Friday, 8 November 2019

Sellainen viikko

Imurimme meni jokunen viikko sitten rikki ja sen myötä pienet kuoriaiset alkoivat ottaa taloa valtaansa. Luulen, että kuoriaiset tulivat meille viime keväänä turkmenistanilaisten mattojen mukana ja pysyivät jotenkin hallinnassa siksi, että tavallisesti meillä imuroidaan muutaman kerran viikossa. Imurointi on kuulemma aika tehokas ase tämäntyyppisiä tuholaisia vastaan. Olen tuloksetta yrittänyt etsiä rikkinäiselle imurille korjaajaa mutta viime viikonloppuna tulin vihdoin siihen tulokseen, ettei auta kuin hankkia uusi imuri. Kuoriaistilanne oli saatava hallintaan ja kyllä meillä muutenkin imuria tarvitaan. 

Siinä vaiheessa kun mittani oli kuoriaisia täynnä mentiin tämän viikon ensimmäisessä arkiaamussa ja nuorimmainen oli kotona flunssassa. Tyttö oli kyllä onneksi sen verran hyvässä vedossa, että voi ihan hyvin lähteä kanssani lyhyesti imuriostoksille. Ennen kuin saatoimme lähteä mihinkään täytyi auto kuitenkin saada kotiin korjaamolta. Auton toinen takaovi oli mennyt edellisenä päivänä lukkoon eikä enää auennut ollenkaan. Autonkuljettaja vei auton heti sunnuntaiaamusta tutulle korjaamolle missä ovea ei saatu auki. Toiselta korjaamolta piti kuulemma löytyä joku joka on erikoistunut tällaisiin ongelmiin mutta lopulta apu löytyi vasta Land Roverin varaosakaupan tuntumasta. Onneksi löytyi! 

Paikallisessa kodinkonekaupassa oli kolme imurivaihtoehtoa joista valitsin sen joka ei tarvitse lainkaan pusseja, turkkilaisen imurin joka tuntuu kaikin puolin toimivalta näin muutaman päivän perusteella. Halvalla ei päästy mutta jospa tämä imuri jaksaisi nyt toimia ja ennen kaikkea saisi kuoriaiset päiviltä. 

Oikeastaan sunnuntaipäivää ei ollut tarkoitus pyhittää sen enempää imuriostoksille kuin auton oven korjaamisellekaan. Tarvitsimme itse asiassa kipeästi putkimiestä selvittämään mikä ihme oli vikana makuuhuoneemme suihkussa kun suihkun viemäri ei edelleenkään kunnolla vetänyt siitä huolimatta, että yksi putkimies oli sitä käynyt jo kertaalleen useampi viikko sitten katsomassa ja korjaamassa. Keittiön viemäri oli sekin tukossa ja haisi pahalta ja kaksi vesisäiliötämme oli saatava puhdistettua. Hanavesisäiliöiden pohjalle kertyy täällä hiekkaa siitäkin huolimatta, että meillä on käytössä suodattamia joiden tarkoitus on erotella hiekka pois vedestä. Hiekkaa on kuitenkin täällä kaikkialla niin paljon, etteivät sille minkäänlaiset suodattimet täysin pärjää. 

Aukinainen viemäriluukku talomme sivustalla ja sitä hiekkaa mikä täällä peittää kaikkia pintoja ellei niitä
ihan yhtenään puhdisteta.
Vesisäiliöiden puhdistusta olin siirtänyt ja siirtänyt koska se vie hyvän aikaa ja katolla olevan säiliön puhdistaminen edellyttää sitä, että meidän täytyy pärjätä ainakin jonkin aikaa ilman juoksevaa vettä. Työn ajaksi täytyy myös koirat sulkea pois putkimiesten tieltä ja on itse oltava menossa mukana toimittamassa sitä sun tätä työmiehille. Olen ollut pitkään flunssainen ja sen myötä niin väsynyt, että ajatus työmiehistä pihalla ja katolla vesisäiliötä puhdistamassa oli tuntunut jotenkin ihan ylivoimaiselta. Jos olisin tiennyt, että auton ovi menee rikki ja kuoriaiset lisääntyvät näin sukkelaan ilman imuria olisin kyllä taatusti hoitanut putkiasiat kuntoon jo aiemmin! Ei pitäisi jättää huomiselle sellaista minkä voi hoitaa jo tänään, tässä se taas nähtiin. Onneksi auton oven korjaamisen ja imuriostosten jälkeen putkimies ehti kuin ehtikin vielä sunnuntai-iltapäivällä paikalle ja sai putkityöt hyvään alkuun.

