Friday, 30 March 2018

Terveisiä hiekkamyrskyn keskeltä

Varhain torstaiaamuna ihmettelin ikkunasta tulvivaa oranssia hämäryyttä. Kun pääsin koirien kanssa pihalle asti ymmärsin, että ilma oli hiekkapölystä oranssinen. Khartumin ylle oli laskeutunut haboob, hiekkamyrsky.
Näkyvyys oli hyvin heikko, tuskin kadun toiselle puolelle asti. Lapsilla oli sattumalta torstaina koululla raportointipäivä, he esittelivät kukin vuorollaan minulle oppimaansa. Koulubussin sijaan menimme siis lapset ja minä koululle autonkuljettajan kyydillä; mies on työmatkalla toisaalla Sudanissa. Ajelimme hitaasti, auton valojen lisäksi hätävalot varalta vilkkuen, että varmasti erottuisimme hiekkasumussa. Hätävalot näkyivät vilkkuvan monessa muussakin autossa.
Hiekkaa ei ollut runsaasti vain ilmassa vaan myös maassa. Ulkona meitä kaikkia yskitti. Hiekkamyrskyn aikaan suositellaan astmaatikkoja ja muita joilla on taipumus hengenahdistukseen pysyttelemään sisätiloissa.
Myös ulkokenkäkokoelmamme sai peitokseen kerroksen hiekkaa.
Hiekkaa ei valitettavasti ollut vain ulkona vaan sitä on myös sisällä - ihan kaikkialla. Poika oli edellisenä iltana jättänyt sohvapöydälle kirjansa. Sen alle oli jäänyt puhdas nelikulmio, mutta muutoin pöydän pinta oli paksun hiekkapölykerroksen peitossa.
Tänään on jo paljon kirkkaampaa, taivas on oranssin sijaan harmaa. Melkein koko aamu meni minulta melkoisen epätoivoiseen yritykseen siivota pölyä erilaisilta tasoilta ja osasta lattioita. Hiekkapölyä ei ole vain pinnoilla vaan myös esimerkiksi lasten lelujen ja kirjahyllyn kirjojen päällä. Kovin tarkkaan en vielä tässä vaiheessa yritäkään siivota sillä arvaan, että saan pyyhkiä samat pinnat viikonlopun aikana useampaan kertaan vielä uudestaan ennen kuin kaikki pöly on taatusti laskeutunut ja taivas on taas tavallisen sininen. 

4 comments:

 1. Tuommoinen hiekkamyrsky kuulostaa niin eksoottiselta, että olisi kiva päästä kokemaan moinen. Mutta kun joutuu elämään arkea myrskyn ja sen aiheuttamien seurausten kanssa, niin kokemus ei ole varmasti yhtään mukava. Saakohan tuollaista pölyä ikinä siivottua kaikkialta? Kuinka usein siellä muuten on hiekkamyrskyjä?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Omat tunnelmani eilen vaihtelivat hyvinkin juuri riemastuksen ja turhautumisen välillä. Että saakin kokea tämänkin! Mutta toisaalta tunkkainen hiekkainen ilma tuntui myös vähän ahdistavalta, ja myrskyn jälkein siivoamisessa on todellakin työtä...

   Täällä käy melkein kaikissa vähänkin paremmintoimeentulevissa talouksissa kotiapulainen, pitkälti juurikin siivoamassa hiekkapölyä. Hiekkaa kun tulee taloon ihan tavallisinakin päivinä, hiekkamyrskyistä puhumattakaan. Meilläkin käy kotiapulainen muutamana päivänä viikossa. Seuraavan kerran hän on kuitenkin tulossa vasta ensi tiistaina, eli ei auttanut kuin aloittaa omin avuin tänään siivoamaan pölyä. Aika epätoivoista hommaahan se oli ja siinä siivoillessani tuli itsellenikin mieleen, että turhan tarkaksi ei ehkä kannata pölyn suhteen ruveta, sillä sitä tuskin saa kaikkialta koskaan siivottua, ainakaan kovin pitkäksi aikaa. Kotiapulaisemme on kyllä todella hyvä ja tehokas siivoamisessa, olen kyllä taas tänään oikein erityisen kiitollinen siitä, että minulla on hänet täällä siivousapuna!

   Hiekkamyrskyjä tuntuu osuvan erityisesti tähän maalis-huhtikuulle, tai ainakin meillä on useammilta vuosilta juuri näiltä vaihein muistikuvia hiekkamyrskyn vuoksi perutuista lennoista ja muuttuneista suunnitelmista. Mutta on hiekkamyrskyjä säännöllisen epäsäännöllisesti periaatteessa keväästä syksyyn ainakin, talvisin kai harvemmin. Omalle kohdalle on oman muistikuvani mukaan osunut kaksi tällaista isompaa myrskyä ja lukemattomia pienempiä.

   Delete
 2. Meillä on noita hiekkamyrskyjä aina keväisin ja syksyisin. Pidän yleensä ikkunat auki, ja joskus unohdan sulkea ne vaikka on varoitettu noista hiekkamyrskyistä, ja koti on sitten aika täynnä hiekkaa....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meilläkin taitaa pahimmat myrskyt ajoittua tavallisesti kevääseen, tosin kesällä ja syksylläkin saattaa sataa hiekkaa, joskus talvellakin. Kuumuuden vuoksi ikkunat on oikeastaan aina pidettävä meillä kiinni mutta hiekka pääsee jotenkin silti sisälle! Ihan tavallisenakin viikkona hiekkaa kerääntyy lattioille ja pinnoille mutta hiekkamyrskyn myötä ihan hetkessä sitten enemmänkin.

   Delete

Kiitos kommentistasi!