Wednesday, 16 May 2018

Hyvillä mielin

Tänä aamuna taivas on syvänsininen ja kevyt tuulenvire hyväilee puunlehtiä. Luvassa on vähän vähemmän kuuma päivä, näillä näkymin lämpötila jää tänään alle 45 celsiusasteen. Viikonloppu häämöttää edessäpäin, lomakin enää vain muutaman viikon päässä. 

Taivaan syvä sinisyys ei täysin välity kuviin. Tämä kuva kertoo tarkkasilmäisille toisaalta isän ja tyttären sulkapalloharrastuksesta. Meksikolainen koristeellinen possukukkaruukku ja naapurin pieni palmu näkyvät nekin kuvassa ja jaksavat aina ihastuttaa minua.


Eilen illalla varmistui, että Ramadan alkaa huomenna torstaina. Ramadanin aikana muslimit ovat kuukauden ajan syömättä ja juomatta auringonnoususta auringonlaskuun. Täällä meidän äärimmäisen kuumissa olosuhteissamme se on harvinaisen kova koitos, mutta erityisen haastavaa paastoaminen on varmasti myös esimerkiksi Suomessa missä aurinko nousee tähän aikaan vuodesta jo niin kovin varhain ja laskee toisaalta vasta myöhään. 

Ramadania juhlitaan islamilaisen kalenterin yhdeksäntenä kuukautena. Länsimaisessa kalenterissa Ramadan siirtyy joka vuosi noin kymmentä päivää aikaisemmaksi. Ensimmäiset vuotemme Sudanissa Ramadan osui aina kesäaikaan ja lapset ja minä olimme poikkeuksetta silloin toisaalla kesälomalla. Viime vuonna olimme täällä kaikki noin viikon verran ihan Ramadanin alussa. Tänä vuonna vietämme täällä Sudanissa Ramadanista yli puolet koska kouluvuotta on tässä vaiheessa jäljellä vielä puolisen kuukautta. 

Lasten koululla näkyy Ramadan-aiheisia koristeluja. Ramadan Mubarak tarkoittaa siunattua Ramadania.


Meitä Ramadan ei kosketa suoraan mutta välillisesti toki kuitenkin. Lasten koulupäivät jatkuvat Ramadanin ajan edelleen samanpituisina kuin normaalisti - nuorimmainen käy koulua viisi tuntia päivässä ja vanhemmat lapset kuusi ja puoli tuntia päivittäin. Suurin osa koulun iltapäiväharrastuksista on kuitenkin eilisestä eteenpäin peruttu ja koulubussi ajaa iltapäivisin enää vain yhden vuoron kahden sijaan.

Koulun ruokala on Ramadanin ajan normaalisti auki niille koululaisille jotka eivät paastoa ja heidän kouluvuotensa jatkuu muutenkin periaatteessa koulun osalta ihan normaalisti. Paastoavien koululaisten tarpeet pyritään toisaalta ottamaan mahdollisimman hyvin huomioon ja he saavat jättää muun muassa loppukouluvuoden uimatunnit väliin. 

Nämä ala-asteen aukiota koristavat pienet paperilyhdyt ovat minusta oikein kauniita.
Koulun kahvio on Ramadanin ajan auki aamupuolikahdeksasta kello kahteen iltapäivällä, useamman tunnin vähemmän kuin tavallisesti. Ymmärrän kahvion muuttuvat aukioloajat oikein hyvin, mutta ne mietityttävät minua silti vähän yhtä kaikki. Istun kahviossa tavallisesti useampana päivänä viikossa odottelemassa lapsia harrastuksistaan. En mene kahvioon niinkään kahvin tai muiden tarjoilujen vuoksi enkä välttämättä aina edes osta sieltä yhtään mitään; odottelen lapsia kahviossa siksi, että siellä on mukavat tuolit ja ilmastointi. Vaikka suurin osa harrastustoiminnasta koululla onkin Ramadanin ajaksi peruttu, meidän tyttöjemme balettitunnit jatkuvat kuitenkin edelleen kuten myös esikoisen robotiikka- ja ratsastustunnit. En tiedä missä istuskelen Ramadanin aikana kuumalta suojassa tunnin verran odottelemassa lapsia harrastuksistaan jos kahviorakennus kokonaan suljetaan kahdelta ja koulurakennukset menevät tanssisalia ja robotiikkaluokkaa lukuunottamatta kiinni puoli kolmelta. Balettitunnit ja robotiikka jatkuvat puoli neljään ja ratsastustunnille pitäisi myös lähteä koululta vasta niihin aikoihin.

