Saturday, 17 August 2019

Kotona Khartumissa

Palasimme torstaina kotiin Khartumiin. Seitsemästä matkalaukustamme löysi alkuun kanssamme perille vain kolme, mutta puuttuvat neljä laukkua saapuivat nekin onneksi lopulta maahan vain vuorokauden myöhässä. Salaatti ja tuoreet mustikatkin olivat siinä vaiheessa edelleen syömäkelpoisia. Laukuista purkautui salaatin ja mustikoiden lisäksi uusia vaatteita ja kenkiä, muroja ja mysliä, anjovissäilykkeitä, pestoa, mustikkajauhetta, pähkinöitä, kuivattuja tomaatteja, kissanruokaa, kirjoja ja suomenkielisiä lastenelokuvia. 

Lapset ja minä olemme nämä ensimmäiset päivät kotona viettäneet täkäläistä viikonloppua: nauttineet koirien ja kissan seurasta ja ihmetelleet kaikkia omia romppeitamme joita ilman olemme pärjänneet parisen kuukautta. Mies on tehnyt jo heti viikonloppunakin pitkiä päiviä mutta toivon mukaan tahti tästä vähän ennen pitkää helpottaa. 

Koulun piti alkaa nyt sunnuntaina mutta saimme jo kesällä tiedon, että kouluvuoden aloitus siirtyy kahdella viikolla syyskuun alkuun. Tästä kesälomasta muodostui siis erikoispitkä, kolme kokonaista kuukautta. Tulevat pari viikkoa lomailemme ihan vain täällä kotinurkissa tai enimmilläänkin kotikulmilla. Rytmiä arkipäiviin aion kehittää kevyestä kotikouluilusta. Tarkoitukseni on myös hiljakseen alkaa käydä läpi komeroita ja laatikoita. En haluaisi muuttaa seuraavaan asuinmaahamme mitään ihan turhanpäiväistä. 

Paluu Khartumiin on toistaiseksi tuntunut helpolta ja kevyeltä. Olen kiitollinen siitä, että pääsimme epävarman kesän jälkeen palaamaan kotiin. Tieto siitä, että vuoden päästä olemme siirtymässä toisaalle keventää sekin toisaalta osaltaan oloa. Muutto on toistaiseksi niin kaukana, ettei sitä tarvitse vielä liiaksi miettiä, mutta kuitenkin niin lähellä, että antaa uutta virtaa. 

En ole vielä käynyt kotiporttia pitemmällä, mutta eilen meillä kävi illallisvieraita eli ihan erakoituneita emme sentään ole. Tarkoitus olisi myös koota lähipäivinä lasten kavereita kokoon ja sitä kautta vähän myös kartoittaa sitä ketkä kaikki täällä nyt lopulta ovatkaan. YK:n työntekijöiden perheenjäsenet eivät toistaiseksi pääse palaamaan Khartumiin ja moni muu on itsenäisesti tehnyt päätöksen olla palaamatta. Mutta vaikka osa tutuistamme ei palaakaan enää takaisin Khartumiin on meillä ystäviä ja tuttavia kuitenkin täällä siinä määrin, etten tunne itseäni yksinäiseksi. Lastenkin lähimmistä kavereista onneksi ainakin jotkut ovat tulossa takaisin tai ovat jo täällä.  

Elämme tällä hetkellä vahvasti päivän kerrallaan sillä tilanne maassa on edelleen siinä määrin epävakaa, ettei elämää kannata suunnitella liian pitkälle eteenpäin. Hetkessä eläminen tällä tapaa on pitemmän päälle aika kuluttavaa. Mutta toisaalta huomaan, että täällä omissa nurkissamme minun on helpompi rauhoittua ja rentoutua kuin mitä kesän mittaan lomalla Suomessa ja Italiassa. Koko perhe on taas koossa. On suloista herätä omassa sängyssäni koirien nuolaisuihin ja onnea saada miettiä mitä ruokaa tarjoilla Oliver-kissalle. Koti on siellä missä lemmikit ovat, niin sanoo mieheni, ja niinhän se on. On hyvä olla taas kotona. 


6 comments:

 1. Ihana kuulla, että olette kotona. Koiran omistajana allekirjoitan täysin tuon miehesi lauseen.
  Muutaman viikon lisäloma voi olla tarpeen, kouluarkeen tarvitaan varmasti voimia.
  Kaikkea hyvää teille! T. Uskollinen lukijasi Aino

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos uskollinen lukija! <3

   Lisäloma ei tosiaan ainakaan toistaiseksi tunnu mitenkään pahalta vaan päinvastoin ehkä ihan tarpeelliseltakin. Tänään aloittelimme kevyttä kotikouluilua ja näytti tuntuvan kaikista ihan hyvältä ottaa tällä tapaa vähän kerrallaan taas otetta arjesta ja kouluhommista.

   Ja todellakin koti on siellä missä lemmikit ovat. Tavallisesti aamuisin ottaa koville nousta varhain koirien kanssa mutta nyt on ihan vain ihanaa voida olla täällä heräämässä niiden ja kissan aamutoimiin!

   Oikein hyvää elokuun jatkoa myös sinulle!

   Delete
 2. Mukava kuulla, että olette pääseet turvallisesti perille ja että siellä on kaikki hyvin!

  Sudanista on kuulunut kesän aikana jonkin verran uutisia suomalaisissa tiedotusvälineissäkin, ja uutisia lukee aina eri tavalla, kun kyseisessä paikassa on joku "tuttu". :-)

  Oikein mukavaa loppulomaa teille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Satu!

   Sudan on ollut tosiaan uutisissa nyt kevään ja kesän mittaan enemmänkin. Uudet tuulet puhaltavat, eilen täällä astui virkaan uusi pääministeri. Toivotaan, että asiat alkavat kehittyä nyt hyvään suuntaan.

   Meillä kotona toistaiseksi kaikki on ihan mallikkaasti. Tai siis mikä nyt sitten kenenkin mielestä on mallikasta: sähköthän toki katkeilee ja vedenkin kanssa on ollut ongelmia ja yksi tärkeimmistä ilmastointilaitteistamme meni rikki hyvin pian paluumme jälkeen, ja niin edelleen. Hassusti nämä vastoinkäymiset eivät ole saaneet minua tolaltaan vaan oikeastaan omalta osaltaan lähinnä vain lisäävät tuttuuden ja kodikkuuden tunnetta :)

   Hyvää syksyn alkua sinulle!

   Delete
 3. Hienoa, että olette päässeet palaamaan – ja tiedän, että se lähestyvä muutos antaa varmasti voimaa myös.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihmeellisen paljon todellakin rauhoittaa ja toisaalta virkistää ajatus siitä, että tämä on nyt viimeinen vuosi täällä. Vaikka muutto onkin sitten taas kova koitos niin alamme kuitenkin kaikki toisaalta olla hyvin valmiita uuteen.

   Delete

Kiitos kommentistasi!