Thursday, 5 October 2017

Viikon päästä

Viikon päästä selviää poistaako Yhdysvallat Sudanin pakotteet. Presidentti Obama aloitti omalla kaudellaan prosessin sanktioiden poistamiseksi, mutta lopullinen päätös jäi Trumpille. Päätöstä pakotteista odotettiin jo kesällä, mutta viime hetkellä Yhdysvallat ilmoitti tarvitsevansa kolme kuukautta lisäaikaa. 

Pakotteet ovat olleet voimassa jo parikymmentä vuotta ja mekin olemme eläneet niiden kanssa nyt jo kolme vuotta. Silloin tällöin niistä on ollut vuosien varrella puhetta täällä niin paikallisten kuin muiden ulkomaalaisten kanssa, mutta suuren osan ajasta sanktiot ovat olleet vain yksi täkäläisen arjen elementti, yksi elämää hankaloittava tekijä täällä. 

Nyt juuri sanktiot ovat täällä kaikilla mielen päällä ja tulevat puheeksi monta kertaa päivässä. Kuluneiden muutaman päivän aikana olen jutellut Yhdysvaltain pakotteista lähes kaikkien kohtaamieni ihmisten kanssa. 

Kukaan ei tunnu tarkkaan tietävän mitä oikein odottaa kävi sanktiopäätöksen kanssa sitten mitä hyvänsä ja olemme siksi kai kukin vähän valppaana ja varuillamme. Yksi esimerkki odottavasta ilmapiiristä on seitsenvuotiaan luokan telttaretki, jonka olisi ollut määrä olla ensi keskiviikosta torstaihin. Tapasin liikunnanopettajan kanssa tänään. Juttelimme siitä kuinka seitsenvuotias voisi osallistua mahdollisimman paljon telttaretken ohjelmaan keliakiastaan huolimatta. Tapaaminen sujui oikein mainiosti. Pian tapaamisemme jälkeen tuli kuitenkin viesti, että sanktiopäätöksen ajankohdan vuoksi telttaretki siirretään toiseen ajankohtaan. 

Kukaan ei tunnu osaavan sanoa kuinka pakotteiden kanssa käy. Joidenkin mielestä on hyvä merkki, että Sudan poistettiin äskettäin Yhdysvaltain matkustuskieltolistalta. Toiset ovat sitä mieltä, että sanktiot ja matkustuskielto ovat kaksi erillistä asiaa. Se mistä tunnumme kuitenkin kaikki olevan täällä yksimielisiä on se, että sanktioiden poistaminen olisi muutos hyvään suuntaan. 

9 comments:

 1. Siellä eletään nyt varmasti jännittäviä aikoja! Jos pakotteet poistetaan, niin osaatko arvioida, kuinka paljon se tulee vaikuttamaan tavalliseen arkeen? Voiko olettaa, että maa vapautuuko ihan kokonaan - siis että voi esim. surffailla aiemmin kielletyillä nettisivuilla, ostaa kaupasta tuontitavaraa jne? Vaikea kuvitella, millaista on elää pakotteiden kanssa, kun en ole koskaan joutunut sellaista kokemaan. Varmasti haasteellista (ainakin aluksi) ja vähän ärsyttävääkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jos pakotteet poistetaan niin kyllä kai ne poistetaan sitten ihan kaikkinensa. Muilla mailla kuin Yhdysvalloilla ei talouspakotteita täällä Sudanissa ole ollutkaan, eli esimerkiksi eurooppalaisia tuontitavaroita täällä on nytkin tarjolla - ja itse asiassa myös amerikkalaisia tuotteita on kyllä koko ajan päässyt maahan sanktioista huolimatta. Suurin muutos omasta näkökulmastani taitaisi olla kansainvälisen pankkitoiminnan vapautuminen. Toisaalta siihen liittyvät muutokset taitavat parhaimmillaankin viedä pitkän aikaa.

   Tänä aamuna kuuluu huhuja, että sanktiot oltaisiin kuin oltaisiinkin poistamassa ja ehkä jo ennen ensi viikon määräaikaa. Uteliaana odotamme mitä tuleman pitää!

   Delete
  2. Nyt varmistui, että pakotteet todellakin puretaan! Täytyy korostaa, että kyse on tosiaankin vain kauppapakotteista. Tämänkin jälkeen niin Yhdysvalloilla kuin EU:llakin on edelleen pakotteita Sudania kohtaan, liittyen muun muassa asekauppaan ja paikallisten päättäjien liikkuvuuteen. Mutta tavallisia ihmisiä ovat eniten rajoittaneet juuri nämä kauppapakotteet ja olen niiden poistamisesta siksi oikein iloinen. Toivotaan, että tämä on askel hyvään suuntaan!

   Delete
 2. Ajatellaanko siellä, että sanktiopäätöksestä voisi aiheutua levottomuuksia? Siis niin, että pienet koululaisetkin voisivat retkellään olla vaarassa? Toivotaan, että kaikki sujuisi rauhallisesti ja olonne vähän väljenisi matkustelun ja ostostenkin suhteen.
  Itse olen parhaillaan reissussa täällä Kaliforniassa ja tänne saapuessamme muistin taas, kuinka maahantulomuodollisuudet ovat aika työläät meille eurooppalaisillekin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kävi pakotepäätöksen kanssa sitten miten hyvänsä lie mahdollista, että ihmiset lähtevät kaduille joko riemuitsemaan tai sitten vaihtoehtoisesti purkamaan suuttumustaan. Sen varalta kai telttaretki siirrettiin toiseen ajankohtaan. En tiedä miten nyt sitten käy, jos päätös sanktioiden purkamisesta aikaistuukin jo tähän viikonloppuun, palautetaanko telttaretki alkuperäiseen ajankohtaansa. No, odotellaan ja katsotaan.

   Terveisiä Kaliforniaan! On tosiaan aika työlästä mennä Yhdysvaltoihin ihan ilman mitään erityisiä rajoituksiakin.

   Delete
 3. Oho!!! Vähänkö olisi mahtavaa. Täällä ei taideta päästä sanktioista eroon tooooodella pitkään aikaan, myöskään EU:n asettamista. Mutta aina voi elää toivossa, ehkä Sudanin esimerkki antais meillekin toivoa...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Enpä tiedä päästäänkö täälläkään nyt sanktioista vai mitä mahtaa tapahtua. Mielenkiinnolla odottelemme minkälainen päätös on tulossa ja millä aikataululla. Maailman uutisissa on tänään kuulunut huhuja, että pakotteet oltaisiin poistamassa - se tuntuu minusta vähän vaaralliselta arviolta tähän saumaan. Huhut nostavat odotuksia ja pettymys on kyllä varmasti täällä suuri ja käsinkosketeltava jos pakotteita ei nyt sitten kuitenkaan puretakaan.

   Delete
 4. Valuta, reservdelar, företag kan investera i landet igen...
  förbättrar ekonomin i landet.
  Miten tämän nyt voisi kääntää suomeksi ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin, raha-asiat ja kaikenlainen kaupankäynti helpottuu kun ulkomaiset yhtiöt voivat vapaammin taas tehdä kauppaa Sudanin kanssa. Toivon mukaan nämä muutokset tosiaankin auttavat Sudanin kansantaloutta nousemaan.

   Odotukset ovat varmasti kaikilla korkealla! Katsotaan ja odotellaan miten tämä kauppapakotteeton elämä nyt täällä lähtee käyntiin.

   Delete

Kiitos kommentistasi!