Nuorimmaisen luokka on tehnyt omia Ramadan-koristelujaan. Luokan ovessa lukee Ramadan Kareem mikä tarkoittaa anteliasta tai runsasta Ramadania. Sekä Ramadan Mubarak että Ramadan Kareem ovat täällä yleisiä toivotuksia Ramadanin yhteydessä.
Pitkät iltapäivät koululla mietityttävät myös autonkuljettajan vuoksi. Huolestuttaa kuinka hän jaksaa paastota tässä kuumuudessa ja odottaa meitä pitkiä iltapäiviä koululla. Voikin hyvin olla, että päädymme vielä perumaan ainakin osan tulevien parin viikon harrastuksista. Katsotaan. 

Ramadanin ajateltiin ehkäpä alkavan jo tänään, ja minä jo vähän harmittelin kaikkea sitä mikä meillä oli jäänyt tekemättä ja mikä olisi ollut hyvää hoitaa järjestykseen ennen Ramadanin alkua. Nyt kun Ramadanin alku varmistuikin huomiseksi ehdin kuin ehdinkin kutsua jääkaapinkorjaajan katsomaan pakastinkaappiamme jonka ovi irtosi muutama päivä sitten ihan yhtäkkiä ja tänä iltana saan vietyä Pongo-koiran vielä eläinlääkärillekin. Olen jostain syystä jännittänyt Ramadanin alkamista siinä määrin, että se on tullut jopa minun uniini asti, mutta nyt pyhän kuukauden aattona oloni on pitkästä aikaa kevyt ja suorastaan iloinen ja uskon, että kaikki kyllä jotenkin järjestyy. 

13 comments:

 1. Vaikka ramadan siellä selvästi mietityttääkin, oli kirjoituksesi ihanan valoisa. Kuin tuo sininen taivas.

  En muuten olisi huomannut lentävää sulkapalloa, jos et olisi vähän vihjannut ;)

  Kuinka pienet lapset siellä osallistuvat ramadanin viettoon paastoamalla ja ovat ihan kokonaan juomattakin?

  Muistan Suomesta, että monet alakouluikäiset lapset söivät tai ainakin joivat päivällä. Ja muistaakseni ehkä noin kuudesluokkalainen poika kertoi, että hän saa itse valita miten toimii ja juoko esimerkiksi liikuntatuntien jälkeen. Itse hän kuitenkin halusi mieluummin toimia kuten ihailemansa perheen muutkin miehet, eli yritti paastota juomatta. Toki Suomessa lämpötila ei kouluvuoden aikana nouse sellaisiin lukemiin kuin siellä teillä, mutta silti mietin usein tuota juomis-asiaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täälläkin tuntuisi olevan varsin perhe- ja lapsikohtaista missä vaiheessa ja millä tapaa lapset paastoavat. Viime vuonna esikoisen luokalla osa lapsista paastosi ainakin osittain, he olivat silloin noin yhdeksänvuotiaita. Yläasteen puolella paastotaan selkeästi laajemmin ja vakavammin kuin ala-asteella.

   Nuorimmaisen luokassa on ollut puhetta Ramadanista läpi viime päivien. Luokan kaikki apuopettajat paastoavat Ramadanin ajan kuin myös toki monen pienen koululaisen vanhemmat, joten paasto koskettaa sillä tapaa myös nelivuotiaamme luokkaa. Nuorimmainen mietti tänä aamuna vähän murheissaan, että emmekö voisi mennä johonkin sellaiseen maahan missä ei paastota - yritin rauhoittaa hänen mieltään muistuttamalla, että hän kyllä saa syödä ja juoda ihan tavalliseen tapaan. Uskon, että häntä lohduttaa nähdä tänään koulussa kuinka normaalisti arki koululla jatkuu läpi Ramadanin.

