Thursday, 14 June 2018

Lomalla

Olemme olleet lomalla nyt pari viikkoa. Tänään nuorimmainen kysyi ensimmäisen kerran koska palataan Sudaniin koirien ja kissan luokse. Ensimmäiset lomapäivät pyörivät ajatukset arjessa, mutta vähitellen ollaan saatu kukin kiinni lomatunnelmasta. 

Lomalla saa nukkua niin pitkään kuin haluaa. Ellei esikoinen satu herättämään siksi, että haluaa kahdeksalta aamulla matikkaharjoitusohjelman salasanan tai ei löydä päivävaatteitaan mistään.

Italiassa on kaunista nähtävää katsoi sitten minne hyvänsä.
Lomalla Italiassa syödään ja juodaan hyvin, paitsi silloin kun vatsavirus kaataa melkein koko perheen. Yhtäkkiä ei tee mieli pastaa, ei pizzaa, ei edes vitello tonnatoa, piemontelaista herkkualkuruokaa mikä tavallisesti maistuu meistä kaikille. Kun olin itse selvinnyt pahimmasta olisi mieleni tehnyt ennen kaikkea aasialaista ruokaa. 

Lomalla paistaa aina aurinko. Tosin Torinossa ensimmäisen lomaviikon ajan satoi miltei joka päivä. Mutta meillehän se sopii. Sateen ripse ei meitä haittaa vaan päinvastoin ihastuttaa. Lapset suorastaan toivovat, että sataisi enemmän ja päästäisiin käyttämään sateenvarjoja, harvinaista huvia aavikonasukeille. Muutama päivä sitten satoi rakeita ja se oli kokemus sekin, niin kuin myös valtava ukkoskuuro jonka aikana vettä satoi hetken sellaisella voimalla, että pisarat kimmosivat ylöspäin asvaltista.

Uhkaava taivas yhdistettynä Palazzo Carignanon komeaan takaseinään teki minuun eilen vaikutuksen.


Lomalla on aikaa ja tilaisuus lukea. Jo siksikin, että wifiyhteys anoppilassa ei yllä makuuhuoneeseemme asti. Kirjan verran luin viikonloppuna sängyssä mahataudin kourissa naisista jotka ovat muuttaneet asumaan muille maille. Matkalla Suomesta Italiaan olin ehtinyt sitä ennen lukea kokoelman erinomaisia fiktionaalisia tarinoita Yhdysvaltain Keskilännestä. Nyt on kesken kirja italialaisesta lapsuudesta joka ei kyllä ole oikein vielä vienyt minua mennessään. Miehellä on kuten tavallista kesken kolmisen kirjaa. Esikoinen lukee Hobittia, keskimmäinen kirjaa tytöstä jonka äiti on keiju. Nuorimmainen lukisi hänkin mielellään ihan itse mutta tyytyy vielä toistaiseksi kuuntelemaan. Iltalukemisena luen lapsille ääneen Ronja ryövärintytärtä. Englanniksi, sillä mainio suomenkielinen käännös osoittautui heille liian vaikeaksi seurata. 

Minulle on kielitaidon kehittämistäkin tärkeämpää saada jakaa lasten kanssa omat suosikkikirjani, lastenklassikot kuten Ronja. Ronjan englanninkielinen käännös ei kyllä vedä vertoja suomenkieliselle. Jonkun oikein hyvän kohdan olenkin vanhasta muistista kertonut lapsille suomeksikin. Miksvai hää sillai tekkee? muun muassa muistui mieleen lukiessa. Itse tarina tulee joka tapauksessa nyt heillekin tutuksi ja myöhemmin kielitaidon karttuessa he voivat palata halutessaan lukemaan kirjan vielä suomeksikin. 

Kauniita katuja riittää loputtomiin.Lomalla vietetään aikaa perheen ja ystävien kanssa. Olemme tosin olleet niin väsyneitä ja voipuneita, että yhtäkään ystävää emme ole Italiassa toistaiseksi vielä nähneet. Tänään mennään kuitenkin miehen siskon luokse syömään. Kaikin puolin ihanaa, sillä sisko on mahtava tyyppi ja tekee myös erinomaisen hyvää ruokaa. Sairaudet on toivon mukaan nyt tältä erää sairastettu. Tänään on taivas sininen ja lähes pilvetön ja säätiedotus lupaa hyvää myös tuleville päiville. Suunnitteilla on ystävien näkemisen lisäksi vielä ainakin päiväreissu Alpeille, Mont Blancille.

