattomienkaan, joten yritän nyt löytää kauneutta ihan vain täältä kaupungista itsestään. Ihan helppoa se ei ole, vaikka tänä aamuna kaikki kyllä näytti kauniilta jo ihan siksi kun ilma on vihdoin alkanut mukavasti vähän viilenemään.

   Delete
 4. Kauniita kuvia! Upea aurinko.
  Myös täällä Mosambikissa minusta ihmiset ovat todella kauniita. Harmi, että heitä on vaikea kuvata enempää. Juuri ne valkoiset hymyt ja upeat piirteet - jotenkin vasta täällä olen käsittänyt, miten kauniita monet afrikkalaiset naiset ovat. (Miehetkin toki myös, mutta naiset värikkäissä capulanavaatteissaan, upeine ryhteineen. jolla varmaan on tekemistä sen kanssa, että kaikki kannetaan pään päällä pienestä pitäen, ja iloisine hymyineen ja mahtavine tyylitajuineen pistävät tietysti enemmän silmään. Siihen, että on hyvän näköinen, ei tosiaan tarvita paljon rahaa. Täällä siihen riittää capulanakangas, kiva tukka - kaikilla on erilaiset hiuslaitteet -, säteilevä ilme ja se, että kantaa itsensä hyvin.) Joskus mietin, mahdammeko me suomalaiset, kun joskus palaan Suomeen, mustissa vaatteissamme ja hiukan laahustavassa olomuodossamme, näyttää kerta kaikkiaan ikävystyttäviltä kaiken tämän jälkeen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Khartum ei ole kovin värikäs kaupunki. Täältä muualle matkustaessani oikein ihastelen ympäristön kirkkaita värejä joita ei hiekkapöly ole hetkessä himmentänyt ruskeanharmaiksi. Täällä niin kasvit kuin mainostaulutkin peittyvät aika nopeasti hiekkapölykerroksen alle ja kadunvarret roskiin. Ei olekaan ihan helppo löytää täältä sellaisia paikkoja mistä ottaa kauniita mutta kuitenkin paikallisen todellisuuden näyttäviä kuvia. Muutama ilta sitten kuvasin taas auringonlaskua ja vasta myöhemmin kuvista huomasin, että oranssi laskeva aurinko oli kyllä komea, mutta kuvan edustan tuulentuivertama roskapussikokoelma ei niinkään...

   Täkäläisten naisten perinteiset asut, toobit, ovat usein kyllä upean värikkäitä, mutta asuna eivät muuten minusta ole erityisen kauniita - toob on pitkä kangas johon kietoudutaan löyhästi päästä nilkkoihin. Jonkun verran hiuksia näkyy tavallisesti kyllä toobin alta ja aika monesti kangas valahtaa ja paljastaa koko pään, mutta periaatteessa toobin tarkoitus on kuitenkin peittää. Perinteisesti täällä ei ole ollut tapana käyttää burkantyyppisiä peittävämpiä asuja mutta kyllä niitäkin melko paljon näkyy katukuvassa, jopa sellaisia asuja jotka peittävät silmätkin.

   Pidän oikeastaan täkäläisestä miesten asusta jalabiyasta enemmän - se on vain yksinkertainen valkoinen kaapu, mutta näyttää minusta jotenkin juhlalliselta ja on värinkin puolesta hyvä tänne äärimmäiseen kuumuuteen.

   Delete

Kiitos kommentistasi!