   Oma oloni on edelleen jotenkin kovin kevyt ja levollinen. Sininen taivas, kevyt tuulenvire ja aavistuksen verran vilpoisempi sää antavat voimaa ja toivoa. Toisaalta Ramadan kyllä tosiaan mietityttää - puutarhuri tuli juuri viikottaiselle torstaikäynnilleen ja minä mietin pitäisikö hänelle viedä kannullinen vettä niin kuin tavallista vai mieluummin ei, miten parhaiten kunnioittaa ja tukea hänen paastoaan.

   Delete
 2. Ennen ramadan paasto kuulosti minusta suorastaan vaaralliselta mutta vuosien aikana olen tutustunut moniin, jotka kokevat sen puhdistavaksi ja viettävät sitä kukin tavallaan. Täällä lasten paastoaminen on harvinaista ja nuoret usein paastoavat esim puoleen päivään asti tai muutamia päiviä, ramadaniin liittyy se omanlainen tunnelma, kuten vaikka Suomessa joulunodotukseen. Sininen taivas ja levollinen mieli, mitäpä sitä muuta juuri hetkessä kaipaisi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Etukäteen aikasemmin ja tänäkin vuonna minua hirvitti erityisesti paastoavien juomattomuus enemmänkin mutta nyt olen päässyt omalta osaltani kiinni tuohon mainitsemaasi tunnelmaan vaikken itse tietysti Ramadania sinänsä juhlistakaan. En usko, että täälläkään odotukset ovat lasten suhteen kovin armottomat, lapsuudessa paastoamiseen vasta opetellaan.

   Delete
 3. Olipa mielenkiintoista lukea, miten ramadan näkyy arjessanne! Minulla ei ole minkäänlaista kosketusta ramadaniin (mitä nyt ukkelin yksi kaveri on muslimi, ja olen joskus kuullut hänen paastoamisestaan), ja ramadan tuntuu minusta jopa vähän pelottavalta ajatukselta. Mutta se johtuu varmasti ihan vain siitä, että minulla on ramadanista niin kovin vähän tietoa.

  Mitä muuten on robotiikka! Onko se jonkinlaista robottien rakentelua?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minullekin islaminusko kokonaisuudessaan oli ennen aika kaukainen ja vieras. En toki väitä islamista edelleenkään kovin paljon tietäväni, mutta siitä olen oikein iloinen, että Ramadanista ja monesta muustakin islaminuskon peruselementistä on kuitenkin tullut täällä Sudanissa asuessa tutumpia. Tänä vuonna olen myös aikaisempia vuosia enemmän rohjennut kysyä ja jutella avoimemmin Ramadanista ja se osaltaan on auttanut paremmin minua vähän paremmin ymmärtämään tätä kuukautta kaikkinensa.

   Robotiikka liittyy tosiaan robotteihin. Lasten koululla on innostuttu STEM-aiheesta (STEM viittaa yhdistelmään science, technology, engineering and mathematics) ja niiltä tiimoilta ala-asteen vanhemmille oppilaille tarjottiin tänä keväänä robotiikkaharrastekurssi. Robotiikkatunnilla poika alkuun rakensi robotin ja koodaa sitä nyt toimimaan toivomallaan tavalla. Kivaa ja mielenkiintoista on kuulemma ollut. Ensi viikolla taitaa robotti vihdoin tulla pojan kanssa kotiin ja me muutkin saamme nähdä omin silmin mitä robotiikkatunnilla oikein onkaan puuhattu!