13 comments:

 1. Kurjaa että heti loman aluksi sairastelitte :( jispa nyt olisi sairastelut ohi ja saisitte nauttia Italuan tunnelmista läheisten ja ystävien kanssa.

  Torino siintää minun haaveissani, miehen kerrallinen kotikaupunki tyttöjen ollessa pieniä. Odotin kolmatta lastamme silloin ja rajun oksentelun ja huimauksen vuoksi en pystynyt matkustamaan. Mies odottaa että pääsee esittelemään kaupungin ihanuudet minullekin <3 ehkäpä pääsemme 20v hääpäiväreissulle vuoden päästä ihan kahdestaan!

  Ihanaa lomaa teille!!

  ReplyDelete
 2. Ja anteeksi, ehdin näpäyttää julkaise ennenkuin huomasin allekirjoituksen unohtuneen.

  Tanja

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Tanja! Toivotaan tosiaan, että sairastamiset olisi nyt sairastettu. Puolensa oli sairastamisessakin: osaa taas aktiivisesti arvostaa ihan vain sitä, ettei ole huono olo!

   Miehen kotikaupunki Torino on ehtinyt tässä vuosien aikana tulla minullekin vähän tutuksi. Tänne kannattaa kyllä tulla kyläilemään jos sellainen mahdollisuus osuu kohdalle! Torino on minusta varsinkin näin kesäaikaan kaunis ja kiva kaupunki, mutta myös talvisin täällä on oma mukava tunnelmansa.

   Delete
 3. Olipa mukava lukea lomakuulumisianne. :-) Vietättekö koko loman Italiassa? On ollut varmasti mukavaa, kun kaupasta saa taas kaikkea, vai jaksaako kauppojen tarjonnasta ilahtua yhä uudelleen ja uudelleen?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lomailemme Italiassa kokonaisuudessaan pari viikkoa. Sitten miehen täytyy palata taas Sudaniin töihin ja lapset ja minä siirrymme Suomeen lomailemaan. Nautiskelemme vielä jonkun päivän ajan Torinosta ja ympäristöstä mutta hyvillä mielin odotamme kyllä myös jo aikaa Suomen mummolassa.

   On ihanaa saada syödäkseen mitä haluaa (minun tapauksessani esimerkiksi avokadoja, mustikoita ja sushia) mutta toisaalta kauppojen ja ravintoloiden laaja tarjonta tavallaan myös vähän hermostuttaakin. Mietin paljon sitä kuinka ihmeessä ihmiset länsimaissa pystyvät tekemään valintoja kun tarjolla on niin paljon kaikkea ihanaa? Oma helppoutensa ja kumma lohtunsa on siinäkin, ettei valinnanvaraa ole liiaksi asti!

   Delete
  2. Totta tuo valikoimien laajuus. Laskin kerran huvikseni meidän lähikaupan hunajavalikoiman. 40 erilaista. Mahdetaanko niitä kaikkia tarvita. Hyvää lomaa, ja mukavia päiviä teille.

   Delete
  3. Hui, siinä on kyllä valitsemisenvaraa ja -vaikeutta jos 40 hunajasta täytyy löytää se paras ja sopivin... Yhtä lailla hämmentynyt olen usein myös kyllä esim jugurtti- ja leikkelevalikoimien ääressä. Ja kuitenkin aika vähällä huomaan itse pärjääväni: avokadot, mustikat, kivennäisvesi, kinkku, juusto, hyvä leipä - paljon sen enempää en näemmä itse tarvitse, näitä tulee nyt nautittua pitkin päivää vähän joka päivä. Ja kaikkia ilman eletään suuri osa vuodesta joten näistä sinänsä ihan tavallisista ruoka-aineista on tullut erityisherkkujani.

   Oikein hyvää kesän jatkoa sinullekin Venla!

   Delete
 4. Eipä hassumpaa lomailua, vaikka vatsataudit mieluummin jättäisi kai väliin niin lomalla kuin arkenakin.

  Lukeminen tekee välillä hyvää. Yhdessäoloahan voi olla myös omien kirjojen lukeminen ja ihan parasta, jos lukemastaan voi vielä jutella ja jakaa kokemuksia. Kouluikäiset jo osaavat senkin taidon.

  Lapsille lukeminen on ihan hirmuisen kivaa ja taas kerran haikeana muistelin sitä aikaa. Mielessäni kertailin Ronjan tarinaa ja Matiaksenmetsän tunnelmaa..

