Monday, 7 May 2018

Kuumassa hetkessä elämistä

Kuumuus pistelee ja painautuu kiinni ihoon. On jatkuvasti jano vaikka joisi koko ajan. Useampana aamuna olen herännyt pienessä krapulassa vaikken ole nauttinut ollenkaan alkoholia. Krapulaisen olon saa ihan vain siitä, ettei edellisen illan ja yön aikana juo tarpeeksi vettä. Eilen join päivän mittaan koko ajan vähän ja illalla vielä hissukseen ennen nukkumaanmenoa puolitoista litraa vettä. En herännyt yöllä vessaan mutta aamulla nestehukka vaivasi silti. 

Kuumuutta ei pääse meillä kotona pakoon oikein mitenkään. Ilmastointilaitteet eivät jaksa tällä säällä viilentää taloa kovinkaan tehokkaasti ja hanoista tulee meillä tähän aikaan vuodesta vain kuumaa vettä. Suihkuvesi on noin +41-asteista suuren osan päivästä, kuumimmillaan vieläkin kuumempaa. Auton ilmastointi ei sekään pärjää kun ulkolämpötila päivästä toiseen nousee yli +45 asteen. On hyväksyttävä se, että lähes koko ajan on hiki.

Sähkökatkoja on tänä keväänä ollut vähemmän kuin joinain aikaisempina vuosina, mutta viime viikkoina sähköt ovat kuitenkin taas katkeneet aika ajoin. Eilen kuulin koululla, että meidän naapurustosta oli ollut sähkö poikki jo alkuiltapäivästä asti. Olin itse koululla lähes koko iltapäivän koska tytöillä oli molemmilla balettitunti. Kun saavuimme puoli viiden paikkeilla vihdoin koulusta kotiin generaattori puksutti edelleen portin edustalla. 

Puolisen tuntia myöhemmin generaattori meni yhtäkkiä pois päältä. Talo hiljeni kun ilmastointilaitteet, tuulettimet ja jääkaapit yhtäkkiä lakkasivat toimimasta. Keittiössä oli hetkessä ihan tavattoman kuuma ilman ilmastointia, illallinen tulella, kaksi keittolevyä ja uuni päällä. Onneksi meillä sentään on kaasu-uuni, muuten en olisi saanut ruokaa valmiiksi. Mies tuli parahiksi pian töistä kotiin ja onnistui korjaamaan generaattorin. Generaattorin voimalla mentiin iltayhdeksään asti. Silloin sähköt vihdoin pamahtivat taas päälle.

Tänä aamuna heräsimme hämärään todellisuuteen. Kaupungin ylle on laskeutunut kevyt haboob, hiekkamyrsky. Joskus hiekkamyrskyt viilentävät ilmaa tuntuvasti mutta ei tällä kertaa. Luvassa on taas yli +45 asteen iltapäivä mutta nyt ilma on lisäksi vielä täynnä hiekkaa ja myrskytuuli on heittänyt roskia pitkiin pihaamme ja talomme edustaa. 

Odottelemme parhaillaan tietoa siitä tuleeko läheiselle bensa-asemalle lupausten mukaan tänä aamuna dieselrekka ja saammeko auton tankin täytettyä vai ei. Eilen ei dieseliä ollut taas juuri missään kun taas viime viikolla pulaa oli ennemminkin bensiinistä. Bensajonoista on tullut arkipäivää mutta yhtä kaikki jonot joka kerta kuitenkin saavat sydämeni lyömään vähän tiheämmin. On pakko yrittää elää hetkessä, täydestä tankista toiseen, mutta hyvin vaikea on välttää miettimästä sitä mitä sitten tapahtuu jos tilanne jatkuu tällaisenaan viikosta toiseen.

8 comments:

 1. Ei ole helppoa sinullakaan, ei teillä kellään nyt siellä, silti olet positiivinen ja jaksat kannustaa, näin luen muitakin siellä olevia,perhettäsi jne. Voimia sinulle!! Jokainen kone, talo,perhe,auto ym tarvitsee hyvän moottorin ja sinä olet se moottori teidän perheessä. Kaikkea hyvää sinne!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Esther ihanasta ja kannustavasta kommentista! Ihmeellisesti olen tässä kaikenlaisten haasteiden keskellä ollut suorastaan jotenkin seesteisempi kuin tavallista. En tiedä olenko aina jaksanut kannustaa läheisiä mutta melko hyvällä mielellä olen sentään jaksanut olla ja sitä kautta olen pitänyt osaltani yllä iloista mielialaa kotosalla. Tässä tämänhetkisessä tilanteessa täällä ei mitenkään voi unohtaa kuinka hyvin meillä asiat onkaan ja se itsessään herättää kiitollisuudentunteita ja antaa voimaa.

   Kaikkea hyvää myös sinun toukokuuhusi!

