Sunday, 5 November 2017

Uusi aika

Sudanissa vaihdettiin muutama päivä sitten aikavyöhykettä. Vuonna 2000 nykyinen presidentti määräsi, että kellot siirretään tunnin myöhäisemmäksi. Nyt kellot käännettiin tunti taaksepäin. Aikavyöhykkeen vaihdossa onkin siis itse asiassa kyse siitä, että Sudan palaa alkuperäiselle maantieteelliselle aikavyöhykkeelleen. Maa on nyt jälleen samassa aikavyöhykkeessä esimerkiksi Egyptin kanssa, mutta toisaalta Etelä-Sudanin ja Sudanin välillä on yhtäkkiä tunnin aikaero. 

Yhdellä tunnilla on hyvinkin paljon merkitystä sillä aurinko nousee ja laskee näillä leveysasteilla niin nopeaan. Ennen heräilin täällä arkisin kuuden maissa, hetken ennen auringonnousua. Nyt kun herään kuudelta on kello vanhaa aikaa seitsemän ja aurinko on jo korkealla taivaalla. Toisaalta myös illat tulevat toki aikavyöhykkeen vaihdon myötä varhemmin. Kun ennen pimeä laski iltaseitsemän paikkeilla nyt onkin jo kuuden maissa aika lailla säkkipimeää. 

Tänään oli meillä ensimmäinen arkipäivä sitten aikavyöhykkeen vaihdon. Viime viikolla kun kelloja siirrettiin me olimme Suomessa lomailemassa lasten koulun syyslomalla. Ihan täysin saumattomasti emme uuteen aamuun ja aikaan tänä aamuna nousseet. Koirat herättelivät minua melkein koko ylimääräisen tunnin verran ja kotiapulainen kolisteli ulko-ovella jo puoli seitsemältä vaikka tavallisesti saapuu sunnuntaiaamuisin vasta puoli kahdeksan paikkeilla. En ole varma oliko hän ollenkaan kuullut aikavyöhykkeen vaihdosta vai olettiko vain meidän nousevan aamuun auringon kanssa vanhaan tapaan. 

Pojan ratsastustunti taitaa tästä lähin olla iltahämärässä, ja koirien iltaulkoilut täytyy miettiä uudestaan, mutta muuten uusi aika sopii minulle kyllä ihan mainiosti. Oli ihanaa saada kerrankin herätä siinä vaiheessa kun aurinko oli ehtinyt jo nousta taivaalle pimeyteen heräämisen sijaan.

Vaan saapa nähdä kuinka pitkään tätä riemua nyt kestää. Rehtorilta tuli aamupäivällä viesti, että aikavyöhykkeen vaihdon vuoksi koulu harkitsee varhaisempaa alkua koulupäivälle. Tällä hetkellä koululaisten päivä alkaa joka arkipäivä sunnuntaista torstaihin vähän vaille kahdeksan. Koska osa valtion virastoista ja muista toimistoista on päättänyt aikavyöhykkeen vaihdon myötä aloittaa työpäivän tuntia varhemmin, pohditaan koulussa nyt samaa. Minun korviini idea kuulostaa varsin huonolta. Jos koulupäivä siirretään alkamaan tuntia varhemmin seitsemältä, täytyy meidän alkaa herätä aamuisin pian viiden jälkeen, taas kerran pimeässä. En ole aamuihminen ja on vienyt aikansa, että olen hyväksynyt kello kuuden aamuherätykset. Aamuviisi menee kohdallani jo vähän liian pitkälle. Viiden herätys tarkoittaisi käytännössä myös sitä, että lapset pitäisi laittaa nukkumaan seitsemän paikkeilla, että he saisivat tarpeeksi unta. Iltarutiinit olisi siis aloitettava jo kuuden maissa, iltaruoka syötävä viiden paikkeilla. Koko elämä olisi järjestettävä tunti tunnilta uudestaan. 

Koululla kohtasin lukuisia muita ulkomaalaisia jotka hekin vastustivat koulupäivän varhaistamista. Toisaalta rivien välistä olen ymmärtänyt, että monet paikalliset ovat varhaisempien aamujen kannalla. Laitoin rehtorille postia ja esitin oman toivomukseni, että koulupäivän annettaisi jäädä ennalleen. Nähtäväksi jää kuinka tässä lopulta käy. Ainakin huomenaamulla saan kuitenkin vielä nukkua aamun valkenemiseen asti. Jospa koiratkin olisivat jo tästä aamusta viisastuneet ja odottelisivat kellon soittoon asti ennen kuin tulevat minua herättelemään.