  Italia on aina ihana, mutta kiva että pääsette nauttimaan myös Suomen kesästä, järvivedestä, metsämansikoista ja -mustikoista. Ainakin minä kaipailen niitä aina kesäisin. Niin ja taitaa isovanhempienkin tapaaminen olla aika tärkeätä. Ainakin meillä isovanhemmat ovat olleet niitä maailman toiseksi turvallisimpia ja tärkeimpiä aikuisia. Ja sama tunne näyttää olevan yhä vieläkin noilla lähes kolmikymppisillä lapsosilla ;-)

  Antoisaa lomailua teille!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lukeminen voi todellakin minustakin olla hyvinkin yhteisöllistä vaikka kukin lukisikin omia kirjojaan. Mikä sen ihanampaa kuin istua kaikessa rauhassa kaikki omaan kirjaansa keskittyneenä. Ja ääneen lapsille lukeminen on ihan yksi suosikkijutuistani. Kunhan vain kirja on itsellenikin mieluinen niin kuin vaikka nyt juuri Ronja.

   Suomen mummolassa ovat ihan erityisen tärkeitä juurikin itse isovanhemmat, mutta kyllä Suomen kesä marjoineen ja kaikkineen toki kutsuu myös. Järvivesi on tosin kyllä ainakin toistaiseksi olllut meidän lasten mielestä aina ihan liian kylmää ja sumeaa, he kun ovat päässeet tottumaan koulun kylpyvedenlämpöiseen uima-altaaseen ja Italian ja Karibian läpinäkyvämpiin vesiin :)

   Oikein hyvää kesän jatkoa myös Amsterdamin suuntaan!

   Delete
 5. Kaamea tauti, onneksi jo ohi. Täällä myös tällä viikolla olin joko ruokamyrkytyksen tai ihan viruspohjaisen taudin kourissa, ohi jo onneksi myös. Kirjat on ihania! Luen ensimmäistä turkinkielistä kirjaa, johon oikeasti uppoan eikä se tunnu vaan "hyödylliseltä kielen kannalta" ;) Ihanaa Suomea!

  ReplyDelete
  Replies
  1. On kyllä kurja tauti! Harmi, että samanlaista on ollut sielläkin liikkeellä, mutta onneksi olet sinäkin jo paremmassa voinnissa.

   Mahtavaa, että pystyt lukemaan turkiksi! Siinä aukeaa varmasti ihan uusia ulottuvuuksia maahan ja kulttuuriin. Toivoisin osaavani lukea sujuvasti italiaksi mutta en ole vielä toistaiseksi siinä pisteessä. Ihanaa silti, että lomalla on ihan ylipäänsä rauhaa ja aikaa lukea kirjoja.

   Delete
 6. Ihanaa lukea lomastanne, paitsi sairasteluista. Nyt tosiaan tajusin, kuinka hyvää on itsellekin tehnyt vain olla pari viikkoa. Todella rankka kevät takana.
  Oikein ihanaa lomaa teille!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämän vuoden kesälomasta tuli oikeastaan sattumalta vähän kevyempi kun päätimme matkata kesän mittaan oikeastaan ihan vain kotimaihin Italiaan ja Suomeen. Mutta hyvä niin, sillä raskaan vuoden jäljiltä huomaan olevani ihan hirveän väsynyt. On tehnyt todella hyvää nukkua pitkästä aikaa aamuisin niin pitkään kuin nukuttaa (noita muutamia aamuja lukuunottamatta) ja muutenkin ottaa rauhallisesti. Sairastaminenkin osui sinänsä ihan hyvään saumaan, että sairaina ja sitten toipilaina olemme antaneet päivien kulua aika pitkälti omalla painollaan. Tekemiseksi on useampana päivänä riittänyt se, että ollaan käyty kävelemässä pitkin Torinon kauniita katuja ja pysähdytty sopivin välein kahville tai jäätelölle. Ilman suunnitelmia osuu kohdalle kaikenlaisia kivoja yllätyksiä, eilen maatalousalan markkinat ja tänään osuttiin kotimatkalla leikkipuistosta sattumalta Lego-näyttelyyn missä lapset saivat pari tuntia rakentaa legoista kaikessa rauhassa. Ja kaikkialla kävellessä pääsee täällä ihailemaan niin komeita rakennuksia kuin somia koiriakin - Torino on koirien kaupunki :)

   Teillä kuuluu olevan aamuissa aika ihana uusi herättäjä! Pentu kuitenkin varmasti myös antaa energiaa jos vaikka vetääkin varhain sängystä ylös. Hyvä, että olet sinäkin saanut pari viikkoa olla vain.

   Delete

Kiitos kommentistasi!