Friday, 21 September 2018

Ikkunat auki

Viime aikoina olemme joutuneet useamman kerran odottelemaan bensa-asemalla sen aikaa, että joku viitsii tulla täyttämään auton tankin. Työntekijät ovat lähimmällä bensa-asemalla kuulemma aina aamiaistauolla juuri silloin kun siellä pysähdymme, kaikki työntekijät samaan aikaan ja kummasti näemmä koko ajan pitkin aamua. Itsepalvelua ei täällä ole bensa-asemilla ollenkaan eli ei auta kuin odotella, että jostain bensa-aseman takaa saapuu työntekijä tankkaamaan auton. Dieseliä on toistaiseksi onneksi riittänyt, mutta vähän epäselvää on se kuinka tilanne tästä eteenpäin jatkuu. Automme moottoriin on myös viime viikkoina ilmaantunut kaikenlaista pientä vikaa epäpuhtaan dieselin vuoksi mutta toistaiseksi auto sentään onneksi kulkee. 

Tällainen ruuhka osui kohdalle torstaina alkuiltapäivästä.

Dieseliä ja auton hieman rikkinäistä moottoria säästääksemme ajelemme joka tapauksessa nykyään suuren osan ajasta ilmastointi pois päältä ja ikkunat auki. Ilmastointi kuluttaa melkoisesti polttoainetta ja kun ilmastointi on päällä auton moottorista kuuluu enemmänkin kummia ääniä. Neljänkymmenen asteen tuulenvire on omanlaisensa kokemus niin kuin on myös se saunamainen tunnelma joka autoon syntyy ilman ilmastointia melko hetkessä kun auto seisoo liikennevaloissa tai ruuhkassa vähänkään pitempään. Mutta minusta on mukavaa kuulla auton avonaisista ikkunoista kaupungin ääniä ja haistella erilaisia tuoksuja. Liikkuvassa autossa ikkunat auki pääsen täällä myös kaikkein lähimmäksi vapaudentunnetta. 

Kun mies ja minä aikoinaan muutimme Jamaikalle ajoimme lähes aina autonikkunat auki. Suositus taisi kyllä sielläkin olla, että ikkunoiden tulisi olla kiinni ja autonovien lukittuina. Risteyksien kerjäläisiä olisi joidenkin mielestä pitänyt varoa mutta avonaisten ikkunoiden myötä heistä tulikin meille ennen pitkää hyvänpäiväntuttuja, jotka ihmettelivät miehelle missä olin kun lähdin Suomeen synnyttämään esikoista.

Lauma oli melkoisen suuri ja kulki kaikessa rauhassa keskellä tietä paimenen perässä.


Kun toimme ensimmäisen lapsemme kotiin Jamaikalle tasalämpöisempi ilmastointi tuntui vauvaa ajatellen paremmalta ratkaisulta kuin kuuma tuulenvire avonaisista ikkunoista. Jamaikan loppuajoista eteenpäin siirryimmekin käyttämään autossa melko säännöllisesti ilmastointia. Nyt ovat kaikki lapset toisaalta sen verran vanhoja, että pärjäävät myös vähän kuumemmassa autossa. Ja joka tapauksessa täällä on monesti niin kuuma, ettei meidän automme ilmastointikaan oikein näille helteille pärjää. Aukinaiset ikkunat ovat usein ihan yhtä hyvä ellei parempikin tapa pitää auton sisälämpötila kestettävänä. Hiki virtaa oli miten oli, mutta sille tunteelle on muutenkin ollut pakko antautua jo aikaa sitten. 

Lehmät eivät autoja hämmästelleet vaan kulkivat keskittyneesti liikenteen lomassa.Jotain ainutlaatuisen riemukasta on siinä kun kuumuus iltapäivällä on jo vähän taittunut, aurinko alkaa vaipua kohti taivaanrantaa ja pyyhällämme läpi resuisen Khartumin auton keula kohti kotia. Lämmin tuuli leikkii hiuksissa ja kuivaa hetkeksi hikipisarat otsalta, joka puolella kaikuvat kaupungin äänet ja tuulen mukana autoon kulkeutuvat erilaiset tuoksut ja tunnelmat.

4 comments:

 1. Mukava kirjoitus. Hassua, miten sitä tottuu johonkin asiaan niin, ettei tule edes ajatelleeksi, että muitakin vaihtoehtoja olisi. En muista, milloin olisin viimeksi ajanut auton ikkunat auki, kun ilmastointi on ollut aina päällä. Olen muuten miettinyt sitäkin, että kuinkakohan paljon enemmän polttoainetta todella kuluu ilmastoinnin kanssa. Olen kuvitellut, että ero ei olisi kovin paljon, mutta olisi kiva tietää se ihan tarkalleen. No, täytyy ehkä goolettaa.

  Ovatko siellä muuten ihmiset koskaan aggressiivisia ulkomaalaisia kohtaan? Minulle kävi kerran Intiassa niin, että yksi aggressiivinen kerjäläinen olisi avannut autoni oven, jos ei se olisi ollut lukossa. Siellä ovet menevätkin automaattisesti lukkoon auton lähtiessä liikeelle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. En minäkään tarkkaan tiedä kuinka paljon ilmastointi polttoainetta kuluttaa, mutta kyllä dieseliä selkeästi vähemmän kuluu nyt kun ajetaan ikkunat auki ilman ilmastointia. Asiaan vaikuttaa kyllä jossain määrin varmaankin sekin, että täällä täytyy ilmastointi laittaa varsin kovalle, että siitä olisi mitään hyötyä.

   Ulkomaalaisilta ehkä odotetaan enemmän kuin paikallisilta sitä, että antaisi auton ikkunasta rahaa mutta huomattavan aggressiivisia eivät ihmiset täällä onneksi ole. Meilläkin on kyllä auton ovet nykyään aina lukossa vaikka ikkunat olisivatkin auki ja olen tietoinen ja tarkkana siitä, että laukkuni on aina kaukana ikkunan ulottumattomissa. Kukaan ei kyllä onneksi toistaiseksi ole koskaan yrittänyt kuikuilla tai tavoitella laukkuani mutta sellaisia tapauksia on kuitenkin täällä sattunut joskus muille, että joku on yrittänyt napata käsilaukun liikennevaloissa autosta.

   Delete
 2. Ikkunat auki ajamisessa on jotain omanlaista vapauden tunnetta, kaikki tulee lähelle kuten niin kivasti kuvailit. Olen ollut 12 v ilman autoa ja nyt mies sai lopulta ylipuhutuksi auton ostoon, en ole ollenkaan tottunut vielä asiaan mutta eiköhän asia vielä iloksi muutu vaikka lievää huonoa omaatuntoa podenkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On tosiaan jonkinlaista vapaudenhurmaa siinä kun huristetaan ikkunat auki läpi kaupungin. Samanlaisesta tunteesta ei saa kiinni ikkunat kiinni ilmastointi päällä. Että hyvätkin puolensa on tässä dieselin ja moottorin säästämisessä!

   Minä elin elämäni ensimmäiset vuosikymmenet ilman autoa ja edelleenkin julkinen liikenne on minulle tutumpi juttu kuin henkilöautoilu. Täällä Khartumissa olisi toisaalta varsin hankalaa pitemmän päälle ilman autoa joten täällä en tunne kovin huonoa omatuntoa siitä, että kuljemme kaikkialle autolla. Auton omistamisessa on varmasti kaikkialla omat hyötynsä ja harminsa. Toivotaan, että teille koituisi autosta ennen kaikkea iloa!

   Delete

Kiitos kommentistasi!