Koko arkiviikko meni lopulta sekä putkitöissä että auton ovien korjaamisessa ja putkitöitä riittää vielä ensi viikollekin. Paljastui, että kylpyhuoneemme suihkun viemäriaukosta kasvoi yhdellä parvekkeistamme pieni puu jonka juuri on tukkinut viemäriputken. Puu on saatu nyt poistettua mutta juurta ei saanut pois putkesta ensimmäinen eikä toinenkaan putkimies jonka paikalle kutsuimme. Keittiön viemäri vaati sekin putkimieheltä kaksi käyntiä kun ensimmäisellä kerralla hajuhaitta ei poistunutkaan. Kaksi vesitankkiamme puhdistettiin nekin lopulta kahtena eri päivänä. 

Auton takaovi saatiin auki heti sunnuntaina mutta torstaihin asti kesti saada keskuslukitus jälleen toimimaan myös takaovissa. Ja toisen yläkerran suihkun viemäriä tukkii edelleen puun juuri joka toivon mukaan hiljakseen tässä kuolee ja kuivuu ja saadaan kiskottua putkesta ensi viikolla ulos. Tämän viikon ajaksi olen siirtynyt käyttämään lasten kylpyhuonetta mikä ei ole ollut yhtään hullumpaa sillä heidän suihkunsa on itse asiassa monta kertaa meidän suihkuamme tehokkaampi. 

Talomme yhdellä parvekkeella kasvoi viemäriluukusta näillä paikoin puu jonka juuri on kokonaisuudessaan viemäriputken sisällä. Näin sotkuista työtä oli ongelman selvittäminen. Ja ensi viikolla työt jatkuvat.

Puoliso on vaihteeksi työmatkalla. Viime viikolla Darfurissa, tällä viikolla Brysselissä. Hän palaa myöhään lauantaina ja onkin sitten Khartumissa useamman viikon peräkkäin. Se tuntuu tässä vaiheessa lähes hämmentävältä ajatukselta koska hän on ollut niin paljon tässä syksyn mittaan poissa. Työreissuja on tälle syksylle osunut tavallista enemmän siksi, että viime keväänä ja kesänä ei täällä maassa voinut vapaasti liikkua moneen kuukauteen levottomuuksien vuoksi. Tänä syksynä mieheni on saanut taas kaivaa luotiliivin ja -kypärän kaapista ja on päässyt jälleen myös niin sanotulle kentälle. Se on kaikin puolin hyvä asia, mutta on tietysti venyttänyt meitä täällä kotona vähän tavallista enemmän. Minun on pitänyt yrittää muutaman kerran olla samaan aikaan kahdessa paikassa ja lapset ovat saaneet useampia tilaisuuksia olla oikein kunnolla avuksi erilaisissa arjen puuhissa. Oikein hyvin olemme pärjänneet mutta vähän kyllä nyt väsyttää! Onneksi kohdalle osui sopivasti pitkä viikonloppu profeetan syntymäpäivän kunniaksi. Lepäämistä pitää vissiinkin kyllä vielä vähän harjoitella koska tänään, pitkän viikonlopun ensimmäisenä aamuna, heräsin tietysti jo kello 5.36. Jospa toisena viikonloppupäivänä osaisin nukkua vähän pitempään. 

2 comments:

 1. Hei Kata, ystäväni lentää tänään Khartoumiin 10 kuukauden tauon jälkeen. Khartoum Universitet aukeaa ja siellä on paljon korjattavaa sotilaiden tuhon jälkeen.Hän sai lahjoituksena laptoppeja täältä että pääsevät alkuun. Uusi lentokenttä Istanbulissa, hyvä, sillä vanha oli ahdas. Kaikkea hyvää sinnepäin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ahaa, en tiennytkään, että yliopisto vihdoin aukeaa taas. Toivotaan tänne nyt rauhallisia aikoja.

   Istanbulin uusi kenttä on ihan ok, ollaan sitä kautta lennetty nyt jo useasti. Ihan toimiva!

   Kaikkea hyvää myös sinnepäin.

   Delete

Kiitos kommentistasi!