4 comments:

 1. Kuulostaa kummalliselta tuo teidän koulun rehtorin ajatus aloittaa koulupäivä tuntia aiemmin. Mitä sillä saavutetaan? Vai onko koulussa siis valtion virastojen työntekijöiden lapsia, joiden aamut on jotenkin synkronoitava vanhempien työajan mukaan?
  Minä omassa mielessäni kyllä vastustan joka vuosi kesäaikaan siirtymistä. Talviaikaan siirtymisen voi tehdä vähitellen itsekseen ainakin aamuherätysten osalta, mutta kesäaikaan siirtyminen saa aina aamuisin aikaan hämmennystä ja hammasten kiristelyä. Minäkään en selvästi ole aamuihminen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuulin tänään sellaisia huhuja, että aikavyöhykkeen vaihtoa oli seurannut virallinen ohjeistus aloittaa työpäivät tuntia aikaisemmin. Ohje koskee kai työpaikkoja hyvinkin laajalti ja työntekijöiden joukossa on lastemme koulukavereiden paikallisia vanhempia. Näemmä ajatus on jatkaa elämää pitkälti entisessä ryhmissään vaikkakin noin näennäisesti uudessa ajassa. Aikavyöhykkeen vaihto sekoitti tietysti myös rukousaikataulut mikä taitaa osaltaan myös olla motivaationa varhaisempiin työ- ja koulupäiviin.

   En tiedä itkeäkö vai nauraa. Odottelen nyt vain mitä tuleman pitää: saammeko rauhassa opetella uuteen aikaan vai onko edessä pian herääminen viideltä pimeyteen. Koirat herättivät minut puoli tuntia liian varhain tänään, ehkä huomenna onnistun nukkumaan taas vähän pitempään... On kyllä huomattavasti lempeämpää herätä ennen kellon soittoa silloin kun ulkona on jo valoisaa!

   Delete
 2. Minä olen aina sanonut ja kokenut, ettei tunnin siirrolla ole minuun mitään vaikutusta, totun heti seuraavana aamuna kellojen siirtelyyn. Mutta tuolla teidän leveysasteilla voisi olla jo hankalaampaa, kun pimeys ja valo vaihtelevat niin nopeasti. Miten kävi?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä tuo tunnin ero on kyllä täällä siinä mielessä suuri, että ennen aamuisin kuudelta oli vielä hämärää mutta nyt jo ihan täysi päivä, ja illalla on säkkipimeää kuudelta kun entiseen aikaan pimeys laski vasta seitsemältä. Mutta ei tunnin siirron pitäisi näin iso juttu olla kuin miksi se on täällä kehittynyt! Ongelmaksi on muodostunut se, että Sudanissa eletään tällä hetkellä kahdessa eri ajassa, vanhassa ja uudessa. Suuri osa ihmisistä nousee auringonnousun aikaan niin kuin aina ennenkin, kun taas osa on siirtynyt seuraamaan kelloa ja lähtemään liikenteeseen reippaasti auringonnousun jälkeen, sillä seurauksella, että ruuhka-aika alkaa aamuisin aikaisemmin kuin ennen ja tuntuu kestävän pitempään.

   Koulun suhteen täytyy odotella kuun loppuun. Johtokunta tapaa silloin ja tekee päätöksen koulunaloitusajasta. Rehtorin sähköpostit aiheesta vaikuttavat minusta aika johdattelevilta - mahdollista koulunaloitusajan muutosta kuvaillaan "mahdollisuutena" - joten pahaa pelkään, että juuri kun olemme saaneet tästä uudesta ajasta otteen, niin koirat kuin me ihmisetkin, joudumme sopeutumaan taas uuteen aikaan. Hankalaksi asian tekee sekin, että jos koulu alkaa tunnin nykyistä varhemmin lapset ja minä tulemme elämään ikäänkuin eri aikavyöhykkeessä kuin mies! Me käytännössä vanhassa ajassa ja mies uudessa ajassa. Miehen toimiston kun tuskin tulee vaihtamaan työaikojaan sen mukaan miten Sudanissa aurinko nousee... Että aikamoinen sotku todellakin on tämä aikavyöhykkeen vaihto ollut täällä toistaiseksi. Nähtäväksi jää kuinka isoksi sotkuksi se meidän perheemme kohdalla lopulta muodostuu.

   Delete

Kiitos kommentistasi!