   Delete
 4. Sudanissa taidetaan tulkita koraania liian ankarasti.Turkkilaiset muslimikoululaiset Saksassa eivät paastoa, koska lasten ei tarvitse, eikä heillä koululain mukaan ole mitään erivapauksia esim. urheilun suhteen. Paaston loppumisjuhlapäivänä ( şeker bayrami) he saavat lomapäivän , mutta monesta äidistä on ilmeiseti helpompaa tehdä juhlavalmisteluja, kun lapset ovat koulussa. Sairaiden, vanhusten ja erityistä tarkkaavaisuutta vaatimien ammattien harjoittavien (lentäjät, lääkärit jne.) ei tarvitse paastota. He saavat sen sijaan lahjoittaa päivän ruoan jollekin tarvitseville. En tiedä, mitä eroja on kunkin koulukunnan tavoissa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meidän lastemme kansainvälisessä koulussa on oppilaita kolmevuotiaista esiesikoululaisista aina 18-19-vuotiaisiin lukiolaisiin ja monet paastoamiseen liittyvät poikkeukset koululla koskevat erityisesti yläkoululaisia. Osa alakoululaisistakin paastoaa osan päivästä tai muuten osittain, ja jotkut lapset paastoavat ehkä jo nuoremmiten vakavamminkin. Mielestäni on ihan asiallista ja kohteliasta ottaa paastoavat lapset ja nuoret ja heidän mahdolliset erityistarpeensa huomioon.

   Sudan on muslimimaa joten lähtökohtaisesti täällä varmasti suhtaudutaan Ramadaniin eri tavalla kuin vaikkapa Saksassa. Ulkopuolisena en ota kantaa Koraanin tulkintaan suuntaan tai toiseen. Paikalliset koulut ovat olleet jo maaliskuusta asti lomalla ja ovat kiinni heinäkuun alkuun asti, heidän säännöistään tai tavoistaan Ramadanin osalta en tiedä.

   Ihan nuo samat poikkeukset ovat voimassa täälläkin koskien esimerkiksi sairaita tai raskaanaolevia, lentäjiä yms. Myöskään matkustaessa ei edellytetä paastoa.

   Delete
 5. Kuten tuolla lukikin aiemmassa kommentissa, mielenkiintoista lukea kuinka Ramadan teillä vaikuttaa. Kuka tai ketkä siis päätöksen tekevät milloin se aloitetaan?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ramadania juhlitaan islamilaisen kalenterin yhdeksäntenä kuukautena ja Ramadanin alku määräytyy ainakin täällä Sudanissa sen mukaan milloin yhdeksännen kuukauden uuden kuun sirppi tulee näkyviin. Sudanissa odotetaan käsittääkseni sitä missä vaiheessa sirppi näkyy Saudi Arabiassa. Koska viime viikon tiistai-iltana kuun sirppiä ei näkynyt varmistui torstai Ramadanin ensimmäiseksi päiväksi. Jos sirppi olisi näkynyt tiistaina olisi Ramadan alkanut jo heti keskiviikkona.

   Delete
 6. Minulla on menossa neljäs ramadanin aika Turkissa, osan olen ollut täällä kokonaan ja osan vuosista vaan osittain. Kuten Petrakin sanoi, täällä monet lapset ei tunnu paastoavan, teinit sitten kyllä opettelevat pikkuhiljaa. Vaikka monet aikuisetkaan eivät paastoa, näkyy ja kuuluu ramadan kuitenkin katukuvassa. Ihmiset nukkuvat aamuisin pitempään ja vastaavasti ovat illalla myöhempään valveilla. Tykinlaukaus ja iltarukouskutsu katkaisevat illalla paaston ja sen jälkeen alkaa naapuristosta kuulumaan astioiden ja ruokailuvälineiden kilinää. Onko Kata siellä öisin "ramadanrumpalia", joka herättää naiset vielä tekemäään ruokaa yöllä ennen aamun rukouskutsua?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Esikoisen kymmenvuotiaista luokkakavereista kuulemma osaa paastoaa ainakin osittain, pari vuotta nuoremman vanhemman tyttären luokkakaverit eivät käsittääkseni niinkään. Uskoisin, että nuoremmilla lapsilla on paastossa kyse halusta olla niin kuin muut, ei niinkään pakosta.

   Meillä ei ainakaan tässä omassa kaupunginosassamme taida olla rumpaleita eikä meille iltaisin kuulu myöskään tykinlaukauksia. Ihan hyvä niin! Rukouskutsut ovat vähän tavallista pitempiä ja äänenvahvistimet tuntuisivat olevan vähän kovemmalla kuin tavallista.

   Delete

Kiitos kommentistasi!