   Delete
 2. Terveisiä Suomesta, olen jo pitkään lukenut kiinnostavaa ja taidolla kirjoitettua blogiasi, mutta en ole aiemmin kommentoinut. Aina ilahduttaa,kun on tullut uutta luettavaa.
  Paljon ajatuksia herää, kun kerrot haasteistanne, toisaalta myös elämän ilo ja perusasioiden arvostaminen näkyy asenteessasi. Toivottavasti tuo tukala kuumuus ja polttoainepulakin pian hellittävät! Vaikuttaako tilanne lentoliikenteeseen? Miten muuten saat lapset juomaan riittävästi?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuumuuteen ei taida olla juuri muuta toivoa kuin ajan kuluminen, sillä nämä tavattoman korkeat lämpötilat ovat täällä tähän aikaan vuodesta ihan odotettavissa. Polttoainepulasta en sen sijaan tiedä mitä oikein ajatella ja odottaa. Kuulemma huomenna pitäisi tilanteen jotenkin selkeytyä mutta minun on kyllä itse vähän vaikea uskoa siihen. Eilen ei saatu tankkia täytettyä kun dieseliä ei löytynyt mistään. Tänä aamuna yritetään uudestaan. Kyllä polttoainepula varmaankin ennen pitkää alkaa vaikuttaa myös lentoliikenteeseen jos tilanne ei tästä vähitellen ala selvitä. Toistaiseksi lentoja ei tietääkseni kuitenkaan ole peruttu.

   Täällä on siinä määrin kuuma, että lapset tulevat ihan janoonsa juoneeksi luonnostaan aika hyvin. Varsinkin meidän tytöillä tuntuu olevan aika herkästi jano ja he muistavat siksi hyvin juoda vettä pitkin päivää. Poikaa täytyy vähän enemmän muistuttaa juomaan. Lapsilla on koulupäivän ajan vähän vähemmän tukalat olot kuin minulla täällä kotona: koulun ilmastointi toimii hyvin ja luokkahuoneissa ja muissa koulun tiloissa on ihan miellyttävä lämpötila läpi vuoden. Lapsilla on koulussa aina vesipullo mukana ja sitä täyttävät koulun vesiautomaateista tarpeen mukaan. Heillä on kullakin myös vesipullo(ja) sängyssään öisin ja niistä puoliunessa juovat kukin yön aikana.

   Kiitos ihanasta palautteesta ja hyvää toukokuun jatkoa!

   Delete
 3. Heippa,
  ja kovat on koettelemukset siellä Khartoumissa, bensan, veden ja sähkön vuoksi.

  Ihmettelemistä riittää kuinka ihmiset kestävät tilannetta.

  Eilen sain kihlajaiskuvia perheemme serkun tyttären juhlista. Kaikki olivat niin hienosti pukeutuneita ja hyvän näköisiä, että ei kriisistä jälkeäkään. Oli hennat hienot kädessä ja sormukset sormissa, ja ystävät ja kylän miehet onnittelemassa.Jopa suomalainen veljeni vaimo kysyi kuvan nähtyään että kuuluvatko ne yläluokkaan kun olivat niin komeita kaikki rivissä kuvattavana.
  No se on heidän hyvin vanhaa kulttuuria että kihlajaisissa ja häissä esitetään parhaimpaa.
  Kestämistä sinnepäin. Luin englanninkielisistä uutisista (googlasin) että öljyä lastataan satamassa , ehkä pitää paikkansa, ehkä ei.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä on vielä toistaiseksi ollut vettä sentään, niin hanavettä kuin juomavettäkin. Viime viikolla kuulin, että jotkut tutut eivät olleet saaneet juomavettä ostettua. Onneksi meidän onnistui helposti vaihtaa tyhjät vesitonkat toissapäivänä uusiin ja nyt juomavettä riittää taas joksikin aikaa. Sähköt sen sijaan olivat meillä poikki pitkälle iltaan toissapäivänä ja eilen taas sellaisen kuutisen tuntia. Generaattori onneksi jaksoi tuon ajan puksuttaa, mutta dieseliähän siihenkin tarvitaan. Toivotaan, että saadaan taas lisää dieseliä jostakin myös generaattoria varten.

   Bensajonoissa alkaa nähdä tappeluita, mutta melkoisen rauhallista täällä kuitenkin tosiaankin toistaiseksi on. Ja niin vain sitä omallakin kohdalla elämä jatkuu, eipä sitä muutakaan oikein voi kuin jatkaa arkisten asioiden hoitamista parhaansa mukaan. Viikonloppuna meillä oli pienet lastenjuhlat vanhemman tyttären tulevien syntymäpäivien kunniaksi ja niin edelleen. Maan tilanne kuului kyllä keskusteluissa ja näkyi siinä, että osa vanhemmista jäi bensaa säästääkseen meille oleilemaan synttärien ajaksi sen sijaan, että olisivat ajaneet edestakaisin. Itsekin tulee hyvin tarkkaan mietittyä kulkureitit tällä hetkellä, ei viitsi turhaan kuluttaa polttoainetta.

   Minäkin olen kuullut, että öljyä olisi maahan saapunut, mutta onko näin, ja miten paljon ja onko öljy edelleen satamassa vai missä niin siitä en tiedä mitään. Aika pitkälti huhujen varassa täällä mennään tällä hetkellä.

   Delete
 4. Kiitos kun bloggaat, tämäkin teksti avasi taas silmiä ihmeesti!

  Villis /avojaloinsite.wordpress.com

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kommentista! Tosi kiva kuulla, että tekstit kiinnostaa!

   Delete

Kiitos kommentistasi!