Friday, 3 May 2019

Kuluvan viikon kuulumisia

Olemme olleet kotona nyt jo melkein viikon. Koulu oli auki koko tämän viikon vaikka torstaina koulupäivä loppui kyllä hieman tavallista aiemmin. Koko kevään ajan torstait ovat olleet hieman muita viikonpäiviä epätavallisempia päiviä ja sama jatkuu edelleen. Tosin epätavallista on tällä hetkellä kyllä paljon muutakin kuin torstait! Huomasin kauppareissulla, että ostoskeskuksen lähimaille on kasvanut sotilasparakki. Meidän kotimme tuntumassa on myös pysyvästi parkissa useita sotilasajoneuvoja jotka aseineen herättävät monenlaisia ajatuksia. Tilanne elää ja muuttuu päivästä toiseen, mielenosoitukset jatkuvat, ja vaikka paljon onkin jo tapahtunut aika lailla kaikki on silti vielä auki. 

Me elämme kuitenkin pitkälti tavallista arkeamme. Kotona tehdään läksyjä ja leikitään, laitetaan ruokaa ja pestään pyykkiä. Koululla kävin viikon varrella kahdesti hakemassa lapsia. Ensimmäinen kerta jotenkin jännitti. Kaikki eivät koululla suhtautuneet oikein lämpimästi meidän lähtöömme, eivät tuntuneet ymmärtävän, ettemme lähteneet vapaaehtoisesti vaan työnantajan määräyksestä. Määräystä vastaan käyminen olisi käytännössä ollut mahdotonta; minulle se oli ihan itsestäänselvää mutta meidän tilanteemme ei selkeästi auennut samalla tapaa kaikille niille joille meidän asetelmamme ei ole tuttu. Viime viikkojen tunnelmiin ja tapahtumiin koululla liittyy myös varmasti paljon sellaista mitä en ymmärrä ja asian voi taatusti nähdä monesta eri kulmasta riippuen omasta asemasta ja lähtökohdista. Minuun evakkoviikot vaikuttivat joka tapauksessa varsin vahvasti ja herättivät syviä kiitollisuuden- kuin myös pettymyksentunteita joita käsitellään varmasti pitkälle seuraavaan kouluvuoteen. 

Tavallisesti toukokuun kuumuus tuskastuttaa minua mutta nyt olen osannut vähän nauttiakin vanhastaan tutuista kuumista tuulista ja polttavasta auringonpaisteesta.


Lasten harrastustoiminnan koululla piti loppua ramadanin alkuun mutta koska harrastuksia on jouduttu levottomuuksien vuoksi perumaan useampana viikkona jatkuu suuri osan harrastuksista edelleen lähes kouluvuoden loppuun asti. Lasten puolesta on ihan kiva, että harrastustoiminta jatkuu mutta minua tulevat viikot mietityttävät siksi, että koulubussit eivät ramadanin aikaan kulje samalla tapaa kuin normaalisti. Ramadanin on määrä alkaa ihan näinä päivinä ja se tulee kestämään koko loppukouluvuoden ja vähän ylikin. Kuinka jaksaa paastoava autonkuljettaja kulkea helteessä iltapäivästä toiseen koululle hakemaan lapsia? Kuinka minä jaksan istua koululla tulevina viikkoina vielä tavallistakin enemmän? Koulun kahviokaan ei taida ramadanin vuoksi olla auki kovin pitkälle iltapäivään. Mietiskelen missähän istun ja odotan nuorimmaisen kanssa isompia harrastuksistaan?

Yritän kuitenkin olla huolehtimatta liikaa tulevasta ja keskittyä tähän hetkeen. Siinä on minulla opettelemista! Olen melkoinen pirujen seinille maalailija. Nuorimmainen poltti viikolla kätensä kun siihen roiskui kiehuvaa vettä. Palovamma on parantunut toistaiseksi ihan hyvin mutta minua huolettaa, että toipumisessa tulee vielä kuitenkin ennen pitkää takapakkia. Vaikka ihan yhtä hyvin voisin iloita siitä, että toistaiseksi kaikki on hyvin. Siitäkin voisin iloita, että vanhempi tytär tippui laukassa ponin selästä ratsastustunnilla niin somasti, että sai vain ison mustelman jalkaansa - sen sijaan, että huolehdin kaikesta siitä mitä olisi voinut tapahtua. 

Opettelen olemaan huolehtimatta liikaa tulevasta ja opettelen myös antamaan sotkujen olla, ihan hyvin tuloksin kuten kuvasta näkyy! Tällaiselta näyttää ruokapöytämme tällä hetkellä. Esikoisen syntymäpäivälahjalegot, nuorimmaisen palohaavanhoitovälineet ja vanhemman tyttären uimapuku kaikki sulassa sovussa muun kaaoksen keskellä. 


Se hyvä puoli näissä äärimmäisen väsyttävissä ajoissa on joka tapauksessa omalla kohdallani ollut, että olen nukkunut täällä kotona tavallista paremmin. Ja sekin, että tämän viikon pitkät sähkökatkot ovat tuntuneet aivan toissijaisilta asioilta joista en ole jaksanut huolehtia käytännössä ollenkaan. En silloinkaan kun olemme joutuneet olemaan ihan kokonaan ilman sähkövirtaa koska katko on kestänyt niin pitkään ja generaattori on alkanut tupruttaa mustaa savua ja on pitänyt varalta laittaa pois päältä. Kun kaikki on vähän vinksin vonksin ei tunnu jutulta eikä miltään tappaa aikaa 45 asteen helteessä ilman tuulettimia ja ilmastointia. 

2 comments:

 1. Mukava kuulla että olette kotona ja arki lähtee sujumaan♥️ Ramadan vaikuttaa varmaankin aika lailla, pari ystävää paastoaa ja keli on noin parinkymmenen paikkella, siellä niin paljon kuumempi!! Tsemppiä. Ilona

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä ramadan tosiaan vaikuttaa täällä vähän kaikkeen vaikkemme itse siihen sinänsä aktiivisesti osallistukaan. Täällä on ollut ihan hirveän kuumaa nyt viime päivät. Eilen illalla kuuden maissa kun aurinko laski oli noin 41 astetta ja sää tuntui päivän lämpötilaan verrattuna lempeän lämpöiseltä eikä ollenkaan liian kuumalta. Kertoo vähän siitä kuinka hirveän kuumaa oli päivällä, että 41 astetta tuntuu leppoisalta lämmöltä! Kovaa on varmasti näissä oloissa paastota. Toivotaan, että tulevat viikot sujuvat kaikin puolin hyvin ja rauhallisesti.

   Hyvää toukokuun jatkoa sinulle Ilona!

   Delete

Kiitos kommentistasi!